Androidmarket.cz

Google a Audi pracují na Android systému do aut

Podle Wall Street Journal spolupracují Google a Audi na zábavním a informačním systému pro automobily. Výsledky kooperace a konkrétní produkt, který ve vozech Audi bude dostupný, by měl být představen na veletrhu CES 2014 v Las Vegas.

O podobných plánech se hovořilo v souvislosti s firmou Apple a již dnes nalezneme na trhu autorádia, která jsou schopna interagovat s mobilním telefonem Android. Dalším logickým krokem by tedy zcela jistě bylo, kdyby Google svůj upravený Android systém přinesl i do osobních automobilů přímo. Google spolupracuje nejen s Audi, ale zároveň se společností NVIDIA zabývající se výrobou grafických čipů a dalšími společnostmi z automobilového a technického odvětví.

Android zařízení má fungovat jako navigační a hudební přístroj s podporou všech aplikací od Androidu. Reálně si tak můžeme představit další obrazovky v opěrkách hlavy pro cestující v zadní části vozu, kde by byly využívány aplikace a zábavní funkce, na hlavní informačním panelu pro řidiče by naopak byly údaje z map, avšak také například i počasí a novinky z dopravy.

Podobně, zatím však pouze v oblasti navigace, poskytuje data z map Google pro Toyotu a Tesla Motors. Podle korejských médií plánují společnosti Kia a Hyundai uvést do konce roku 2014 interaktivní systém pro automobily založený na systému Android.

Na otázku spolupráce Google a Audi odpověděl mluvčí Audi, že se „auta stávají více komplexními a spolu s výpočetní technikou, která se dostává do automobilů, je nezbytné mít takovýto systém uvnitř“ (Pozn.: Volně přeloženo). Jedná se o odvětví, které je v tomto ohledu poměrně nové, přesto by mohlo do budoucna narůstat na významu. To je také možný důvod, proč se hlavní hráči na trhu do podobných projektů pouští.

Zdroj: Phonearena, Androidauthority, Wallstreetjournal