Hudební přehrávač Now Play – je přeskinování a prodávání volně dostupného kódu špatné?

1

 nowPlaying

Osud nedávno vydaného hudebního přehrávače Now Playing vypadal zpočátku vcelku pozitivně. I přesto, že šlo o aplikaci placenou, tedy dle mnohých na Google Play odsouzenou k zániku, tak se dobře prodávala a na mnohých místech byla pro svůj minimalistický a graficky opravdu dobře zvládnutý design dokonce uváděna jako příklad moderní androidí aplikace. Bohužel to ale začíná vypadat, že to s ní tak horké nebude.

Jak totiž nezávisle na sobě uvedlo hned několik uživatelů z XDA fóra a redditu, tak autor aplikace podle všeho není tak úplně autorem v pravém slova smyslu, ale spíše pouze tvůrcem skinu. Z mnohých důkazu totiž poměrně jasně vyplývá, že autor jednoduše vzal otevřený kód hudebního přehrávače z CyanogenMODu – Apolla, trochu jej upravil, přepracoval vzhled a některé funkce a umístil k prodeji za peníze na Google Play.

Na tom by samozřejmě ještě apriory nic špatného nebylo. Pomineme-li sporný morální rozměr, tak takovéto chování původní licence Apolla, Apache 2.0, povoluje. Jednoznačný problém ale nastal tím, že autor nejméně z některých, na první pohled z Apolla pocházejících, zdrojových kódů odmazal část o licenci a už nepřidal svojí o změně, jak Apache 2.0 nakazuje.

Samozřejmě je tu stále možnost, že jde jen o jedno velké nedorozumění, a že autor aplikace jen náhodou napsal konfigurační xml soubory úplně stejně, jako tvůrci Apollo, osobně bych tomu ale ani za mák nevěřil.

A jaký máte na situaci názor Vy? Bylo by pro vás přijatelné, aby si autor za aplikaci nechal zaplatit, kdyby nesmazal licenci a třeba i CyangoenMOD tým uvedl v aplikaci, nebo se Vám myšlenka zpoplatnění pouhé úpravy cizího kódu příčí za všech okolností?

Zdroje: reddit, xda

1 komentář

  1. Podle mě je to špatně. Buď se měl zmínit, odkud pochází původní zdroj, nebo se měl aspoň na CM odkazovat ve svém zdrojáku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here