Androidmarket.cz

Recenze: aplikace Dotekománie.cz

Dnes se podíváme na aplikaci Dotekomanie.cz, kterou vyvinulo studio české Brainwash Studio. Určitě se ale ptáte, proč jsme se rozhodli napsat právě o této aplikaci? Dle nás se totiž jedná o jednu z nejlépe graficky provedených aplikací pro konzumaci obsahu z určitého webu – alespoň tedy u nás, na české Android scéně. Konec obíhání kolem horké kaše, pojďme se podívat na samotnou aplikaci, kterou jsme otestovali jak na telefonu, tak i na tabletu.

K čemu vlastně aplikace slouží?

Jak jsem již na počátku recenze prozradil (a i dle názvu můžeme poznat), jedná se o aplikaci, která byla vyvinuta speciálně pro web Dotekománie.cz nadějným českým studiem Brainwash. Tato aplikace má za úkol jen jediné – přinést novinky z webu přímo do vašeho zařízení, kde si jej můžete pohodlně ihned přečíst a nemusíte tedy neustále sedět u počítače. Výhodou aplikace je i to, že podporuje uložení článku do paměti telefonu – článek si tedy můžete přečíst kdykoliv a kdekoliv.

Grafický vzhled

Velice vytýkaný u takových aplikací bývá většinou grafický vzhled. Zde máme ovšem pro vývojářské studio Brainwash velkou pochvalu. Vzhled je velice „svěží a čistý“, ve čtení Vás nic neruší. Velice pěkným krokem je i to, že aplikace se snaží, alespoň co se týče barev a grafického rozhraní, velice napodobit velkého „webového bratříčka“. Celá aplikace tedy vypadá velice jednotně s webem, za což tleskáme.

Za co musíme ovšem designéry mírně shodit na zem, je ikona aplikace, která je stylizována v černé barvě – v nabídce menu ikona téměř zanikne, což není zrovna dobře. Osobně bych raději u aplikace viděl originální logo Dotekománie.cz, které je přeci jen více výraznější.

  

 

Rozhraní

Rozhraní pro smartphony

Jak jsem již na začátku prozradil, recenzi jsem předem rozdělil na rozhraní pro smartphony a pro tablety, neboť každá verze má trochu jiné rozložení, na které bych se mile rád zaměřil. Nyní se konkrétně zaměříme na rozhraní pro smartphony, což je asi nejčastěji využívané rozhraní této aplikace – přeci jen, určitě netaháte neustále tablet u sebe a na konzumaci obsahu Vám tedy zbývá pouze smartphone.

Po spuštění aplikace Vás přivítá obrazovka, na které máte výpis všech nových článků. Nutno podotknout, že se jedná opravdu o všechny články a nehledejte tedy logiku v tom, jak jsou články na stránce roztřízeny – na této stránce se řadí pouze dle času vydání. Nad články můžeme vidět tlačítko „Vybrat rubriku“, díky kterému si můžeme rozfiltrovat články dle jednotlivých kategorií, které nás zajímají.

Při čtení článku Vás nic neruší, článek je téměř přes celý display. Na horní části displeje můžeme vidět lištu s logem a v pravém rohu ikonou pro sdílení konkrétního článku. Na spodní části obrazovky máme další lištu, na které máme uložení do oblíbených článků (hvězdička, vlevo), stažení do telefonu (ikona stažení, uprostřed) a také možnost komentáře (ikona zpráv, vpravo). Pod tlačítkem „Menu“ poté nalezneme nabídku na přihlášení, předplatné a nastavení.

Jak můžeme vidět z následujících screenů, je patrné, že vývojáři se opravdu snažili využít každého místa na displeji pro pohodlnější čtení. Musím uznat, že se jim to opravdu povedlo, neboť články se čtou i na malém displeji telefonu opravdu skvěle!

 

Rozhraní pro tablety

Rozhraní pro tablety se mírně liší od toho, které je určeno pro telefony. Tedy alespoň v režimu landscape, který je pro čtení mnohem pohodlnější. Pokud budete na tabletu číst na výšku, rozhraní aplikace je stejné, jako u verze pro smartphony.

Jak jsem již nakousl, rozložení pro displej na šířku se mírně liší – a to konkrétně v tom, že rozložení není v jednom sloupci, ale ve dvou. V levém sloupci nalezneme panel kategorie, který je u smartphonů schovaný pod tlačítkem. Přístup k této funkci je tedy u tabletů mnohem jednodušší a rychlejší. V pravém, širším sloupci nalezneme opět výpis článků, který můžeme právě díky levému sloupci velice rychle rozfiltrovat.

Čtení na tabletu je mnohem pohodlnější než na smartphone, jediné, co bych vytknul, je nemožnost schování levého panelu s kategoriemi. Díky tomu článek nikdy nebudete mít přes celou šíři displeje. Na tabletu díky většímu displeji zmizela spodní lišta a všechny funkce se dostaly do horní lišty – články tedy dostávají více prostoru. Zcela vpravo nahoře poté nalezneme nabídku „další“, kde nalezneme přihlášení, předplatné a nastavení.

Ovládání a nastavení

Ovládání aplikace je velice jednoduché a uživatel si na něj zvykne velice rychle. Co bych aplikaci vytknul, je to, že u  článků nelze zvětšovat písmo pomocí gest – tedy pinch-to-zoom. Písmo si musíte tedy přednastavit a to konkrétně v nabídce nastavení.

Na druhou stranu si v nabídce nastavení můžete s textem opravdu vyhrát – konkrétně lze upravit formátování, velikost a invertování barev. Následně aplikace umožňuje zapnutí funkce, kdy se Vám zařízení nebude při čtení článku zamykat apod.. V nastavení lze také nastavit notifikace, které Vás budou upozorňovat na každý nový článek, který bude vydán na serveru. Nechybí ale ani možnost zakázání stahování obrázků, čímž lze příznivě ovlivnit velikost stahovaných dat. Opět klukům a holkám z Brainwash tleskáme!

Reklama dosti omezuje

Nyní ale přejdeme na neduhy aplikace – konkrétně na reklamy. Místo toho, aby vývojáři vydali verzi s reklamou a bez reklam a placenou, vytvořili pouze jednu verzi. Navíc, u tabletové verze je reklama umístěna velice nevhodně, konkrétně do levého sloupce s kategoriemi, přičemž její velikost je poměrně přestřelená. U mobilní verze nalezneme reklamu v běžné podobě – tedy úzký reklamní proužek, který nahradí v článku spodní lišta – při čtení Vám tedy reklama nevadí.

Bez VIP účtu ani ránu!

Dalším neduhem jsou VIP účty, které je možnost na 7 dní vyzkoušet. Bez jejich zaplacení jste v aplikaci docela omezení a nemůžete využívat některé funkce – konkrétně přidávání článků do oblíbených a ukládání článků do mobilního telefonu. Bez VIP účtu tedy aplikace funguje pouze jako online čtečka článků, která se velice podobá mobilní verzi webu.

Závěr a shrnutí

Vývojové studio Brainwash musíme pochválit za funkčnost, rychlost a jednoduchost aplikace, velké mínus by si studio zasloužilo za nevhodně umístěné reklamy v tabletové verzi a nepřítomností některých funkcí. Vzhledem k tomu, že se aplikace neustále vyvíjí, je velice pravděpodobné, že se některé zde kritizované věci dočkají úprav nebo budou do aplikace přidány.


App Name
Developer
Free