Androidmarket.cz

Samsung se neúspěšně snaží popřít podvádění v benchmarcích

Minulý týden se na internetu objevilo obvinění, že Samsung i další známí výrobci podvádějí v testech výkonu. Galaxy Note 3 a další smartphony údajně dokážou rozpoznat, že je spuštěn benchmark a dočasně zvýší výkon procesoru a grafického čipu, aby byl v testu dosažen co možná nejvyšší počet bodů.

Samsung je zatím jediným výrobcem, který se k danému problému vyjádřil. Na první pohled vypadá dané prohlášení logicky:

„Galaxy Note 3 maximalizuje frekvenci procesoru a grafického čipu při spuštění funkcí vyžadujících vysoký výkon. Cílem nebylo zvýšení výsledku v konkrétním benchmarku. I nadále jsme odhodláni poskytovat uživatelům co možná nejlepší uživatelský zážitek.“

Celý případ má však jeden háček, který mluví v neprospěch Samsungu. Bylo totiž zjištěno, že smartphone reaguje zvýšením výkonu jen na aplikace s určitým názvem. Pokud byl některý z benchmarků přejmenován (například z Geekbench na 6eekbench), Galaxy Note 3 jej nerozpoznal a dosáhl v testu horšího výsledku.

Je tedy pravděpodobné, že Samsung sestavuje seznam benchmarků podle názvu, při jejichž spuštění dojde ke zvýšení taktu procesoru a grafického čipu. Rozhodně nejde o férové jednání k uživatelům i k ostatním výrobcům, kteří daný způsob podvodu nepoužívají. A snaha Samsungu o vysvětlení je spíše kontraproduktivní.

zdroj: Phone Arena