Androidmarket.cz

Nvidia představila první herní konzoli s Android TV

Americká Nvidia před pár okamžiky v rámci kalifornského herního veletrhu GDC představila své nové produktové portfolium pro letošní rok. Dočkali jsme se nového tabletu Shield Tablet, přenosný handheld Shield Portable a herní konzoli Shield. Ta zaujala nejvíce a je velmi pravděpodobné, že se stane nejžádanějším zařízením s novou platformou Android TV.

Předpoklady má pro to jako dělané. O výkon se stará 256 jádrová Tegra X1 na technologii Maxwell a 3 GB operační paměti RAM. Díky tomu si konzole poradí i s nejnáročnějším 4K videem při 60 snímcích za vteřinu a nechybí ani podpora nepřeberného množství kodeků.

Hlavním lákadlem je ovšem streamovací služba, díky které dostanete přístup do herní databáze. Ta je skladována na vzdáleném serveru, kde se také odehrávají všechny složité výpočty a konzoli stačí i násobně nižší výpočetní výkon.

 

Nutností je samozřejmě připojení k internetu, pro ideální hraní v Česku ale stačí i naprosto standardní připojení na úrovni současného mobilní 3G. V současnosti jsou k dispozici servery v Irsku, během několika měsíců se ale objeví i v Německu a hraní z tuzemska tak nebude po stránce latence žádný problém.

Do samotného zařízení se pak streamuje jen obraz při rozlišení 720p a 60 snímcích za vteřinu v bezplatné verzi. V chystané placené verzi Nvidia nabídne FullHD obraz při zachování snímkovací frekvence. Její zavedení je na programu dne při uvedení zařízení do prodeje. Současný katalog čítá na pár desítek her a je k dispozici zdarma (Crysis 3, Resident Evil 5). Možné je i lokální streamování, kdy se o veškerý výkon stará váš výkonný desktop nebo herní notebook.

To se stane v květnu letošního roku. Zatím není jisté, zda se počítá i s tuzemským trhem, podle zákulisních zpráv bychom ale měli mít tentokrát to štěstí. Základní cena je nastavena na 199 amerických dolarů a v Česku by měla být konzole dostupná za 6 tisíc včetně daně. V balení navíc nebude chybět Bluetooth ovladač s mikrofonem a jeden bezdrátový gamepad. Konzole si bude ovšem rozumět i s klasickými univerzálními ovladači na bázi IR.

http://youtu.be/r9Yu3u8yl9I

Zdroj: androidbeat, cnews