Androidmarket.cz

Carmageddon – Max je zpět! [recenze]

Tuto klasiku nejspíše většina z vás už někdy hrála. Někteří u ní strávili i několik hodin, jiní pro změnu o ní jen slyšeli. Hra, ve které porušujete snad veškerá dopravní nebo i morální pravidla, vyšla poprvé v roce 1997 na PC.

V té době to byl obrovský boom. Neexistovala totiž jiná hra, která by dovolovala nebo spíše nutila přejíždět lidi, zvířata nebo ničit auta. No a co krev? Ta taky dříve nebyla zvykem a zde jí byla, kam jste se podívali. Hlavní představitel ve hře šílený Max, který usedá do vámi ovládaného vozu, se tentokrát zajel podívat na zařízení Android s prvním dílem.

Princip hry

Hra se řadí do kategorie závodních titulů, ale o závodění to vůbec není. Máte tu sice checkpointy a jimi vymezenou dráhu, ale kromě časů navíc, které vám tyto milníky přidají, se o závodění vůbec nestaráte. Hlavním úkolem je zničit ostatní závodníky. Očekávejte tedy srážky čelem, bokem, zezadu, no prostě všemožné bourání. Za tyto kolize dostáváte čas. Pokud vám dojde, hra pro vás končí a vy jste závod prohráli. Čas získáváte také za bonusové torny, které jsou umístěné na mapě nebo za masakrování lidí a zvířat.

Po úspěšném zlikvidování všech vašich soupeřů se vám spočítají body a v žebříčku hry povyskočíte vzhůru. Odjet je zapotřebí více než 50 závodů abyste se dostali na místo první. Během toho se vám budou odemykat další vozy a ty si můžete vylepšovat. Tři dostupné upgrady rychlost, obrana a zbroj se vám budou odemykat postupně podle toho, na jakém místě v žebříčku budete.

 

Ovládání

Vývojáři si byli vědomi, že telefony nemají klávesnice a tak do hry přidali speciální komba. Například když spadnete do vody nebo se obrátíte podvozkem vzhůru, pomůže klepnutí dvěma prsty na obrazovku. Auto se restartuje a hra vás vrátí zpět na kola v lepší pozici. Ani mapa se nevešla na displeje a proto jí vývojáři schovali do strany. Její vyjetí umožníte slidem v levé části obrazovky na druhou stranu. Důležitým ukazatelem je také stav vašeho vozu v pravé horní části obrazovky. Pokud vám bliká některá část vozu, je potřeba ji opravit. Stačí jednoduše podržet prs na schématu auta a vůz se opraví.

Velké změny oproti verzi na PC zaznamenalo logicky ovládání. Na něj si budete muset trochu zvykat, ale velmi mě překvapilo upravení umístění podle mého gusta. Plyn nebo brzdu si tak můžete umístit podle libosti, jak chcete. Další možnosti jsou analogové ovládání, kdy slidem ovládáte posuvník buď na plyn/brzdu nebo na zatáčení.

Grafika a zvuk

Grafická podoba hry se nezměnila a zůstává už trochu pozadu i k úrovni Androidu, ale to prostě k portům her patří. Zvuk je stále stejný. Nenajdete snad jinou hru, která by vám hrála metalové skladby.

Závěr

Ačkoliv je kamera stejně pomalá, jako byla na PC a vy tak máte občas problém s přehledností a grafika už je trochu postaršího rázu, stále je to starý dobrý Carmageddon, u kterého si užijete dlouhé hodiny zábavy. Dostupné jsou dvě verze, přičemž ta zdarma nabízí na odzkoušení jednu trať. Za placenou verzi dáte cirka 40 Kč.

Hodnocení: 9/10


App Name
Developer
Free   


App Name
Developer
Free   

www.youtube.com/watch?v=jKjEfS0IRT8