Androidmarket.cz

Google Nexus 5 – levná konkurence velikánů [Recenze]

Nexus 5 od společnosti LG si s sebou přinesl na trh špičkovou výbavu za příznivou cenu. Lákadlem je samozřejmě taktéž čistý a nejnovější Android 4.4 KitKat a příslib nejnovějších aktualizací, který již Google plní.

Specifikace

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti LG Electronics

Očekávalo se, že kolem Nexuse se nikdy nerozpoutá takový humbuk, jako třeba u Samsungu S4 či HTC One. Mohla za to především jiná strategie Googlu v propagování výrobku, ale také fakt, že předchozí zařízení s názvem Nexus se nikdy nedostala mezi smartphonové špičky – jak výkonem, tak kvalitou zpracování. Samotný Nexus 5 si však získává stále více příznivců a nadšených uživatelů.

Obsah balení

Samotné bílé balení bez jakéhokoli nápisu se vysouvá z barevně potištěného papíru. Na papíru naleznete obrázky smartphonu Nexus 5 spolu s nápisy společnosti Google, který se také stará o aktualizace systému, a LG. Telefon vyrobila právě firma LG a u nás ho také prodává. Není to však standardem – v jiných zemí přístroj prodává sám Google, a to za nižší cenu.

V balení naleznete adaptér s kabelem, stručný návod a pin na otevření šuplíčku pro microSIM kartu. Samotný nástroj je velmi tenký a s jiným od konkurenčních výrobců se ke kartě nedostanete, tudíž si jej musíte dobře střežit.

Žádná sluchátka přibalena nejsou, což mi osobně nijak nevadilo. Většina sluchátek dodávaná ke smartphonům jsou stále pro obstojný poslech nedostačující.

   

V balení tedy naleznete:

Design, konstrukce a kvalita zpracování

Nexus 5 prodělal hodně kosmetických změn, které jsou okamžitě viditelné při porovnání s loňským Nexusem 4. Skleněná a lehce rozbitná záda nahradily pomugované plasty, stejně jako rám.

True HD IPS plus displej je odolný vůči poškrábání díky třetí generaci Gorilla Glass a disponuje technologií in-cell touch, díky které je displej tenčí a má o vrstvu méně. Ovládací tlačítka telefonu jsou softwarová.

Na přední straně se nachází taktéž silná dioda. Bylo pro mě překvapením, že je v dolní části a nikoliv nahoře mezi ostatními senzory. Občas jsem tak vzala telefon do rukou vzhůru nohama.

Zatímco většina high-end zařízení se ráda chlubí různými titanovými rámy, plastové řešení Nexus 5 nemusí být na škodu. Po stránce trendů a designu je to častěji vlastnost levnějších smartphonů, ovšem specifický plast potažen gumou displej před prasknutím při pádu na hranu ochrání velmi dobře.

Tlačítko pro zapnutí a vypnutí není nahoře, nýbrž na pravé straně, což je u pětipalcových telefonů nejpraktičtější. Vysunovací šuplík na sim kartu se musí odemknout přiloženým klíčkem. Osobně toto řešení slotu nepreferuji, připadá mi problematické (zvlášť, pokud klíček ztratíte) a vůbec zbytečné – mnohem lépe na mě působily sloty u Idol X, jež jsou magnetické.

Ovládání hlasitosti i spolu s tlačítkem zapnutí a vypnutí mají velmi dobrou odezvu a jsou keramické. Nehrozí tudíž žádné odření barvy ani nic podobného.

Na zadní straně se nachází vyryté lesknoucí se logo Nexus a malé logo LG ve spodní části. Nalezneme zde také samozřejmě 8 MP fotoaparát, který na mě působil svým netradičním vystoupením ze zadní části jako nalepený padesátihaléř. Do malé mezery po jeho obvodu se neustále zachytávají drobné nečistoty, kterých se nelze zbavit.

Zadní část telefonu není odjímatelná a k baterii o kapacitě 2300 mAh se nedostanete. Stejně tak nečekejte slot pro paměťovou kartu.

