Androidmarket.cz

Specifika ICS – uživatelské klady a zápory nového ICS (Samsung Galaxy S II)

Po nedávné vlně aktualizací nového Ice Cream Sandwich pro Samsung Galaxy S II Vám přináším několik uživatelských kladů a záporů, které s tímto updatem přicházejí. Je zřejmé, že jste si změn všimli, ale předpokládám, že ne všechny jste zaregistrovali.

Klady

– lepší a přesnější diktování: pokud využíváte alternativní klávesnici, tak na ní máte znak pro diktování. Avšak pokud chcete diktování v reálném čase, je nutné najet do aplikace zde dáte zadávat text, vyjede vám klávesnice a v notifikační liště se zobrazí znak klávesnice. Po kliknutí vyberete „hlasové zadávání textu Google“ a nyní můžete diktovat v reálném čase.

httpv://www.youtube.com/watch?v=aQL7_P5Spzw

– prostředí: o prostředí se hodně spekuluje a mnozí vytýkali implementaci TouchWiz. Ano, čistý Android má určitě své zastánce a působí čistě, avšak mnozí uživatelé si na TouchWiz zvykli a implementace není nijak křečovitá a působí sjednoceně a příjemně.

– implementace černé: Android se od svého vzniku stále vyvíjí a jeho barvy se pomalu ale jistě přeměňují ze světlé (bílé) do tmavé (černé) i zde oproti Androidu posledních verzí značně ztmavila. Černá na Super Amoled plus displejích vypadá úchvatně a měla by být i úspornější než ostatní.

– lepší aplikace pro Gmail: ICS obsahuje aktualizovanou aplikaci Gmail. Zpříjemnila se práce s touto aplikací. Přibyla kontextová nabídka ve spodní části. Aplikace je svižnější a minimalističtější.

– font: mnoho lidí kritizuje Robo font, avšak zde působí příjemně a čistě. Takže se není čeho bát.

– rychlost: rychlost se po občasných oblevách, které budou zmíněny a rozebrány níže zvýšila.

– internet: internetový prohlížeč prošel změnou a nyní je rychlejší. I tento důvod ve mě však nevzbudil motivaci jej vyměnit za Dophin Browser HD, který je v tomto případě lepší.


App Name
Developer
Free   

– vypnutí nepotřebných aplikací: velice příjemnou změnou, kterou jsem přivítal na novém ICS je možnost vypnutí nepotřebných aplikací, které se sami spouštějí a jsou uloženy v paměti.

Tyto aplikace můžete vypnout v Menu – nastavení – aplikace a záložka VŠE… Zde si vyberete vpravo tlačítko „vypnout“. Tím aplikaci vypnete, a také vymažete z menu aplikací. Takže ušetříte paměť a také místo v menu.

– rychlé bootování: telefon bootuje daleko rychleji a s možností restartu je to příjemná vlastnost.

– task manager: nový task manager se zobrazí po dlouhém stisknutí tlačítka HOME. Jedná se však pouze o výpis posledně spuštěných aplikací. Aplikace můžete jednoduše tahem do strany smazat z tohoto seznamu.

– face unlock: odemykání telefonu obličejem uvítá většina majitelů.

– nastavení limitů datového tarifu: nyní je možné si nastavit limit datového tarifu, a také sledovat, kolik která aplikace spotřebovává dat.

Zápory

– vyměněné potvrzovací tlačítka v kontextové nabídce: na co je nutné si zvyknout jsou vyměněná tlačítka při kontextové hlášce, jestli chcete „potvrdit“ nebo „zamítnout“. Je možné, že se nacházejí s jinými názvy, ale většinou je jedna negativní a jedna pozitivní. Nyní je potvrzení vpravo a vlevo zamítnout.

– velké ikony v notifikační liště při stahování z marketu: tato změna je „ošklivá“ opravdu ošklivá. V notifikační liště se po stažení aplikace objeví velká bílá a ošklivá ikona. Takto to dělají některé další aplikace.

– počáteční zadrhávání: po provedení wipe, a smazání celého obsahu telefonu se telefon občas při skrolování zatrhával. Tento problém se vyřešil při najetí do menu – nastavení – vývojářské možnosti a zde položka měřítko animace a animace přechodu.

Tyto položky jsem vypnul, poté dal na 0,5 a nakonec nastavil na 1x, poté se zadrhávání úplně vytratilo, zajímavé.

– deafultní widget hodin není stále dostečně „chytrý“: deafultní hodiny na ploše nejsou stále dostatečně chytré na to, aby po kliknutí například otevřel budík či jiná definovaná aplikace.

– kontextová nabídka při stisknutí levého senzorového tlačítka: tato změna je spíše k nepřehlednému, když je v tomto menu více položek, je nutné hledat, co zrovna potřebujete. Před aktualizací zde byly obrázky, které usnadňovaly orientaci. První obrázek demonstruje starou Gingerbread verzi.

Obrázek níže zobrazuje nové zobrazení. Na obrázcích si také můžeme všimnout, že změnou prošla vrchní nabídka u kontaktů. Zde proběhla redukce ze 4 viditelných nabídek (+plus další schované) na nabídky tři.

Spekulativní

– výdrž baterie: výdrž baterie je možná o trošku lepší, ale je spíše na stejné úrovni jako před tím.

Jaké klady a zápory na ICS vidíte vy? Co byste dodali, či vytkly? Jedná se pouze o subjektivní názor, který však má za cíl poukázat na novinky, kterých jste si například nevšimly. Pro někoho mohou být mé klady zápory a také mé zápory klady.

Zdroj: vlastní práce, obrázky (ICS) Guide for Customers