Androidmarket.cz

Qualcomm Quick Charge – nabíjejte telefony rychleji

Ačkoliv to nemusí být na první pohled patrné, tak dnešní mobilní procesory ani zdaleka neobsahují pouze z velkých počítačů známé CPU doplněné o grafický čip, ale ve většině případů nabízejí také integrované moduly bezdrátové komunikace, GPS a v neposlední řadě i správy energie.

A právě toho posledního, správy energie, se týkal i poslední zápisek na oficiálním blogu Qualcommu, ve kterém jeden z největších výrobců mobilních procesorů popsal svojí technologii Qiuck Charge, díky které by měla jít zařízení s moderními procesory od Qualcommu nabíjet výrazně rychleji.

Blog konkrétně hovoří až o 40% zvýšení rychlosti nabíjení oproti konkurenčním zařízením, což by mělo reálně oproti více než 4 hodinám na plné nabití znamenat pouhé tři a méně. Je ovšem samozřejmě otázkou, jak hodně můžeme těmto údajům věřit, přeci jen je nanejvýše pravděpodobné, že je Qualcomm kreativně zaokrouhlil, aby díky nim vypadal lépe, nicméně i tak na nich asi něco bude.

Poměrně překvapivé je, že se o technologii zmínil až nyní. Chytrou správu baterie totiž do svých čipů přidává již od roku 2012, konkrétně od červnové akvizice firmy Summit Microelectronics, která se právě správou energie zabývala.

Nakonec tu ovšem zbývají dvě důležité otázky. Předně, zda nejde jen o chlubení se věcí, kterou mají i ostatní výrobci. A možná ještě důležitější, zajímá to vůbec někoho? Vzhledem k výdrži aktuálních chytrých telefonů totiž stejně většina lidí svá zařízení nabíjí každou noc a pak je už jedno jak dlouho to trvá. Nebo snad ne?

Zdroj: qualcomm

Některá podporovaná zařízení:

Acer

Asus

HTC

Huawei

LG

Motorola

Nokia

 

Samsung

Sharp

Sony

Xiaomi

ZTE