Androidmarket.cz

Redakce Androidmarket.cz vs Android – co nám vadí?

Android není dokonalý. K bezchybnému používání tomuto už zavedenému operačnímu systému řada věcí chybí. A přestože máme zeleného robota rádi, i nás v redakci AndroidMarket.cz někdy rozčiluje. V tomto článku se dozvíte, co nám na něm nejvíc vadí.

Otevřenost může bolet

Až na výjimky se svorně shodujeme, že co Androidu škodí, jsou jeho úpravy ze strany výrobců telefonů. Způsobuje to jak nekonzistenci v uživatelském prostředí, tak zpožďování (či neuvolňování) dalších aktualizací. Snaze výrobců vylepšit staré verze Androidu, které měly některé významné nedostatky, jsme ještě rozuměli, ale roubovat svoje nadstavby na ty nové se nám nezdá. Snad jednou přijde den, kdy výrobní linku budou opouštět buďto převážně telefony s čistým systémem nebo dostanou zákazníci na výběr.

Několika z nás také dělají vrásky čínské telefony osazené Androidem. Ne snad, že bychom měli něco proti Číně, ale trend „za levno za každou cenu“ se nám nezdá. Trh je tak zaplavován hromadami levných telefonů, které kazí operačnímu systému s robotem ve znaku dobré jméno. Jsou osazovány pomalými procesory, neobsahují Google Play a jsou vyrobeny z nekvalitních materiálů. Na tomhle místě zafungovala Googlu strategie s cenovou politikou Androidu, ale v pár ohledech se začíná obracet proti němu. Uživatelé těchto telefonů totiž snadno mohou ze zklamání nad Androidem jako takovým zlomit hůl, což by jistě byla škoda.

 

Je tenký plast cesta?

Sice jde o otázku vkusu, ale nemůžeme nezmínit design samotných telefonů, do nichž výrobci Android umisťují. Kromě toho, že nám několika není jasné, proč by se i high-end telefony měly vyrábět z obyčejného plastu, narážíme i na problémy jiné. Stojí za to zmínit, že současný tlak na co nejtenčí telefony nemusí být nutně tou pravou cestou. Proč by nemělo smysl vyrábět o trochu tlustší telefony, pokud by jejich rozměry byly vykoupeny silnější baterií, voděodolností či nějakou další funkcí?

A menších nedostatků by se našla řada. Našemu šéfredaktorovi Petrovi vadí nezvládnuté vyhledávání v obchodě Google Play, abych citoval: „Jakkoliv je Google na vyhledávání ten nejlepší, tak jeho algoritmus v Play je přinejlepším úplně hrozný.“ Honza Tipmann nerad vidí, jak velké korporace drtí ty malé – to je rozhodně (a po srovnání výdajů na marketing ještě rozhodněji) vidět třeba na souboji mezi Samsungem a HTC. Za sebe mohu přidat stále ještě (ve srovnání s iOS) nedostatečnou grafickou úroveň aplikací. Narozdíl od některých výše zmíněných skutečností se ale rýsuje světlo na konci tunelu a od vydání guidelines pro tvorbu holo vzhledů se začíná i sem obracet pozornost vývojářů. Ošklivě vypadající programy nechce nikdo.

 

Není všem dnům konec

Tak vidíte. Dali jsme toho nakonec dohromady docela dost – jediní, kdo mi na můj dotěrný e-mail, kterým jsem sondoval názory mezi redaktory, odpověděli, že jim na Androidu v zásadě nic nevadí, byli Vít Novotný a Tomáš Rygl. Sice mají možná preference trochu jiné, než běžný uživatel, ale určitě s nimi budete souhlasit v tom, že Androidí komunita zažívá dost možná svoje nejlepší časy. Nebo ne? Podělte se v komentářích.

A rovnou do nich napište i to, jak se vy díváte na nedostatky naší oblíbené platformy. Třeba z následné diskuze vyrobíme článek další, který nebude mít na svědomí jen několik technologických nadšenců.