Androidmarket.cz

Nokia končí s Androidem a zaměří se jen na Windows Phone

Je to několik týdnů, co Nokia pod hlavičkou Microsoftu představila dalšího člena rodiny, jež používá upravený operační systém Android. Microsoft se dokonce nechal slyšet, že má s celou divizí velké plány a napříč konkurenci bude levné Androidy vyvíjet i nadále. Během tří týdnů je ale všechno jinak a Microsoft ve svých plánech otočil o 180 stupňů.

Podle oficiálního vyjádření ruší celou divizi Nokia X a spolu s ní také týmy stojící za hloupými Nokia Asha a Nokia S40. To si vyžádá propuštění na 12 a půl tisíce zaměstnanců. V dopise zaměstnancům stále novopečený CEO Microsoftu Satya Nadella oznamuje, že všechny další smartphony se značkou Nokia budou používat výhradně vlastní operační systém Windows Phone.

Redmondský gigant tak naplnil veškerá očekávání a z Nokie si udělal dvorního dodavatele hardwaru pro svůj mobilní systém. Těžko však předjímat, zda se tento krok vyplatí i z ekonomického hlediska. Je známou věcí, že chytré Lumie byly vždy prodělečné a největší tržby generovaly právě levné a často hloupé telefony. I z toho důvodu je rozhodnutí podobného typu trochu překvapivé.

 

Zdroj: phonearena