Androidmarket.cz

Instalování aplikací do Androida pro začátečníky

Jste začátečníci s Androidem a nevíte jak instalovat aplikace? Hledáte nějaký jednoduchý návod? Pokud ano, pokusím se Vám to v tomto článku trochu objasnit.

Pro aktualizovanou verzi článku klikněte zde.

Úvod aneb jak a proč?

Předně si připomeneme hlavní pilíře Androida, od kterých se odvíjí možnosti instalace. Hlavní je celková orientace na internet, bez něj si jednoduše moc srandy neužijete. Není nutné si  ihned pořizovat datový tarif, i když je to rozhodně velká výhoda. Na druhou stranu přístup k WiFi je téměř  nutností, tedy alespoň pokud nechcete Váš telefon používat na úrovňi běžných hloupých zařízení. Dalším důležitým pilířem, který částečné vychází z toho prvního je skutečnost, že  Android je navržen tak, aby nepotřeboval počítač. Tuto myšlenku občas podkopávají samotní výrobci, kteří vyžadují aby byl telefon updatován pomocí synchronizačního software, například Kies od Samsungu namísto podstatně pohodlnějších OTA (over the air) aktualizací.

Cesta 1. Android market

Nejschůdnější a nejjednodušší cesta, pomocí které dostanete aplikace do telefonu, vede přes Android market. Zde máte dvě možnosti, buďto k němu můžete přistoupit přes webovou podobu (první je potřeba zapnout alespoň jednou aplikaci v telefonu a přihlásit se Google účtem), nebo přímo přes aplikaci v telefonu. Obě dvě cesty vyžadují připojení telefonu k internetu, pokud totiž instalaci aplikace zadáte na webu, automaticky se Vám stáhne do zařízení, což je provedeno jak jinak než přes internet.

Andriod market je vlastně největší oficiální databáze aplikací, jednoduše takový veliký katalog, který čítá přibližně 150 000 položek. Přibližně 60%  je zdarma, přičemž zbylých 40% je zpoplatněno relativně nízkými částkami kolem 40-80 korun. Zaplatit lze přímo z aplikace (nebo webového prostředí) pomocí google checkout, který svážete s platební kartou. Jiná možnost, například kreditem od operátora, zatím není, ale očekává se přidání PayPalu.

U každé apliace si můžete zobrazit krátký popis, hodnocení, screenshoty a ve webové verzi i video. Nechybí ani komentáře, které se Vám zobrazují v jazyce, který máte nastavený v telefonu. Celkově jde o něco podobného jako Zune Store nebo iTunes AppStore.

Cesta 2. přes počítač

Druhá, o poznání méně efektivní cesta, nevyžaduje internet v mobilu, ale je nejistá a podstatně časově náročnější. Jako první musíte danou aplikaci na internetu vůbec najít (ve formátu .apk), a to může být poměrně veliký  problém. Žádná větší databáze totiž neexistuje, takže budete odkázáni na stránky tvůrců dané aplikace, kde stejně většinou nepochodíte.

Pokud se Vám povedlo danou aplikaci najít a stáhnout, bude ji ještě potřeba dostat do telefonu. Nejsnažší způsob je pomocí Mass Storage režimu v kterém se telefon po připojení k PC chová jako externí disk. Daný soubor poté jednoduše do telefonu překopírujete. Pokud něco nebude fungovat, pokuste se v nastavení telefonu najít položku „Po připojení k počítači“ a zde vybrat „zeptat se“, nebo „mass storage“. Druhou možností je vyndat SD kartu z telefonu a přes čtečku na ní daný soubor nakopírovat.

Když už máte soubor s aplikací v telefonu, stačí jej spustit, což znamená, že budete potřebovat nějaký souborový manažer. Většina telefonů již v sobě nějaký předinstalovaný má, pokud zrovna ten Váš  ne, budete si muset nějaký stáhnout na Andriod marketu (viz. výše), nic jiného Vám prostě nezbude.

Nakonec, když .apk spustíte objeví se jednoduchý dialog ukazující, která všechna práva daná aplikaci vyžaduje. Doporučuji si je řádně pročíst, pokud například aplikace na poznámky vyžaduje přístup hovorům, není asi vše v pořádku. Po zvážení požadavků stačí kliknout na tlačítko instalovat a aplikace bude, nečekaně, nainstalována.