Řešení reproduktoru je lepší, než u Nexusu 4. Nenachází se na zadní straně, ale vedle microUSB konektoru ve spodní hraně, tudíž zvuk „nezadusíte“ položením na stůl. Nějakou chvíli jsem se domnívala, že je jeden reproduktor rozbitý, jelikož na každé straně se nacházelo stejné děrování, ale zvuk vypouštěla pouze strana jedna. Nečekala jsem totiž, že rodinka Nexusů, jež je zvyklá na stereo reproduktory, nasadí pětce reprák pouze jeden. Stalo se a druhý útvar ve spodní hraně je mikrofon.

Samotná kvalita zvuku vycházející z reproduktoru je podobná chrastící plechovce a téměř o polovinu levnější model smartphonu s názvem Zopo C2 Platinum, jež sama vlastním, měl podstatně vyváženější a kvalitnější zvuk. Vše poukazuje spíše na softwarovou chybu nežli hardwarovou.

Displej

Barvy displeje na mě působily poněkud zašedle, byť jsem slyšela jen samou chválu. Barvy dále nejdou nastavit, jako je tomu třeba u Samsungu S4.

Každopádně, fullHD displej disponuje vylepšenou technologií IPS, a to IPS Plus. Díky eliminaci dotykové vrstvy vás nebude obtěžovat tolik odlesků. Samotná dotyková vrstva je totiž součástí telefonu, a mizí tak jeden bod lomu světla.

Jas je poměrně vysoký a stačily mi i nižší hodnoty, aby se z displeje pohodlně četlo i venku.

Displej má navíc vysokou citlivost a proti poškrábání je chráněn třetí generací Gorilla Glass.

Hardwarová výbava a výkon

Srdce Nexusu 5 tvoří čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 800, který patří mezi ty nejrychlejší. Taktován je na 2,3 GHz. Vyrovnání se současným špičkám už jen podtrhuje grafika Adreno 330 a operační paměť o velikosti 2 GB. Problémy jsem nezaznamenala u sebevíc náročnějších her.

Vnitřní, dále nerozšiřitelná paměť, má velikost buď 16 nebo 32 GB, přičemž v tuzemsku se prodává pouze nižší varianta. Vnímám to jako mírné negativum, se kterým se však dá srovnat.

V benchmark testech dopadl testovaný model následovně:

Pozorovala jsem časté zteplání zadní části, zejména při hraní her. Občas bylo horka na můj vkus i moc, ale takový výkon zkrátka trochu tepla produkuje.

K signálu sim karty mám své připomínky. Ačkoli jsem se pohybovala na trase, kterou denně využívám ať už k dopravě do školy nebo v samotné škole, neustále se mi vytrácel signál spolu s datovým připojením a telefon bylo občas nutné restartovat, jinak bych se signálu nedočkala. V těchto místech jsem pracovala s několika telefony – vždy bez problémů.

Připojení WiFi mne taky pozlobilo. Doma máme slabší WiFi, která však bez problémů na jiných telefonech do teď šlapala bez potíží, u Nexusu tomu tak nebylo. Nenačítaly se ikonky přátel ve Facebook Messengeru, v samotném Facebooku, ale i třeba na Foursquaru a podobně. Několik telefonů sosalo data dlouhodobě ze stejné WiFi sítě a nikdy jsem se s problémy nesetkala. Přisuzuji to právě přijímači WiFi, jelikož na jiném, silnějším připojení tyto věci fungovaly.

Zvuková kvalita hovorů byla v pořádku, stejně tak na opačné straně telefonu si příjemce nestěžoval na jakékoli nedostatky.

Jak si Nexus 5 poradí s určováním polohy, mě zajímalo velmi. A obstál na výbornou! Modely Nexus jsou svou schopnou GPS známy, a pokud jste propadli Ingressu nebo Geocachingu, je pro vás tento přístroj ideální.

Software

Výhodou koupě přístroje, o který se stará sám Google, je bezpochyby přístup k čistému a nejnovějšímu Androidu. Slibovaná dlouhodobá podpora zařízení od zmiňované společnosti je však nejistá. Takovým příkladem je Galaxy Nexus. Uplynuly pouze dva roky od jeho představení široké veřejnosti, přesto se KitKatu vůbec nedočká.

