Androidmarket.cz

Samsung Galaxy Tab A – Povedený tablet s nepovedeným displejem (recenze)

Samsung patří k tradičním výrobcům v tabletovém segmentu a s několika modely přišel i letos. Jako první se mi dostal pod ruku Galaxy Tab A, který je vlastně velmi těžké zařadit. Se svou cenou okolo hranice 10 tisíc korun ani zdaleka nepatří k nejlevnějším, na druhou stranu při pohledu na parametry nejde o tablet, jež by stačil lidem, na které se svou cenovkou směřuje.

Displej jako velké zklamání

U Samsungu jsme byli vždy zvyklí na kvalitní displeje s relativně vysokým rozlišením. To mělo často za vinu problémy s výkonem, protože zákonitě stále více pixelů znamenají také větší nároky na výpočetní výkon a od toho se odvíjející horší výdrž baterie.

Tyto problémy se Samsungu podařily šalamounsky vyřešit tím, že do tabletu dal displej s mnohem nižším rozlišením, který neodpovídá ani smartphonovému FullHD. Konkrétně jde o 1024 na 768 pixelů, což v kombinaci s úhlopříčkou 9,7 palců dává nízkou hustotou pixelů 132 dpi. Ve zkratce displej vypadá hodně vybledle a rastr je viditelný i bez velkého soustředění.

To je u Samsungu velké zklamání a právě u něj jsme byli většinou zvyklí, že displej byl vždy výkladní skříní celého tabletu. To tady neplatí ani náhodou a displej je pro změnu nejhorší součástí celého tabletu, podle kterého si ovšem mnoho uživatelů také tvoří první dojem.

Dobrá optimalizace

Na druhou stranu se ale tablet nepotýká s problémy u optimalizace a výkonu. Vše funguje plynule a bez sekání. Je to ale za cenu špatného displeje, který vás od práce doslova odrazuje.

Průměrná výdrž

Jako průměrná se jeví i výdrž, která se pohybuje okolo dvou až tří dnů běžného používání a v segmentu tabletů nejde o nic překvapivého. Většina tabletů s úhlopříčkou okolo 10 palců se k podobným hodnotám také většinou dostane a bylo by zklamáním, kdyby tablet při běžném používání alespoň dva tři dny bez nabíječky nevydržel.

Vysoká cena

Tablet cenově začíná na sedmi tisících korunách a k dispozici je také verze s S-Penem, která ale pravděpodobně nedává valný smysl. I v základní verzi by ale tabletu více slušela cenovka ještě o pár tisíc níže. Dá se tak předpokládat, že Samsung cenu v následujících měsících ještě o něco sníží a jestli se dostane na hranici 5 tisíc, dalo by se o něm říct, jako relativně rozumná koupě. Je ale škoda, že Samsung tablet prakticky zabil displejem, který ani zdaleka neodpovídá standardům roku 2015.