Androidmarket.cz

Test patnácti smartphonů v mrazu: První Samsung, poslední iPhone


Někteří výrobci chytrých telefonů nedovolují používat jejich zařízení v chladném počasí, zatímco jiní zaručují bezproblémové fungování i při -20 stupních Celsia.

Podle společnosti Apple lze jejich iPhone využívat pouze při teplotách od 0 °C do 35 °C. Jinými slovy, uživatel iPhonu v tomto zimním období užívá své zařízení na vlastní nebezpečí. Pokud se telefon porouchá, Apple tvrdí, že nebere žádnou odpovědnost a tím pádem se na smartphone nevztahuje zárukaHTC a Nokia se o teplotách vůbec nezmiňují ani ve svých uživatelských příručkách, ani na webu. Samsung na druhé straně zaručuje svým telefonům funkčnost při teplotách v rozmezí -20 °C až 50 °C.

Proč to tady rozepisuji? Minulou zimu se norskému uživateli pokazil iPhone při 12 stupních Celsia pod nulou. Apple odmítl přístroj opravit, kvůli zásadě používání smartphonu v chladném prostředí, ve kterém je nižší teplota, než je uvedená v uživatelské příručce.

Server MikroPC proto provedl testování osmnácti populárních mobilních telefonů (15 smartphonů) ve finské speciální výzkumné laboratoři, kde lze teplotu přesně nastavit na zlomek stupně. Vzhledem k extrémním teplotám, které panují nyní i u nás a pohybují se mezi -15 až -35 °C, rozhodně je svými výsledky pozoruhodný a použitelný i v Česku. Počáteční teplota byla nastavena na 0 °C. Odtud se snižovala po pěti stupních Celsia, až i ta nejvytrvalejší zařízení přestala pracovat.

Samotný test:

Při 0 °C všechny mobilní telefony fungují bez problému.

-5 °C, Apple iPhone 4S a Nokia N9 – začaly se projevovat příznaky: iPhone vykazuje zprávu o chybě karty SIM, Nokia N9 tvrdí, že baterie v zařízení je téměř vybitá.

Snížení teploty na mínus 10 stupňů Celsia: iPhone náhle oznamuje vybitou baterii, i když je plně nabitá a vypíná se. Starší iPhone 4 funguje, ale obrazovka se opožďuje. Všechny telefony s LCD vykazují obtíže, AMOLED displeje odolávají mrazu a běží mnohem lépe. Mráz má kromě displejů vliv i na kvalitu signálu.

Většina chytrých telefonů nevydržela při teplotě -15 °C nebo -20 °C. I když se zdálo, že fungují, selhaly při pokusu o hovor. Klasické telefony si vedly lépe.

Zbývající telefony kromě pomalejších reakcí displeje nevykazují žádné negativní příznaky, až do teploty -25 °C.

Proti všem očekáváním Samsung s chytrým telefonem z Jižní Koreje překonal u dotykových mobilů finskou společnost Nokia. Pouze jeden z chytrých telefonů, které MikroPC testoval, stále běží hladce, když teplota dosáhne -30 °C. Je to Samsung. Přestože korejští inženýři nečelí takovým teplotám tak často, jako finští kolegové, podařilo se jim navrhnout lepší telefon do těchto podmínek.

Samsung Galaxy S II s operačním systémem Android se vypíná v -35 °C, do této doby se neprojevovala žádná známka pomalejších reakcí.

Při poklesu na -40 °C selhávají i všechny zbývající klasické přístroje. Do -35 stupňů Celsia vydržely fungovat jen dva z nich – Nokia C1-01 a pět let stará Nokia E65, která byla přibrána jen pro srovnání.

Vina baterie:
Hlavní zdrojem selhání v mrazu byla baterie. Při poklesu teploty telefon oznamoval, že je baterie vybitá, i když opak byl pravdou a vypnul se. Příčinou je chemická reakce, která v bateriích probíhá a vytváří elektrický proud. Její rychlost je vázaná na okolní teplotě. Čím je větší mráz, tím pomaleji tento proces probíhá a tím méně proudu je schopný dodat. Podobné je to s napětím. Typické napětí článků Lithium-iontové baterie je 3,7 V. Ve skutečnosti se pohybuje mezi 2,7 V (prázdná baterie) a 4,2 V (nabitá baterie). V mrazivém počasí stoupá odpor baterie, který snižuje její výstupní napětí. Když napětí klesne pod dolní mez, telefon vyvodí, že baterie je vybitá, a vypne se.

Jak ovlivňuje mráz různé typy displeje:
Zjevný byl rozdíl v technologiích použitých v displejích. Každý bod displeje LCD obsahuje tekutý krystal, polarizační elektrody a řídící tranzistor. S klesající teplotou exponenciálně narůstá viskozita tekutých krystalů. To se projevuje ve zpomalení odezvy krystalu na příkaz z tranzistoru. Čím je větší mráz, tím jsou krystaly pomalejší. Oproti tomu technologie AMOLED využívá elektroluminiscenční diody vyrobené z organických materiálů. Absence tekutých částí, které při nižších teplotách tuhnou, umožňuje displejům AMOLED fungovat bez problémů i v extrémních mrazech, viz. test.

zdroj: mikropc.net, macworld.co.uk, computerworld.cz, handheldusers.com