Recenze: Xiaomi Mi3

5

xiaomi-mi3

Zatímco ještě před nedávnem byly čínské smartphony téměř výhradně záležitostí nejrůznějších nadšenců, v poslední době popularita těchto exotických zařízení velmi rychle roste. Jednu z největších zásluh na tom jistě má společnost Xiaomi, která byla dlouho dobu téměř synonymem čínského smartphonu. A i přesto, že konkurence ostatních výrobců je obrovská, patří modely od Xiaomi stále k nejprodávanějším. Zásluhu na tom má především výborný poměr ceny a výbavy, ale i poměrně solidní renomé, které značka získala.

V minulosti jsme testovali už několik telefonů z dílny tohoto výrobce a tentokrát jsme mohli vyzkoušet aktuální vlajkovou loď Xiaomi Mi3. Do rukou se nám konkrétně dostala verze s podporou WCDMA sítí a procesorem Snapdragon 800, která bez problémů funguje i u českých operátorů. Jak se nám smartphone líbil? To se dozvíte v naší recenzi.

Za zapůjčení Xiaomi Mi3 děkujeme webu Xiaomimobile.cz, na kterém si tento smartphone můžete zakoupit.

Přehled výbavy

  • Testovaná verze: Xiaomi Mi3 16GB WCDMA Stříbrný
  • Displej: 5″ TFT IPS s rozlišením 1920 x 1080 pixelů (Full HD) a jemností 441 ppi
    • Ochrana displeje: odolné sklo Gorilla Glass 3
  • Procesor: čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974AB) s taktem 2,3 GHz
    • Grafický čip: Adreno 330
  • RAM: 2 GB
  • Interní paměť: 16 GB, bez možnosti rozšíření
  • Zadní fotoaparát: 13 MPx
    • autofokus, dvoudiodový blesk, snímač Sony Exmor RS
    • panoramatické snímky, HDR
    • natáčení Full HD videí při 30 fps
  • Přední fotoaparát: 2 mpx, natáčení Full HD videí při 30 fps
  • 3G: HSDPA (až 42 Mbps)
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, podpora Wi-Fi Direct a tetheringu
  • Další konektivita: aGPS, Glonass, Bluetooth 4.0, FM rádio s RDS, NFC, DLNA
  • Konektory: micro USB 2.0, 3,5mm jack pro připojení sluchátek
  • SIM: miniSIM (běžná velikost)
  • Senzory: okolního osvětlení, akcelerometr, g-senzor, digitální kompas, proximity
  • Baterie: nevyjímatelná Li-Ion s kapacitou 3 050 mAh
  • Operační systém: Android 4.3 Jelly Bean s grafickou nadstavbou MIUI
  • Rozměry: 144 x 73,6 x 8,1 mm
  • Hmotnost: 145 gramů
  • Cena v době psaní recenze: 10 990 Kč (Xiaomimobile.cz)

Obsah balení

Xiaomi Mi3 je dodáváno v krabičce, která je ve srovnání s balením Mi2(s) mnohem nižší, ale naopak narostla do délky a šířky. Použití viditelně recyklovaného papíru je už asi jedním z poznávacích znaků balení od Xiaomi. Od krabičky však očekávám především dostatečnou pevnost, což ta, ve které se nachází Mi3, splňuje.

Uvnitř balení nalezneme kromě samotného telefonu také kabel s koncovkami USB – micro USB a nabíjecí nástavec. U námi testované kousku, který pochází od Xiaomimobile.cz, byl nástavec do čínské zásuvky podle očekávání nahrazen nám známým evropským, poměrně přijemným překvapením však bylo několik tištěných materiálů v češtině, mimo jiné stručná příručka usnadňující začátky v uživatelském prostředí MIUI. Pokud už jste měli co do činění s nějakým smartphonem od Xiaomi, nejspíš vás příliš nepřekvapí absence sluchátek v základním balení.

