Androidmarket.cz

Motorola: důvodem pomalých softwarových aktualizací je hardware

Snad na všechny výrobce zařízení s Androidem se neustále snáší kritika na pomalé aktualizace operačního systému Android. K problému se vyjádřil Christy Wyatt ze společnosti Motorola, která rozhodně není v pomalém procesu aktualizací vyjímkou.

Christy Wyatt uvedl, že problémem, který způsobuje zpoždění v aktualizacích nejsou nadstavby uživatelského rozhraní (Samsung TouchWiz, HTC Sense aj.), jak si myslí většina lidí, ale samotný systém vydávání jednotlivých verzí Androidu. Google totiž každou verzi Androidu vytváří na určitém vzorovém zařízení – například pro Android 4.0 Ice Cream Sandwich je to Galaxy Nexus. Jakmile je verze dokončena, Google jí pošle ve stejnou chvíli všem výrobcům, kteří ji musí upravit „na míru“ pro svá zařízení. Telefony a tablety výrobců se většinou značně liší svými hardwarovými komponenty od vzorového zařízení, proto je před nimi ještě velký kus práce v úpravách zdrojového kódu.

Problém je dále umocněn příliš velkým množstvím zařízení, kterým musí výrobce zajišťovat podporu v podobě aktualizací a také rozsáhlé schvalovací procesy mobilních operátorů. První problém už výrobci začínají řešit. Například Motorola prohlásila, že v roce 2012 představí mnohem méně zařízení než v předchozím roce, aby mohla zajišťovat kvalitnější podporu pro své současné telefony a tablety.

zdroj: pha