Androidmarket.cz

Výskyt malware se podle McAfee zvýšil až o 700%

Známá společnost McAfee, která vyvíjí nejen svůj mobilní antivirus zveřejnila opět statistiku mobilních operačních sytému a jejich bezpečnosti. Android je každoročně vyhodnocen jako nejvíce ohrožený a bohužel to není jen proto, že zastupuje největší část trhu. Ovšem možná se pomalu blýská na lepší časy, protože verze Androidu Jelly Bean získala několik nových bezpečnostních opatření a vylepšení.

Rozdíl mezi Androidem a ostatními je obrovský

Podvodníci a útočníci se snaží vylákat z uživatelů peníze, soukromé informace a citlivá data. Není žádnou výjimkou, pokud se aplikace tváří jako aktualizace softwaru apod. V největší míře nás ohrožují aplikace z neověřených zdrojů, škodlivé kódy, které se stáhnou z webové stránky nebo špatně přidělená práva.

Android v této otázce doplácí na svou otevřenost, jelikož každý uživatel může stahovat aplikace od třetích stran a z mnoha nedostatečně zabezpečených obchodů. Google Play je alespoň chráněný programem Bouncer, který skenuje aplikace a vyhodnocuje nebezpečnost jejich kódů. Pro porovnání  s jiným operačním systémem, třeba iOS od Applu vůbec nedovoluje instalovat aplikace třetích stran, jeho uživatelé jsou odkázáni jen na oficiální obchod App Store – což samozřejmě nemusí být nutně nevýhodou.

Zdroj: venturebeat, phandroid Via: mojandroid