Androidmarket.cz

JetBrains uvolnilo javové vývojové prostředí IntelliJ IDEA verze 12

Kromě obligátního Eclipse existuje pro Javu, potažmo Android, poměrně velká řádka dalších a mnohdy neméně kvalitních, vývojářských prostředí. Jedním takovým je například také multiplatformní a částečně opensource IntelliJ IDEA od společnosti JetBrains, které se tento týden dočkalo nové verze s číslovkou 12.

IntelliJ IDEA 12 přináší poměrnou velkou řádku změn, včele s podporou Javy verze 8 a možností navrhovat SQL databáze přímo z aplikace. Androidí vývojáře nicméně zřejmě nejvíce potěší přidání plnohodnotného vizuálního návrháře androidích aplikací. Potěšující zprávou také je, že vizuální návrhář je součástí nejen placené enterprise edice, ale také otevřené a zdarma dostupné komunitní verze.

Vzhledem k tomu, že s vývojem androidích aplikací nemám takřka vůbec žádnou zkušenost, tak nemohu IntelliJ s Eclipse objektivně porovnat. Na základě reakcí rozesetých různě po webu bych ale jeho vyzkoušení alespoň začínajícím programátorům s menšími projekty určitě doporučil, na rozdíl od Eclipse totiž prý prostě funguje.

Zdroj: Jetbrains via AndroidPolice