Design a kvalita zpracování

P2200061

Xiaomi Mi3 se po stránce designu výrazně liší od předchozích modelů Mi2 a Mi2S. Nejnovější model má unibody konstrukci, která zajišťuje větší pevnost smartphonu, ale zároveň přináší pár menších negativ: zadní kryt není odnímatelný, což znemožňuje výměnu baterie nebo jednoduchou změnu barvy zadního krytu, kterou vynikalo Mi2. Suma sumárum však použití unibody hodnotím jako obrovský krok kupředu. Pro vnitřní rám zpevňující celou konstrukci byla podle výrobce použita slitina hliníku a hořčíku.

Poměrně znepokojující věcí je podivný dutý zvuk, který se ozývá při poklepání prsty na tělo přístroje nebo zavibrování. Vzhledem k jinak bezproblémovému zpracování však tento detail klidně přehlédnu. Xiaomi Mi3 se především perfektně drží v ruce, což se o každém pětipalcovém telefonu rozhodně říct nedá. I když by prostor okolo displeje mohl být ještě o kapánek menší, má telefon příjemně zaoblené hrany a ideální tloušťku, takže do ruky padne naprosto dokonale.

Námi testovaná stříbrná varianta smartphonu se sice může na obrázcích tvářit jako kdyby její tělo vyrobeno z kovu, ovšem ve skutečnosti se jedná jen o plast. V současné době je možné sehnat ještě černou (matnou) a bílou (lesklou) variantu smartphonu, výraznější barvy by se měly začít prodávat později. Stříbrně lakovaný plast s matným povrchem má jednu obrovskou výhodu, která v dnešní době rozhodně není samozřejmostí – na zadní straně telefonu nezůstávají otisky prstů. Leštění si však i přesto užijete do sytosti na celoskleněné přední straně.

Xiaomi Mi3 (2)

Tlačítka a konektory

Xiaomi je jedním z výrobců, kteří zatím zůstali u klasických dotykových tlačítek pod displejem. Toto řešení má ve srovnání s virtuálními tlačítky především tu výhodu, že si neukrajuje milimetry z úhlopříčky displeje. Tlačítka jsou tři a mají následující funkce (zleva): Menu, Domů a Zpět. Na rozdíl od předchůdce Mi2/Mi2S jsou podsvětlená.

Tlačítka pro ovládání hlasistosti a zapínání smartphonu se nacházejí na pravém boku, odkud jsou velmi dobře odsažitelná prstem. Nejen za pohodlné držení v ruce (viz výše), ale také za ergonomii ovládání si ode mně Xiaomi Mi3 tedy zaslouží velkou pochvalu. Levá strana smartphonu zeje prázdnotou.

To se však nedá říct o spodní hraně, kde kromě konektoru standardu micro USB nalezneme reproduktor. Ten se svou kvalitou řadí k nadprůměru mezi smartphony a nestačí snad jen na přeborníky ze stáje HTC disponující stereo reproduktory BoomSound. Vzhledem k umístění reproduktoru však musíte počítat s tím, že jej při držení smartphonu na šířku (sledování videí, hraní her apod.) nejspíš budete zakrývat rukou.

Horní hrana přístroje ukrývá 3,5mm jack pro připojení sluchátek, sekundární mikrofon pro potlačení šumu během hovoru a “šuplíček” pro vložení SIM karty, který je možné otevřít pomocí přiloženého kovového nástroje nebo jiným předmětem s velmi tenkým hrotem. Navzdory očekávání se do Xiaomi Mi3 vkládá Mini SIM, tedy karta běžné velikosti, kterou ještě před nedávnem podporovaly všechny mobilní telefony.

Displej

Xiaomi Mi3 disponuje pětipalcovým displejem s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů, což ve výsledku znamená parádní jemnost 441 ppi. Jedná se o standard loňských vlajkových lodí a větší rozlišení snad už ani není potřeba. Podání barev je možná trochu horší než u Mi2S, především bílá má výrazně žlutější nádech.

V nastavení je však možné teplotu barev upravit na studenější nebo naopak teplejší a sytost na přirozenou nebo brilantní. Pozorovací úhly jsou slušné, na čemž má jistě podíl použití technologie IPS. Před poškrábáním je obrazovka chráněna odolným sklem Gorilla Glass 3.

