Androidmarket.cz

Android 4.3 by mohl vyřešit postupné zpomalování zařízení, přináší totiž TRIM aneb co to vlastně je?

Každý to známe, krátce po koupi je chytré zařízení s Androidem krásně rychlé a jakékoliv záseky jsou výjimkou. Situace se ale postupně zhoršuje a už po nějakém tom půlroce až roce používání se začínají objevovat náhodné záseky a třeba i obyčejné probuzení ze spánku trvá několik málo sekund.

Pozvolné zpomalování systému má samozřejmě celou řadu příčin, od těch, které může uživatel ovlivnit, jako například obvyklého růstu počtu nainstalovaných a leckdy i na pozadí spuštěných aplikací, po ty, s kterými se toho moc dělat nedá, třeba stále větší velikost různých cache pamětí a indexů všeho možného.

Svojí nezanedbatelnou mírou k tomu ale přispívá i architektura NAND pamětí, které většina chytrých zařízení s Androidem používá. Na rozdíl od klasických pevných disků, u kterých při smazání souboru dojde k odstranění ukazatelů na místa, kde byl uložen, jsou u NAND pamětí segmenty s odstraněným souborem pouze označené jako nepoužívané. Tím se snaží vyhnout přepisování, které je z určitých důvodů u některých flash pamětí výrazně pomalejší než psaní do prázdných sektorů (více anglicky zde). Bohužel to ale současně znamená, že se mapa paměti postupně čím dál tím více komplikuje, což vzhledem k možnosti mazat úseky paměti pouze po poměrně velkých blocích a současné nutnosti buňku paměti před přepisem vymazat logicky zpomaluje jakékoliv diskové operace. Před přepisem je totiž nutné zbývající data z bloku přečíst, celý blok smazat a následně zapsat nejen data nová, ale i ta původní, aktuálně dočasně uložená v nějaké mezi paměti.

A právě kvůli tomu došlo k zavedení příkazu TRIM, v příhodném čase, tedy když zařízení nic nedělá, projede paměť a v podstatě udělá to, co by se jinak dělo při zápisu nových dat. Přečte tedy blok s nepoužívanými daty, uloží vše do mezi paměti, smaže celý blok a navrátí tu část dat z bloku, která nebyla označená jako nepoužívaná. Díky tomu pak při dalším zápisu není potřeba provádět celé kolečko, ale stačí data prostě zapsat do volných míst. Disk se tak teoreticky nezpomaluje a je pořád stejně rychlý, jako byl na začátku, kdy byl celý prázdný.

Čímž se pomalu dostáváme k tomu důležitému, Android 4.3 Jelly Bean přinesl právě podporu příkazu TRIM. Spouštět se bude konkrétně vždy, když je baterie nabita alespoň z 80 % nebo alespoň 30 % ale současně je zařízení připojeno k nabíječce.

Samozřejmě se nedá počítat s tím, že by tím úplně odzvonilo postupnému zpomalování androidích zařízení, rozhodně by to ale mohlo poměrně výrazně pomoci. Bohužel je otázkou, zda všem telefonům a tabletům pomůže pouhá aktualizace na Android 4.3 Jelly Bean. Podpora TRIMU totiž musí být i ze strany ovladačů NAND paměti a ta by mohla nejméně u starších zařízení chybět.

Zdroj: windowspro, pocketnow