Androidmarket.cz

Co je to vlastně ten Launcher?

Jste ve světě androidu noví, narazili jste na slovíčko launcher a nevíte, co si máte pod tímto pojmem představit? V tomto článku se pokusím vám objasnit, o co se vlastně jedná.

Launcher je obvykle to první, co z Androidu uvidíte. Skládá se z libovolného počtu domovských obrazovek, včetně spodního docku (což jsou ty ikony dole – menu, kontakty, telefonní aplikace a další) a menu s aplikacemi. Jedná se víceméně o samostatnou aplikaci, která se spouští tlačítkem home.

Na domovské obrazovky lze umisťovat různé ikony a widgety. Ty obvykle nejsou součástí launcheru, ale jedná se o samostatné aplikace. Existují však launchery, které již některé widgety obsahují. Například nedávno recenzovaný Launcher Pro.

Mezi nejznámější alternativní launchery patří například právě Launcher Pro. Dále také ADW Launcher či Go Launcher Ex. Grafické nadstavby jako například TouchWiz od Samsungu či Sense od HTC obvykle nejsou pouze launchery, běžně se jedná o složku mnoha prvků včetně různých aplikací, widgetů, ale právě i launcheru, který vzhled daného prostředí nejvíce ovlivňuje.

Doufám, že se mi podařilo vám pojem launcher co nejlépe osvětlit. Případné dotazy pište do komentářů, pokusím se na ně odpovědět.