Výkon

Xiaomi Mi3 byl podle výsledků benchmarků považován za zázračného přemožitele až několikanásobně dražších smartphonů konkurence. Mě však pochopitelně více než čísla zajímal reálný výkon smartphonu při každodenním používáním. A ani tady čínská novinka v žádném případě nezklamala. Mi3 je neuvěřitelně svižná a během mého testování docházelo k zaseknutí nebo vážnějšímu zaváhání jen velmi výjimečně. Snad jen k pádům nejrůznějších aplikací docházelo trochu častěji než jsme zvyklý z jiných smartphonů.

Srdcem telefonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974AB) s taktem 2,3 GHz. Operační paměť má velikost 2GB, ale i po ukončení všech běžících aplikací zůstávala volná sotva polovina. Zbytek nejspíš zabíral systém, jak jsem však už naznačil výše, negativní vliv na výkon jsem nezaznamenal. Mi3 využívá grafický akcelerátor Adreno 330, díky kterému si můžete zahrát i ty nejnovější tituly. Opravdu, všechny testované hry běžely zcela plynule i s plnými detaily.

Problémy s přehříváním se nevyhnuly ani vlajkové lodi Xiaomi. především během hraní her se teplota telefonu občas vyšplhá až k velmi vysokým hodnotám.

Screenshot_2014-02-27-16-18-59 Screenshot_2014-02-27-16-18-38

Paměť

Xiaomi Mi3 je nabízeno s interní pamětí o velikosti 16 a 64 GB. Nespletl jsem se, 32 GB varianta v nabídce opravdu chybí. Vybírat byste měli opravdu pečlivě, protože slot na micro SD karty podle očekávání ve výbavě chybí. Nedávno se k paměťovým kartám u svého vlajkového modelu vrátilo HTC, tak snad se podobného kroku dočkáme i v případě nástupce Xiaomi Mi3. V případě námi testované varianty bylo pro uživatelská data k dispozici necelých 13 GB volného prostoru.

Software

Xiaomi Mi3 v současné době běží na Androidu 4.3 Jelly Bean doplněném o mohutnou uživatelskou nadstavbu MIUI. V budoucnu se snad majitelé smartphonu dočkají updatu na Android 4.4 KitKat. Čeští  i někteří čínští prodejci nabízejí Mi3 s upravenou verzí MIUI obsahující češtinu a slovenštinu. A pokud by se vám smartphone náhodou dostal do ruky s originální ROM (obsahující jen čínštinu a angličtinu), je instalace počeštěné verze velmi snadná – odkaz ke stažení i návod k instalaci naleznete na fóru miui.cz.

Nutno podoktnout, že překlad zajištěný komunitou je na opravdu profesionální úrovní. Dalším příjemným překvapením je vydávání minoritní aktualizace každý pátek večer. Její stažení i instalace navíc probíhá OTA (over the air), takže telefon není vůbec nutné připojovat k počítači. Bravo!

Pokud bychom hledali uživatelskou nadstavbu, která se co možná nejvíce liší od čistého Androidu, umístila by se čínská MIUI používaná ve smartphonech od Xiaomi na jedné z prvních pozic. Dál šel snad jen Amazon nebo Nokia, není tedy divu, že mnoho uživatelů považuje MIUI dokonce za něco více než jen uživatelskou nadstavbu, blížícího se dokonce samostatnému operačnímu systému. MIUI má opravdu mnoho specifik, a to po stránce estetické, funkční i technické.

Screenshot_2014-02-27-15-53-44 Screenshot_2014-02-26-20-51-20 Screenshot_2014-02-26-20-54-36

Do technických podrobností se příliš pouštět nechci, za zmínku však jistě stojí použití dvou systémových oddílů, v interní paměti se tedy systém de facto nachází hned dvakrát. Oba systémy však sídlí některá data včetně používaného nastavení, nainstalovaných aplikací apod. Toto neobvyklé řešení oceníte především při aktualizaci, která probíhá výrazně rychleji než u jiných ROM, jelikož je update instalován na právě nepoužívaný systémový oddíl. V případě softwarových problémů můžete před přehráním ROM vyzkoušet nabootovat druhý systém, což provedete v recovery, do kterého se dostanete podržením tlačítka pro zvýšení hlasitosti během restartování smartphonu.

