Androidmarket.cz

Soud zamítl protimonopolní obvinění proti Googlu

Žaloba kvůli porušení protimonopolních zákonů směřovaná společnosti Google byla smetena ze stolu. Ta byla vyplněna u oblastního soudu kraje Severní Karoliny, přičemž obviňovala světového giganta, že nutí uživatele systému Android instalovat automaticky pouze vlastní aplikace. Dle stížnosti mají díky tomu aplikace jako Google Search a Google Map daleko větší odběr než třeba Bing od Microsoftu nebo jiné. 

Žalující dále tvrdili, že kvůli chování Googlu jsou také ceny chytrých telefonů daleko vyšší, než by mohly být, kdyby byl boj mezi konkurencí fér. Nejčastějšími službami u Androidu jsou totiž právě ty od Googlu jako YouTube, Google Play Store, Google Search a Google Maps. Soudkyně Beth Labson Freemanová však včera řekla, že žalující strana nijak nedokázala, že by Google skutečně ceny telefonů zvyšoval.

Freemanová uložila žalujícím třítýdenní lhůtu k úpravě žaloby, protože dle jejích slov ceny nezávislé na konkurenci a úbytek výběru pro spotřebitele nejsou důvody, proč by měl být Google obviněn z monopolistického chování. Tím pádem vlastně sdělila žalobcům, aby se zkusili dovtípit jiným mezerám, za které by Google být zodpovědný mohl.

zdroj: http://www.phonearena.com