Androidmarket.cz

Komentář: Apple vyhrál nad Samsungem, zneužívá patenty! Počkat… Nebo ne?

„[Rozsudek] je hlasitá a jasná zpráva, že kradení není správné“ okomentoval drtivé vítězství Applu nad Samsungem v snad nejsledovanějším patentovém sporu poslední doby Tim Cook, jeho výkonný ředitel. Porota musela projít sedm set otázek, které se ptaly na zdánlivě jednoduchou věc – kopíroval v tomto případě Samsung koncepty Applu? A obvinění to byla opravdu rozsáhlá – vnější vzhled, ikony, vzhled prostředí a podobně. Nejvyhrocenějším momentem byla přestřelka mezi právníky obou firem v závěrečných řečech – těmi se v soudním řízení snažili strhnout porotu na svoji stranu a přimět její členy, aby hlasovali ve prospěch jejich klienta.

Jak to tak bývá, na sociálních sítích se okamžitě objevila řada komentářů k výslednému verdiktu – proapplovské, prosamsungové, více slušné, méně slušné a vyloženě sprosté. Výsledná kalkulace ušlých tržeb Applu je prý úchylná. A ačkoliv se náš web zabývá především Androidem, nebudu tu Samsung chválit a plivat na Apple. Není totiž za co.

Je pravda, že patentové právo je zamotané a patrně nevyhovuje současné době, což se projevuje v řadě směšných procesů a v komické situaci, ve které vznikají infografiky znázorňující kdo koho soudí. Tenhle případ je trochu jiný. Nejde o nějakou minoritní záležitost, ale o zásadní věc – konal Samsung vědomě tak, že okopíroval design a vzhled iPhonu, aby právě díky tomu přetáhl uživatele na svoji stranu? Někdo řekne, že je to malichernost – vždyť je Apple přece dost bohatá firma, nějaký Samsung ji nemusí moc zajímat. Jenže tak to není. Samsung je největším výrobcem mobilních telefonů s Androidem na světě a je přímou konkurencí mobilní divize Applu, to je jedna věc – je pro ně skutečným nebezpečím a hrozbou a každé oslabení oponenta je vítané (byť Samsung Applu vyrábí součástky do telefonů a tabletů). Druhá věc je ale ještě důležitější.

Představte si, že si vyrobíte unikátní zařízení, lhostejno jakého druhu. Do jeho vývoje vynaložíte spoustu práce, najmete nejlepší designéry a konstruktéry, nejlepší marketéry a manažery, snažíte se projekt dotáhnout do konce a vydělat na něm (zasloužené!) peníze. Věříte, že jste vytvořili opravdu unikátní produkt a v zájmu zachování jeho unikátnosti si jej na patentovém úřadě příslušně ochráníte. A pak si přijede banda chlapců, kteří si řeknou, že jste udělali sakra pěknou věc, která jim jejich byznys určitě zavaří. A protože nejsou s to vymyslet něco vlastního, začnou vám váš opečovávaný výrobek kopírovat. A to celkem bezostyšně. Nebudete rádi, být šéfem takového projektu, zuřil bych.

Takhle nějak se musel cítit Apple, když sledoval evidentní snahy Samsungu o kopírování vzhledu Applu. Podobnost je zjevná, inspirace také. Jak ve vnitřku, tak na vnějšku. A právníci Applu mají pravdu, když říkají, že celkový vzhled se počítá – a je jedno, že tam kde Apple použil hliník má Samsung tvrzený plast. Některé jednotlivosti onoho soudu jsou sice i trochu úsměvné (zvláště ony ikony), ale i podle interních dokumentů Samsungu ke kopírování docházelo cíleně a vědomě, s cílem ukrást k sobě uživatele, kteří chtějí mít něco ,,jako iPhone“.

Můžete argumentovat, že patentovat si filozofii ovládání a placku s dotykovou obrazovkou je pitomost a že by to bylo z hlediska technického vývoje kontraproduktivní. S tím lze souhlasit, ale o tom dnešní soud nebyl. Xperie, Lumie a HTC ukazují, že to jde. Jde udělat dotykový telefon, který není až okatě podobný přístrojům Applu. A i Samsung se zřejmě poučil, protože Galaxy S III (ať už je váš názor na jeho design jakýkoliv) není dalším generickým přístrojem, černou krabičkou s tlačítkem dole. I TouchWiz, prostředí Samsungu už vypadá jinak.

A ať už chceme, nebo ne, nese si sebou každý telefon s Androidem dědictví Applu. Díky němu máme takové telefony jako teď. To, že byl iPhone revolucí je neoddiskutovatelný fakt. A firma, která má onu revoluci na svědomí má právo si ji chránit.

Poznámka:
Kopírování probíhalo v době, kdy Samsung ještě neměl takovou zdánlivě neotřesitelnou pozici, jakou má teď
a po zvýšení jeho prodejů od příměho kopírování modelů Applu upustil, Samsung Galaxy S III už je jiný přístroj. A jeho se právě spor ani netýkal.