Nyní se však zaměříme na to, co jistě zajímá mnohem více zájemců o Xiaomi Mi3 (nebo jiný smartphone s MIUI): design a funkce uživatelské nadstavby. Po prvním spuštění vás možná překvapí chybějí menu aplikací (anglicky app drawer). Jakmile nainstalujete novou aplikaci, objeví se její ikona automaticky na jedné z domovských obrazovek, kde ji můžete libovolně přesouvat nebo třídit do složek. Pokud by vám menu aplikací opravdu chybělo, můžete si vytvořit jednou velkou složku, do které umístíte všechny ikonky z plochy. Jako krajní řešení se samozřejmě nabízí možnost nainstalování alternativního launcheru, například Apex nebo Nova.

Screenshot_2014-02-26-20-54-22 Screenshot_2014-02-27-15-20-09 Screenshot_2014-02-26-20-53-40

Uživatelskému rozhraní vévodí pestré barvy, kterým dominuje oranžová. K dispozici je i podpora témat, pomocí kterých je možné kompletně změnit vzhled uživatelského rozhraní. Lišta je na domovské obrazovce průhledná podobně jako v čistém Androidu 4.4 KitKat a po jejím vysunutí máte samozřejmě přístup k notifikacím (na jedné kartě) a rychlému nastavení (na druhé kartě). Jednotlivé položky v rychlém nastavení můžete podle libosti přesouvat nebo vyměňovat za ty, které potřebujete.

Screenshot_2014-02-27-15-27-02 Screenshot_2014-02-27-15-26-53 Screenshot_2014-02-27-15-26-43

I menu Nastavení je rozděleno na dvě karty – první ukrývá vámi nejčastěji používané možnosti, druhá pak všechny volby rozřazené do kategorií. Za co musím vývojáře MIUI pochválit jsou nejrůznější gesta a drobné vychytávky, které mohou usnadňovat používání smartphonu. Z mnoha bych jmenoval například spuštění svítilny i při zamčeném telefonu, které je možné velmi rychle provést podržením prostředního senzorového tlačítka (Domů). Seznam dalších zajímavých funkcí v MIUI, o kterých jste možná nevěděli, naleznete zde.

Screenshot_2014-02-18-00-21-23
O bezpečnost je v MIUI postaráno. Každá aplikace vás nejprve musí požádat o udělení oprávnění

Kapitolou samo o sobě jsou předinstalované aplikace, kterých je v MIUI opravdu nespočet. Bohužel pár z nich je i v české verzi systému výhradně čínských, vzhledem k jejich určení je totiž ani nemá smysl překládat. Naštěstí je možné tyto aplikace možné odinstalovat stejně jednoduše jako ostatní aplikace, tedy dlouhým kliknutím na ikonku a jejím přesunutím do horní části obrazovky. Níže naleznete ukázku z pár zajímavých aplikací, které jsou součástí MIUI. Je samozřejmé, že si další aplikace můžete stáhnout z Google Play Store.

Screenshot_2014-02-27-16-35-30 Screenshot_2014-02-27-16-36-28 Screenshot_2014-02-27-16-35-45

Screenshot_2014-02-27-16-33-25 Screenshot_2014-02-27-16-24-05 Screenshot_2014-02-27-15-19-46

Screenshot_2014-02-27-15-17-45 Screenshot_2014-02-27-15-17-16 Screenshot_2014-02-27-15-08-35

Screenshot_2014-02-27-15-07-33 Screenshot_2014-02-27-15-08-24 Screenshot_2014-02-27-06-30-35

Konektivita

Xiaomi Mi3 je nabízen pouze ve variantě s jedním slotem na SIM kartu, což není mezi čínskými smartphony příliš časté. O mobilní připojení k internetu se kromě GPRS a EDGE (oboje Class 12) postarají technologie DC-HSDPA, HSDPA a HSUPA s rychlostí až 42 Mbps. LTE ve výbavě chybí. Nechybí pochopitelně ani podpora Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac včetně Wi-Fi Direct a tetheringu.

