Androidmarket.cz

Britská vláda vyšetřuje free-to-play hry

Obzvláště na Androidu se v poslední době významně rozmnožili na první pohled zdarma dostupné hry, ve kterých je následně potřeba platit reálnými penězi za odemknutí úrovní, zbraní a dalších věcí, aby si šlo hru vůbec pořádně užít. Důvodů pro masivní přechod na tento nový – slovem freemium označovaný, model je hned několik, vedle pirátství také třeba to, že je ideální pro určitý typ her.

Ať už je byla ale důvod jakýkoliv, tak se s freemium hrami určitě většina z vás někdy setkala. Je také pravděpodobné, že jste si ono setkání moc neužili, jelikož jste takřka určitě brzy přišli na to, že abyste si hru užili v plné míře, tak byste museli zaplatit daleko více, než by hra stála, kdyby byla normálně placená. Nakonec se ale dá předpokládat, že jste se s tím nakonec smířili, vždyť co jiného vám také zbývalo.

Britská komise pro férový obchod The Office of Fair Trading se ale s novým trendem tak úplně nesmířila, ba naopak jej začala prošetřovat. Konkrétně se zaměřila na to, jak hodně a hlavně férově se ingame obchody snaží přesvědčit hlavně menší uživatele k tomu, aby v nich nakupovali.

Rozhodně tak komisi ani zdaleka nejde o to, aby zakázala freemium hry jako takové. Jen se snaží zajistit, aby výrobci her nezneužívají neschopnosti domyslet důsledky nákupu mnohdy drahých předmětů u dětí k tomu, aby vydělali více peněz.

I tak se zde ale nabízí otázka, zda i to není až přespřílišné zasahování do volného trhu. Přeci jen rodič si může jak sám rozhodnout, jaké aplikace dítěti povolí, tak může i pomocí PINu zabezpečit jakékoliv placení.

Zdroj: acommunity