Androidmarket.cz

HTC vysvětluje: „Nemáme nic proti komunitním ROMkám, jen zneužívání našich log, chráněných názvů a podobně“

Když minulý týden proběhla většinou českých i zahraničních médií věnujících se chytrým telefonům zpráva o tom, že HTC nechalo zavřít komunitní stránky HTCRuu, které nabízely komunitní ROMky, tak se okamžitě spustila lavina spekulací o tom, jak HTC vyhlásilo válku celé kutilské komunitě.

Pravda bude ovšem zřejmě daleko prozaičtější. Alespoň z oficiálního vyjádření firmy totiž jednoznačně vyplývá, že příčinou sporu nebyla přítomnost komunitních ROM jako taková, ale jen a pouze zneužití loga a dalších chráněných prvků HTC ze strany stránky.

Problém se zmiňovanou stránkou nebyl, že by poskytovala upravené ROMky nebo RUU soubory.  Daná stránky používala zaregistrované značky HTC bez licence. Přímo v doméně obsahovala název ‚HTC‘ a na několika místech zobrazovala logo společnosti HTC, díky čemuž vypadala jako oficiální stránka HTC. Stejně jako jakákoliv jiná společnost, i my musíme chránit svojí značku. Nemůžeme riskovat, že budeme spojováni a následně po nás bude požadováno převzít zodpovědnost za komunitní software, nad kterým nemáme žádnou kontrolu.

HTC otevřeně podporuje komunitu a flashování uživatelsky upravených ROM. Dokazuje to například oficiální program odemykání bootloaderu na stránkách htcdev.com. Myslíme si, že komunita okolo komunitních ROM je cennou částí androidího ekosystému a nemáme jí v plánu opouštět. Milujeme její zapálení a doufáme, že bude pokračovat ve spolupráci námi i našimi produkty.

Zlý jazykové zajisté namítnou, že jde jen o krycí manévr, pomocí kterého se HTC jen snaží vyžehlit mediální spoušť, kterou způsobilo. Z dosavadního jednání HTC a jeho veskrze příznivému přístupu k (nejen) androidí komunitě bych se ale spíš přikláněl na stranu toho, že šlo jen o jedno větší nedorozumění.

Zdroj: Android authority, HTC blog