Androidmarket.cz

Google se v Evropě zřejmě dočká žaloby, Android je dle konkurence trojským koněm

Pokud jsou USA obecně vnímány jako země, byť mnohdy absurdních, tak přeci ten většinou technologiím věnujícím se patentových sporů, tak Evropa, potažmo Evropská unie, je pak synonymem pro, taktéž mnohdy absurdní, z monopolu obviňující a další stylem podobně žaloby.

Příkladem za všechny může být například řada, hlavně v poslední době již opravdu absurdních, sporů proti Microsoftu, týkajících se internetového prohlížeče Internet Explorer. Nyní se k němu ovšem připojí jeden nový, na první pohled snad ještě šílenější proti Googlu, potažmo Androidu.

Podnět k prozkoumání podezření z nekalé soutěže Evropské komisi konkrétně předala skupina společností zahrnující například Oracle, Microsoft, Nokie a další. Hlavním argumentem, na kterém je stížnost postavena, je teze, že Google zneužívá Androidu jako trojského koně s jehož pomocí protežuje vlastní služby na naprosté většině dnešních chytrých mobilních telefonů.

Google používá vlastní operační systém Androidjako trojského koně s cílem zmást partnery, monopolizovat trh a získat kontrolu nad daty uživatelů.“

Jako příklad uvádí: „Pokud výrobce mobilů využije Android, tak po něm bude Google chtít, aby jeho služby, kupříkladu YouTube, umístil na lepší pozice na domovské stránce a tím je zvýhodnil oproti případné konkurenci.“

Na první pohled se tak může zdát, že jde o naprosto absurdní obvinění, které musí být logicky okamžitě smeteno ze stolu. Opak je však pravdou. V podstatě na základě stejné logiky totiž, jak jsem již uvedl v úvodu, dostal od stejného úřadu pokutu Microsoft. Stejně jako Google s Androidem, i Microsoft byl nařčen a následně potrestán za to, že ve svém vlastním produktu, který mohl každý dobrovolně používat, zvýhodňoval své další služby. Naposled v roce 2012 pak platil i přesto, že onen produkt, který měl protežovat, Internet Explorer, již dávno nepatřil k monopolům.

Nutno připomenout, že nejde o první souboj Evropské komise s Googlem, nezávisle na tomto případu probíhá také dvouletý spor o zneužívání majoritního postavení na trhu internetového hledání.

Zdroj: NY Times