Androidmarket.cz

Černé díry můžete nyní hledat i na Androidu aneb BOINC je tady

Různých projektů, které koncovým uživatelům umožňují poskytnout část výkonu domácích počítačů na vědecké účely, třeba hledání černých děr nebo léku na Parkinsonovu nemoc, existuje nepočítaně. Valná většina z nich má ovšem jednu věc společnou, běží na platformě BOINC.

A právě k ní se nově půjde díky práci profesora Davida Andersona, který jen tak mimochodem částečně stál za jedním z největších BOINC projektů – SETI@HOME, půjde připojit i z androidích tabletů a telefonů.

Aplikace je prozatím v beta verzi a tak kromě toho, že nemusí fungovat úplně ideálně, nemá zrovna dvakrát přívětivé grafické prostředí, kvůli čemuž je prvotní konfigurace poměrně složitá. Naštěstí je ale na webu projektu k nalezené poměrně intuitivní návod.

Potěší také rozsáhlé možnosti nastavení aplikace. Lze například určit, že pomáhat s výpočty má zařízení pouze v případě, že je na WiFi a v zásuvce, nebo že má přestat při určitém zatížení procesoru a tak podobně.

V blízké budoucnosti by se měla aplikace nadále rozšiřovat, konkrétně se počítá například s možností práce na projektech hostovaných na IBM World Community Grid.

Kutily pak zajisté potěší, že stejně jako desktopový klient i mobilní aplikace je celá uvolněná pod otevřenou licencí. Kompletní zdrojové kódy jsou tak dostupné na githubu.


App Name
Developer
Free   

Zdroj: Wired