Androidmarket.cz

iPad Mini versus Nexus 7 – první srovnání malých tabletů

Apple dnes představil dlouho očekávaný malý tablet iPad Mini. Už nyní je jasné, že jeho největším konkurentem bude Nexus 7 s Androidem. V následujícím článku porovnáme některé základní parametry obou tabletů.

iPad Mini má 7,9″ displej, což je téměř o palec více ve srovnání s Nexusem 7. Phil Schiller z Applu tento fakt zmínil jako výhodu svého tabletu, nutno však podotknout, že jde o čistě subjektivní názor. Ano, větší displej neznamená lepší tablet. Co je však mnohem lépe porovnatelné, je rozlišení displejů. Oba tablety mají IPS displeje, ale zatímco Nexus 7 má rozlišení 1280×800, majitelé iPadu Mini si budou muset vystačit s 1024×768 pixely. Konečný verdikt, který z displejů je lepší, však budeme moct pronést až po jejich přímém srovnání.

Naše srovnání pokračuje dalšími hardwarovými parametry. Nexus 7 je vybaven čtyřjádrovým procesorem Tegra 3, iPad Mini pouze dvoujádrem Apple A5. To však nemusí znamenat, že tablet od Googlu je rychlejší. Kdo totiž někdy vyzkoušel iOS, musí uznat, že i s horšími papírovými parametry jsou zařízení od Applu velmi svižná. I na srovnání výkonu si tedy raději počkejme až do chvíle, kdy budeme moct oba tablety vyzkoušet na vlastní kůži.

iPad Mini nabídne narozdíl od Nexusu 7 zadní fotoaparát, konkrétně s rozlišením 5 megapixelů, jeho užitečnost však raději nebudeme rozebírat. Přední kamera pro videohovory je samozřejmostí u obou tabletů, ta v iPadu Mini však nabídne vyšší rozlišení. Co se týče baterií, jsou obě zařízení velmi vyrovnaná: malý iPad má baterii s kapacitou 4,490 mAh, Nexus 7 s kapacitou 4325 mAh.

Musíme uznat, že Apple velmi zapracoval na rozměrech a hmotnosti svého tabletu. iPad Mini je tenký jen 7,2 mm a váží 308 g, u Nexusu 7 jsou tyto parametry 10,45 mm a 390 g.

A dostáváme se k jedné z nejdůležitějších částí našeho srovnání, cena totiž může hrát pro některé zájemce o tablet nejdůležitější roli. A právě tady má jasně navrch Nexus 7, který je v prodeji od 199 dolarů. Aby však bylo srovnání spravedlivé, musíme vybrat obdobné verze tabletů s 16GB interní pamětí. Nexus 7 16GB stojí 249 dolarů, na iPad Mini se stejnou vnitřní pamětí si budeme muset našetřit 329 dolarů. V přepočtu to znamená o více než 1500 Kč vyšší cenu. V obou případech se jedná o verze pouze s Wi-Fi. iPad Mini však byl oznámen také ve verzi s LTE (4G), jejíž cena začíná na 459 dolarech.

Zájemci o iPad Mini mají na výběr také 32GB a 64GB verzi tabletu. Zatímco 32GB varianta Nexusu 7 bude pravděpodobně představena už za několik dnů, o 64GB verzi si zatím můžeme nechat jen zdát. Nesmíme zapomenout dodat, že ani jeden z tabletů bohužel nemá slot na microSD karty.

Konečný verdikt, jaký tablet je lepší, samozřejmě necháme na vás. Své názory na nový iPad Mini nám můžete napsat do komentářů pod článkem.