Androidmarket.cz

Lee Omar – Česko je takový divoký východ (rozhovor)

Lee Omar je jedním z evropských specialistů na big data a Smart Cities. Jeho společnost Red Ninja však pracuje i na projektech ve spolupráci  s ARMem a také britskou vládou. Právě ve spojení s ní pomáhá tvořit z Liverpoolu Smart City a celý projekt nese název Connected Liverpool.

Kompletní idea tohoto projektu je vcelku velmi jednoduchá. Za pomocí analýzy dat v reálném čase se budou programátoři a datoví specialisti snažit optimalizovat městské zdroje a také například dopravu. Právě na tu se se společnost Red Ninja specializuje a na podobných projektech už nyní pracuje v arabském Abu Dhabi.

Red Ninja však není jen o sbírání a analýze dat. Studio také tvoří hardware a základní řádky kódu, které pomáhají co možná nejefektivněji spolupracovat s hardwarem. Už na začátku jsem naznačil partnerství s ARMem a návrh procesorů pro prakticky všechna mobilní zařízení.

Mnohem zajímavěji ale zní senzor určený do domácností lidem, jež by se neobešli bez každodenní asistence a kontroly. Tento senzor za pomocí infraportu dokáže detekovat, zda někdo v domě upadne a případně se dotyčnému postarat o pomoc. Lee dodává, že je to skvělá možnost, jak ve svých domech udržet stále stárnoucí populaci.

Pro stejnou cílovou skupinu je určen také další chystaný projekt. Jeho cílem je vytvoření tabletu, který by byl levný a především tak jednoduchý, aby jej mohli používat i lidé v 90 letech. Jedná se prý o skutečný oříšek a neobejdou se bez “testerů”, jejichž zpětná vazba je doslova směrodatná.

Se spoluprací s cílovou skupinou však mají vývojáři Red Ninja bohaté zkušenosti a neobešli se bez ní ani u nedávno vydané aplikace. Jejím cílem byla pomoc lidem s duševními problémy a chorobami. Aplikace jim může pomoci přečkat těžké životní chvíle a deprese a dokonce ji svým pacientům doporučují i praktičtí lékaři. Antidepresiva totiž nejsou vůči lidskému organismu a psychice příliš ohleduplná a každá alternativní cesta je vítaná.

Lee ale přiznává, že největší budoucností jsou bezesporu big data. Jejich největší výhodu vidí především v jejich neustálém dostatku a jak sám podotýká, není žádným tajemství, že za poslední dva roky se vyprodukovalo více dat, než od počátku věků do roku 2003.

Za pomocí rychlé a efektivní analýzy nasbíraných dat můžeme v budoucnu vyřešit celou řadu problémů, se kterými se dnes potýkáme a největší využití vidí Lee právě ve zdravotnictví. Jeho idea kompletního monitoringu vašeho zdraví za pomocí senzorů na vašem těle mi však přijde stále jako hudba vzdálené budoucnosti. Nemůžu s ním ale nesouhlasit v názoru, že díky big data budeme moci žít mnohem kvalitnější a zdravější život. O to by se měly starat především neustále aktualizované databáze všech možných chorob a příznaků.

Na jedné takové plánují v Red Ninja pracovat v budoucnu a na konci projektu má být zcela kompletní a přehledná databáze Liverpoolu. Ta má být zcela otevřená veřejnosti a především vývojářů, od nichž se očekává tvorba aplikací na míru turistům a v prvé řadě místním obyvatelům, kteří s celým nápadem, z něhož vznikl projekt Connected Liverpool, přišli.

Ruku k dílu dala také tamější univerzita Johna Moorese, která je na data a IT z velké části specializovaná. S univerzitami se však spolupracuje i na ostatních projektech a nejednou vývojáři z Red Ninja využili služeb předních amerických i evropských univerzit, mezi kterými snad brzy nebude chybět ani naše brněnské Vysoké učení technické.

Právě tu v minulém měsíci Lee Omar navštívil a měl zde přednášku na téma Smart Cities. Z Česka je prý unešen a doufá, že bude mít možnost na nějakém českém projektu v budoucnu pracovat. Už nyní se prý přemýšlí nad chytrém parkování, na kterém se v Brně již chvíli pracuje. Na závěr Lee dodává, že v Česku jsme až překvapivě otevřeni novým technologiím a přičítá to na vrub i naší novodobé historii, která je diametrálně odlišná od dějin jiných západoevropských států. S úsměvem dodává, že jeden jeho český kolega tuzemsko nazývá “Divokým východem” a přijde mu to jako velmi přesné pojmenování.

Ve videu nechybí ani české titulky

http://youtu.be/r1bQ96GZNE4