Androidmarket.cz

Recenze Xiaomi Mi 5|Vlajková loď za skvělou cenu

Když Xiaomi představilo svou vlajkovou loď pro rok 2016, Xiaomi Mi 5, srdce nejednoho milovníka mobilních telefonů zaplesalo nadšením. Z ukázaných renderů a informací to totiž vypadalo, že se Xiaomi posunulo opět o něco dopředu a kromě skvělého výkonu nabídne opravdu velmi líbivý design. Jak to všechno dopadlo, se můžete dočíst v naší recenzi.

http://www.youtube.com/watch?v=3V0RyZDXjMw

Tělo a vzhled

Začneme u jedné z největších změn od loňské vlajkové lodě, Mi 4, kterou je tělo samotného zařízení. Záda se totiž krásně zakulatily a vypadají stejně jako přední strana Samsungu S6/S7 Edge. To působí opravdu krásně spolu s použitým materiálem (sklo). Další velkou změnou je USB Typ C, které je opravdu praktické. Všechny ovládací prvky jsou přesně tam, kde byste je čekali a za zmínku stojí snad pouze senzor otisku prstů, jenž se nachází pod displejem, kde sice není tak praktické jako na zádech zařízení, ale to je pouze otázka zvyku.

 

Hardware specifikace

Co se týče hardwaru, nemusí se Xiaomi Mi 5 vůbec za nic stydět. I námi testovaná 32 GB verze s 3 GB RAM nabízí opravdu skvělou porci výkonu. 5,15″ Full HD displej je skvěle ostrý a QuadHD na této úhlopříčce snad ani není potřeba. Pod kapotou tepe Snapdragon 820 spolu s 3/4 GB RAM v závislosti na verzi úložiště. Úložiště může být buď 32 GB/ 64 GB nebo 128 GB. A pokud k tomuto skvělému hardwaru připočteme perfektně optimalizovaný systém, dostaneme se k opravdu skvělému výkonu. Baterie o kapacitě 3000 mAh spolu s Full HD rozlišením a dobrou optimalizací zajišťuje dobrou výdrž zařízení a telefon nemá problém vydržet i den. Skvělý výkon zařízení mohou potvrdit i různé benchmarky např. AnTuTu (viz. screen). Co zamrzí je kvalita přehrávaného zvuku, která opět nijak neoslní,

 

Systém

V Mi 5 byl jako systém použit velmi pozměněný Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou MIUI v7. Tato velmi známá nadstavba silně pozměňuje systém jak vzhledem, tak i v nastavení. Vzhled může některým připomínat iOS, což je už tradiční problém Mi telefonů. Xiaomi musíme rozhodně pochválit za skvělou optimalizaci, jež je vyvážená tak akorát mezi vysokým výkonem a dobrou výdrží baterie.

Fotoaparát

A tady se dostáváme do bodu, kde budeme Xiaomi velmi hlasitě vychvalovat. Co se týče fotoaparátu, je Mi 5 vybavena přímo královsky. Zadní 16 MP fotoaparát dokáže pořídit opravdu krásné snímky, a to i při nízkém světle díky dvoutónového LED světla. Zahanbit se nenechá ani přední 4 MP kamerka. Kvalitu 4K videa bohužel nemohu posoudit kvůli absenci 4K monitoru. FullHD video při 30 FPS je však opravdu kvalitní a 720p video při 60 FPS je opravdovou lahůdkou. Bonusem je pak time-lapse mód, který zrychluje video a slow-motion, jenž video naopak zpomaluje.

Zhodnocení a závěr recenze

Xiaomi Mi 5 je rozhodně krásný kousek se skvělým výkonem, solidní výdrží a opravdu dobrým fotoaparátem. USB typ C taky rozhodně potěší. Hlavní nevýhody jsou absence českých LTE sítí a nekvalitní přehrávání zvuku. Telefon Xiaomi Mi 5 si můžete koupit v obchodě Xiaomimobile.cz, kde se aktuálně prodává za cenu 12 000 korun (32 GB varianta s 3 GB RAM), což je opravdu královská cena.