Androidmarket.cz

SimpleAir chce od Googlu za porušení patentů odškodné ve výši 125 miliónů dolarů

Žijeme v době, kdy je všechno založeno na patentech. Kreativita a skvělé nápady jsou právě to, co dnešní společnosti nejvíce hledají a očekávají od svých zaměstnanců. Tisíce patentů je ročně udělováno a setkáváme se i s tím, že udělení patentu přichází třeba i po 2 letech od podání žádosti. Patentové úřady jsou jednoduše přehlcené.

S tím souvisejí i soudní spory o patenty, jelikož hlavně technologické firmy je často zneužívají. Jeden takový patentový spor se odehrává mezi Googlem a společností SimpleAir, která se zabývá vlastnictvím technologických vynálezů v oblastech bezdrátových technologií, mobilních aplikací a tak zvaných Push Notification, neboli automatických upozornění.

Právě firma SimpleAir zažalovala Google za porušování patentů. Na území Spojených států amerických je totiž držitelem osmi patentů, které Google porušuje svými službami – Google Cloud Meassaging (GCM) a Android Cloud to Device Messaging (C2DM) v originálních názvech. Jejich podstata tkví v tom, že umožňují zasílat okamžité automatické upozornění (Push Notification) z Android aplikací, konkrétně například z Gmailu, Facebooku či Twitteru.

Soud v sobotu přiznal nárok společnosti SimpleAir na odškodnění a uznal tak, že Google skutečně patenty porušuje. Bohužel nebyla dohodnuta konečná hodnota odškodnění, o kterém se tak bude jednat dodatečně. A SimpleAir zrovna netroškaří, požaduje od Googlu 125 milionů dolarů (přes 2,5 miliardy korun).

Zdroj: TalkAndroid, foto CodeProject