Cestovatelé jistě ocení, že kromě GPS se ve výbavě smartphonu nachází také podpora ruského družicového systému Glonass. Nalezení polohy během mho testování trvalo trochu déle než u jiných telefonů. Z dalších funkcí pro konektivitu bch měl zmínit ještě Bluetooth 4.0, FM rádio s RDS a NFC. Především poslední technologie, v současné době využitelná především pro snadnější bezdrátový přenos souborů nebo spárování s některým příslušenstvím, není samozřejmostí ani u nejdražších čínských smartphonů.

Fotoaparát

Xiaomi Mi3 disponuje snímačem Exmor RS od Sony umožňující pořizovat snímky v rozlišení až 13 megapixelů. Pokud považujete fotoaparát za klíčovou funkci smartphonu, budete u čínské novinky možná trochu zklamáni. Nedá se říct, že by Mi3 fotila vyloženě špatně, konkurence to však umí lépe. Za co však musím smartphone určitě pochválit, je aplikace fotoaparátu, která je elegantní a přehledná.

Níže naleznete ukázkové fotografie a video pořízené telefonem.

IMG_20140227_155439 IMG_20140225_174851

IMG_20140227_165208 IMG_20140227_165623

Srovnání fotografie pořízené v HDR a běžném režimu:

IMG_20140225_170021_HDR IMG_20140225_170012

Baterie

Xiaomi Mi3 má baterii o kapacitě 3050 mAh, což je více než 1 000 mAh více ve srovnání s Mi2/Mi2S. Při běžném používání není větší problém dosáhnout dvoudenní, v některých případech dokonce třídenní výdrže. Pokud patříte k uživatelům, kteří svůj telefon dávají z ruky jen minimálně, můžete očekávat dobíjení každý večer, při příchodu domů však můžete očekávat ještě dostatečnou rezervu.

Uspořit cenná procenta baterie můžete pomocí tří režimů (úsporný, vyvážený a výkonný), mezi kterými lze volně přepínat. V nastavení můžete změnit také styl zobrazení aktuálního stavu baterie – k dispozici je grafické znázornění, procenta nebo proužek v horní části displeje, který je poměrně známým prvkem z uživatelské nadstavby MIUI.

Závěr

Xiaomi Mi3 (1)

Xiaomi Mi3 samozřejmě není bez chyby, ani přesto mě však smartphone rozhodně nezklamal. Při nákupu z Číny sice můžete ušetřic několik tisíc, na druhou stranu by vás však neměly překvapit problémy se zárukou, delší doba doručení nebo občas trochu problematická komunikace s čínskými obchodníky.

Smartphone může směle kontrolovat i známější konkurenci, především tedy loňským vlajkovým lodím. Očekávat můžete především perfektní výkon, kvalitní displej, slušnou výdrž baterie a vzhledem k velikosti i docela pohodlné držení v ruce. MIUI samozřejmě nemusí padnout do oka každému, pokud však této uživatelské nadstavbě dáte alespoň šanci, možná vás příjemně překvapí svými možnostmi nastavení a nejrůznějšími vychytávkami.

Za zapůjčení Xiaomi Mi3 děkujeme webu Xiaomimobile.cz, na kterém si tento smartphone můžete zakoupit.

  • strucky

    No teda, ty fotky. Moje Hongmi fotí líp, a těžko se dá věřit, že by měla lepší foťák, než bráška z vyšší třídy, Mi3. Tudíž mi spíš přijde, že byl tentokrát problém na straně uživatele, než přístroje. 🙂

    • Jáchym Šlik

      Holt ne každý je takový profík jako vy. 🙂

      • strucky

        Ale o tom nemluvím, nejsem vůbec profík a ani jsem nechtěl nikoho urazit. Jenom mi ty fotky přišly překvapivě hrozné a chtěl jsem trochu Mi3 v tomhle směru bránit, jelikož je to můj oblíbený přístroj (ač ho nemám). 🙂

        • Jáchym Šlik

          Pochopil jsem to. 🙂 Každopádně díky za reakci. Nemůžu samozřejmě vyloučit, že podíl na kvalitě fotografií nemají moje (ne)schopnosti, ale když se podíváte na jiné recenze, tak uvidíte, že kvalita fotek opravdu není nic moc.

  • Martin

    Z toho mi pri te cene porad vychazi lepe LG G2 ktera ma i LTE a stabilizator obrazu a je i ve verzi 16 nebo 32GB.