Androidmarket.cz

Nekonzistence grafického prostředí aplikací pro Android aneb ICS nic neřeší

Nekonzistence grafického prostředí aplikací pro Android je snad po „neplynulosti“ jeho neskloňovanější nevýhodou. Mnozí skalní fanoušci však tento argument buď naprosto přehlížejí, stejně jako nepřímo přiznal i Andy Rubin považují za částečnou výhodu anebo, a to ve většině případů, uznávají, že jako takový je sice pravdivý, ale s příchodem Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich padne.

Zda jde o opravdový problém nebo naopak výhodu asi smysl řešit nemá, dobré by však mohlo být zjistit, zda nekonzistence opravdu s příchodem Ice Cream Sandwiche zmizí. A naštěstí pro nás si to samé řekl i designér Min Ming Lo a na svém blogu pečlivé rozebral snad veškeré nové aplikace od Googlu z hlediska konzistence grafického prostředí.

Dopředu by bylo ještě dobré říci, že se nejedná o žádného hnidopišského laika, naopak jde o designera a vývojáře vystudovaného na Standfordské universitě, který momentálně pracuje jak v Google týmu na mobilních mapách jakožto UX designér, tak i ve Windows Phone týmu na pozici programového manažera.

Jako první se podíváme na prvek, který Ice Cream Sandwichi výrazné přepracoval a měl by být tedy ve všech aktualizovaných aplikacích naprosto stejný, na horní přepínač záložek. Bohužel by pouze měl být, ve skutečnosti totiž ani omylem stejný není. Někde se označení aktivní záložky zobrazuje nahoře, jindy dole, občas jsou jednotlivé položky oddělené světlou čárou, čas od času zase ne.

A nejde jen o takto malicherný problém, ale i o opravdu matoucí nekonzistentnost jako v případě tlačítek s popiskem „více“ („more“) v aplikacích Google mapy a například internetovém prohlížeči.

Zatímco v druhém jmenovaném se po kliknutí zobrazí rozšířené menu nastavení ve stylu roletky z dolní části telefonu, tak v prvním se v podstatě pouze aktivuje jiné tlačítko, které zobrazuje klasickou nabídku dalších aplikací souvisejících s mapami.

A ambivalence popisků není jediným problémem dolního menu v aplikacích. Tím je také nejednotnost v rozhodnutí, zda používat pouze text či jej doplňovat i tematickými ikonami. A v případě ikon jakými (viz. ikona u subscription v Google Offer).

 

Podobný nepořádek jako výše poté panuje také ve velikosti ikon, vzhledu horního panelu a hledání.

Vím, asi si teď říkáte, že jde o vcelku nepodstatné věci. Přeci jen, na první pohled byste si většiny z nich asi ani nevšimli. Na druhou stranu, pokud má takovýto guláš ve svých aplikacích samotný Google, jak chce přinutit ostatní vývojáře, aby své aplikace stavěli alespoň na základě podobné filozofie, když už ne stejné grafické šablony?

A v případě, že se mu to nepovede a aplikace třetích stran se budou ovládat podle toho, jak se zrovna jejich vývojář vyspí, tak opravdový problém nastat může, tedy abych byl přesnější, tak již nastal.

Samozřejmě je nutné vzít to celé s nadhledem, nejedná se o žádný nepřekonatelný problém. Je jen důležité aby si jej lidé, a to nejlépe ti v Googlu uvědomili a začali s ním případně něco dělat.

A co Vy? Jaký máte na nekonzistentnost GUI názor Vy? Myslíte si, že je to spíše výhoda anebo naopak nevýhoda s kterou je potřeba něco dělat?

Zdroj: miming