Androidmarket.cz

Android Pay – Nová platforma pro mobilní platby

Po několika letech se konečně, hlavně zásluhou Applu, podařilo dostat NFC platby mobilem do podvědomí široké veřejnosti. Tento rok tak bude bezesporu ve znamení jejich rychlého rozšiřování a zoufat si nemusíme ani v Česku. Své štěstí zkouší podruhé i Google, který dnes představil novou platformu s názvem Android Pay.

Bude zaměřena na platby mobilem, a ne jen na ty pomocí technologii NFC. Skrze Android Pay sice nebude možné přímo uskutečňovat platby, ale nabídne speciální API a prostor pro všechny aplikace partnerů, jež ji budou využívat. V zásadě jde o něco podobného jako o Google Fit nebo Hry Play, jež také nenabízí přímo hraní her, ale v tomto hubu se sdružují všechny tituly, které integraci podporují.

Stejně bude fungovat i Android Pay. Nejde tak o náhradu několik let existující peněženky Google Wallet, nýbrž o zcela novou platformu, jež má všechny aplikace, které využívají platebních bran Googlu, dát dohromady. Při pohledu na současnou situaci jde asi o ten nejracionálnější krok, protože o platby u nás v Evropě se budou starat samy karetní společnosti vyjednávajíc si příslušné podmínky.

Aplikace od MasterCard nebo Visy pak bude jen stačit napojit na existující ekosystém, který Google dnes představil a bezesporu se mu bude široce věnovat i na své každoroční vývojářské konferenci Google I/O. Ta je v plánu na konec května a už nyní se máme nač těšit.

 

Zdroj: engadget