Androidmarket.cz

Pynil studio na pokraji bankrotu kvůli pirátství na Andriodu

O tom, že i Android market má své (leckdy velké) mouchy Vám asi říkat nemusím, a že je jednou z nich i pirátství je také Vám asi také dostatečně jasné. Ale že by byla jeho míra až tak veliká asi až do dneška nikdo nepředpokládal.

Povedená šachová hra Chess: Battle of the Elements od studia Pinyl byla dle jejich informací nelegálně stažena 10x častěji než zakoupena na Android marketu. To je při přihlédnutí k její komplexnosti (rozsáhlé možnosti multiplyeru a další) a její relativně nevysoké cenně (2,99$) dosti překvapivá a hlavně znepokojivá zpráva. Přeci jen ruku na srdce, když má někdo na nákup smartphonu tak by měl mít i ty 3 dolary na hru kterou chce, nemyslíte?

Kromě pravděpodobného zániku mladého herního studia, které vyvíjelo pro Android má tato zpráva ještě další špatnou stránku. Pirátství totiž odrazuje nové softwarové firmy, a pokud bude nadále růst, můžeme rovnou zapomenout na stovky propracovaných her, které jsou dostupné například pro iOS zařízení. Přeci jen, pamatujete si ještě, že FishLabs jeden čas málem také zbankrotovalo kvůli vysoké míře pirátství na tehdejších Java telefonech? Nedopusťme, aby se podobná situace opakovala a přestaňme aplikace krást, vždyť i programátor si zaslouží za svou práci dostat zaplaceno.

Ještě nakonec, abych nebyl špatně pochopen, neříkám běžte si koupit Chess Battle of the Elements a zachraňte Pynil, říkám jen abyste aplikace nekradli, protože to může  mít poměrně dalekosáhlé důsledky na celou platformu.

Zdroj: Pinyl Studio