Androidmarket.cz

Apple požaduje po Samsungu a Motorole až 15 dolarů za každé prodané zařízení s Androidem

Apple mění svou strategii ve válce proti Androidu. Místo nepříliš úspěšných soudních sporů, jejichž výsledkem by měl být zákaz prodeje určitého zařízení, se inspiroval Microsoftem a požaduje po výrobcích licenční poplatky za prodané telefony a tablety s Androidem.

Apple se nejprve zaměřuje na Samsung a Motorolu, po kterých požaduje 5-15 dolarů za každé prodané zařízení s operačním systémem Android, protože údajně porušují některé z jeho patentů. Tato částka představuje až 2,5 % z čistých zisků, které má výrobce z prodaného telefonu či tabletu. Apple by se společnostmi, které s ním uzavřou tuto dohodu, zastavil veškeré soudní spory.

Microsoft si s podobnou strategií dokázal přijít na pořádný balík peněz a zisky z Androidu údajně překonali zisky z vlastního operačního systému Windows Phone 7. Není divu, vždyť Microsoft uzavřel smlouvu o licenčních poplatcích s více než polovinou výrobců zařízení s Androidem. Až 10 dolarů za jeden prodaný telefon či tablet už americkému gigantovi platí například HTC, Samsung, Acer a LG.

zdroj: BGR