Androidmarket.cz

Přehled novinek, které přináší Android 4.2.2 Jelly Bean

Google včera začal vydávat nový Android 4.2.2 Jelly Bean. Podle očekávání přináší tato verze operačního systému zejména drobnější úpravy, které přispějí k celkové lepší stabilitě a výkonu. Google však přidal také několik drobností, kterých si dřív nebo později při používání Androidu 4.2.2 všimnete.

Nové notifikace při stahování aplikací

Při stahování aplikací z Google Play Store se v notifikační liště dosud zobrazovala jen informace, kolik procent souboru bylo staženo. a to v grafické i číselné podobě. V Androidu 4.2.2 přibyla informace o tom, za jak dlouho by mělo dojít ke kompletnímu stažení aplikace. Tento čas je samozřejmě jen orientační a je vypočítán na základě vaší aktuální rychlosti internetového připojení.

Vylepšené rychlé nastavení

Android 4.2 JB přinesl novinku v podobě rychlého nastavení, které se zobrazí po odsunutí notifikační lišty. Ve včera vydaném Androidu 4.2.2 byla tato funkce mírně vylepšena. Dlouhým stisknutím na tlačítko Wi-Fi nebo Bluetooth dojde k okamžitému zapnutí či vypnutí této funkce. Krátké stisknutí jednoho z těchto tlačítek vás i nadále přesune do menu Nastavení, kde lze jednotlivé funkce detailně nastavit. Jedná se sice jen o drobnost, která ale jistě ušetří několik sekund cenného času.

Lepší zabezpečení při přístupu přes ADB

Trochu techničtějšího rázu je poslední větší novinka, kterou přináší Android 4.2.2 Jelly Bean. Při připojení Androidu k počítači v režimu Ladění (USB Debugging) získá váš telefon či tablet informaci o RSA klíči připojeného počítače. Na obrazovce se v Androidu 4.2.2 zobrazí upozornění, zda chcete povolit USB ladění a přidat tento počítač do seznamu bezpečných, od kterých už nebude toto povolení nikdy znovu vyžadováno.

V případě, že se k datům z vašeho telefonu nebo tabletu bude někdo chtít dostat neoprávněně, zamezí mu v tom tato nová funkce. Samozřejmě pouze v případě, že máte v Androidu aktivované odemykání obrazovky heslem, gestem či rozpoznáním obličeje. Přes ADB příkazy je možné například kopírovat do počítače všechny osobní údaje z telefonu či tabletu. Objevují se však upozornění, že tento bezpečnostní krok bude možné obejít například v případě, že má zařízení odemknutý bootloader.

Další novinky

Mezi další přidané drobnosti patří dva nové zvuky, které uslyšíte v případě, že je zařízení vybité nebo svůj telefon připojíte k bezdrátové nabíječce. A v Galerii se objevila nová animace, která umožňuje rychlejší načítání obrázků. Naopak v seznamu volání byla odstraněna možnost zobrazení všech hovorů.

Opravy chyb

A nechybí ani opravy některých chyb. Uživatelé například hlásí, že byla (minimálně částečně) opravena chyba se streamováním zvuku přes Bluetooth. Zcela opraven by mohl být problém s náhodnými restarty, a také problémovým Wi-Fi připojením na Nexusu 7.

zdroj: ap (1, 2), dl, ac