Androidmarket.cz

8 skvělých funkcí Androidu, které iPhone nemá

Rozepře mezi uživateli Androidu a iPhonu jsou nekončící stejně jako hádky přívrženců Windows a Linuxu. Redaktoři androidmarket.cz jsou samozřejmě zastánci operačního systému od Googlu a proto vám přinášíme 8 důvodů, proč je Android lepší než iPhone, inspirované australským webem lifehacker.com.au.

Podpora alternativních virtuálních klávesnic

Pokud se vám nelíbí základní klávesnice v Androidu, máte desítky jiných, jejichž instalace je stejně jednoduchá, jako instalace jakékoliv jiné aplikace. V popředí virtuálních klávesnic stojí samozřejmě Swype, SlideIt a jiné, které umožňují jednoduché psaní tahem po obrazovce. Psaní i na malém displeji telefonu je díky těmto klávesnicím mnohem jednoduší, rychlejší a zábavnější.

Možnost instalace launcherů

Pokud vás již omrzela domovská obrazovka Androidu, máte k dispozici tzv. launchery, které ji promění k nepoznání vzhledově i funkčností. Těchto launcherů je k dispozici nespočet, od jednoduchých až po stylové 3D. Nesmíme zapomenout dodat neuvěřitelně rychlou instalaci i odinstalaci.

Widgety

Díky widgetům můžete obrazovku Androidu změnit k nepoznání. Je jedno, jestli ji využijete jako hodiny, informace o počasí, poznámky, kalendář, zobrazení nových e-mailů či příspěvků z Facebooku, informace o baterii a telefonu nebo jen jako seznam zkratek aplikací.

Podpora paměťových karet a vyjímatelná baterie

Sice se to přímo netýká softwaru, ale zařízení s Androidem mají slot na paměťové karty, své soubory si tak můžete přenést do jakéhokoliv jiného zařízení nebo využít čtečku paměťových karet. Zároveň mají telefony s Androidem většinou vyjímatelnou baterii, její výměna je tak nesrovnatelně jednodušší a také můžete používat náhradní baterii na místech, kde telefon nelze nabít.

Instalace aplikací z desktopové verze Android Marketu

Android Market má už samozřejmě také svou webovou verzi, kterou najdete na market.android.com. Prohlížení aplikací je ve webové verzi mnohem přehlednější a pokud se vám některá z aplikací líbí, stačí kliknout na Instalovat a aplikace se sama stáhne a nainstaluje do vašeho mobilu, aniž byste ho museli vzít do ruky. Prosté, ale zároveň užitečné.

Instalace jakékoliv aplikace

Do Androidu můžete instalovat aplikace odkudkoliv, nejen z Android Marketu. Všechno, co pro tuto volnost musíte udělat, je zaškrtnout jedno políčko v nastavení. To uživatelé iPhonů to mají složitější…

Vyberte si ROM, která se vám líbí nejvíce

Instalace nové ROM sice není nic pro úplné začátečníky, na druhou stranu je to možné udělat na téměř každém telefonu s Androidem. A o co vlastně jde? S novou ROM vlastně získáte jinou verzi operačního systému Android. Ten je totiž šířen jako open source a každý ho tak může skoro libovolně upravovat. Pokud si výrobce vašeho zařízení dává na čase s aktualizací, můžete si pomoct sami. A výběr je opravdu široký, nejoblíbenější Android ROM je samozřejmě CyanogenMod.

Flash

Chybějící podpora Flashe je jeden z nejčastěji zmiňovaných nedostatků iPhonu 4. Tento nedostatek se sice podařilo částečně nahradit HTML5, i přesto je ale prohlížení Flashových webů, hraní her a přehrávání videí s Flashem mnohem jednodušší.

Závěrečný verdikt necháváme na vás. Někteří uživatelé iPhonu budou jistě souhlasit, jiní se budou smát a vymýšlet vlastní seznam funkcí, ve kterých je iPhone lepší než Android (a rozhodně některé věci najdou). Ale ať už jste „jablíčkaři“ či „androiďáci“, důležité je, že svůj telefon umíte efektivně ovládat a používat.