Na zamčeném displeji zcela zmizely widgety. Místo nich naleznete vpravo fotoaparát a dole přístup do Google Now. Pokud zrovna posloucháte hudbu, na lockscreenu uvidíte obrázek alba a ovládání samotné hudby.

Stahovací lišta prošla drobnými úpravami. V té přepínací se nalézá méně položek, což je spíše škoda.

Na plochách naleznete ikonky aplikací, nechybí možnost tvoření složek a přidávání widgetů. Ty nově vkládate podržením prstu na displeji. V následné nabídce kromě vkládání widgetů naleznete i změnu tapety či nastavení.

  

V menu je taktéž vše při starém, až na chybějící galerii widgetů.

Změnou prošla také aplikace určená k telefonování. Nově se zobrazuje u vytáčení trojice nejčastěji volaných čísel, což je velmi praktické.

Celkově se mi nové prostředí velmi zamlouvalo, plynulost a bezchybné fungování bylo samozřejmostí. S každým novějším Androidem jsou vidět pozitivní změny v designu, ruku v ruce s lepší funkčností a spolehlivostí.

Telefon byl testován v době, kdy vyšla aktualizace na Android 4.4.1, ke mě však bohužel nestihla dorazit.

Fotoaparát

Fotoaparát není ničím výjimečným. Ačkoli ve spoustě aspektů se Nexus 5 vyrovnává podstatně dražší konkurenci, kvalita fotoaparátu to opravdu není. Miniaturní optika, kterou obklopuje velký vystouplý kruh, je jen další z triků, který ve skutečnosti na samotný foťák vliv nemá.

Poškrábání vnějšího povrchu fotoaparátu by teoreticky díky mírně vystouplému okraji hrozit nemělo, nejsem si však jistá. Na můj vkus je ochrana slabá a věřím, že při častém pokládání na stůl tato situace může nastat.

Uživatelské rozhraní fotoaparátu mě příliš nenadchlo, ačkoli bylo přehledné a intuitivní. Nenachází se zde žádné menu, beztextové nastavení spustíte podržením prstu kdekoli na displeji. Vždy mi zabralo spoustu času se proklikat k volbě, kterou jsem potřebovala. Při sebemenší odchylce v kliknutí mi nastavení zmizelo a mohla jsem začít od začátku.

Dočkáme se několika režimů: klasického videa, obyčejného focení, panorama a 3D panorama Photo Sphere

Ale teď už k samotné kvalitě. Když je venku šero, focení odložte na jindy. Ačkoli ve tmě při zářivých světýlkách fotil Nexus docela dobře, při šeru zkrátka celá fotka vybledla a ostření také trvalo dlouho. V tomto případě sice může pomoct funkce HDR+, která fotku jemně vylepší, ale není všemohoucí. Při dostatečném světle jsem byla s fotkami spokojená, ačkoli bych si dovedla představit i vyšší kvalitu.

   

 

Výdrž přístroje

Nexus 5 má v sobě baterii o kapacitě 2300 mAh. Nabíjet lze i bezdrátově, což jsem neměla možnost vyzkoušet. Výdrž je příjemných 9-10 hodin, jestliže telefonu dáváte opravdu zabrat. Pokud však budete telefon šetřit, vydrží podstatně déle. Nejvíc procent pojídá pětipalcový displej, a to i při nízkém jasu.

Závěr

Za příjemnou cenu u Nexusu 5 dostanete nejvýkonnější procesor, který je v současné chvíli k dostání. Samozřejmostí je i RAM 2 GB, což je v současnosti také maximální hodnota. Pokud je tady vaším hlavním požadavkem výkon, nemůžu udělat nic jiného, než bez jakéhokoli váhání telefon doporučit. Vidina rychlých aktualizací na nejnovější verze systému Android je dalším z plusů.

Osobně neprovozuji na smartphonu činnosti, které by potřebovaly vyvinout takový výkon, jako zvládne Nexus 5, a potrpím si na spoustu jiných aspektů. Vadila mi například softwarová tlačítka, neodjímatelný zadní kryt spolu s nerozšiřitelnou pamětí, ztráty signálu – zkrátka mi Nexus 5 nepřirostl k srdci.