Androidmarket.cz

Samsung Galaxy S4 Active: voděodolný kamarád do nepohody

V dnešní recenzi se vám pokusím představit jednoho z elegánů nejnovější rodiny high-endových Samsungů, který dostal navíc do vínku voděodolnost (certifikace IP67). Jak obstál? Je kombinace odolnosti a výkonného hardwaru opravdu takovým trhákem? Uvidíme.

Specifikace

V úvodu jsem již nakousnul, že hardwarové specifikace přístroje patří mezi ty nejlepší, jaké můžete na dnešním trhu s mobilními telefony nalézt. Chipset od Qualcommu se čtyřjádrovým procesorem a relativně výkonným grafickým čipem dodává zařízení punc dravce. Výpočetní paměť přístroje dosáhla na hodnotu 2GB, která je dostačující snad pro všechny běžné úkony. Trochu zamrzí fakt, že při výrobě displeje nebyla použita technologie AMOLED, jako u bratříčka bez přídomku „Active“. Z pohledu konektivity je tento telefon opravdovým matadorem, LTE počínaje a infračerveným portem konče.

Obsah balení

Activ nám přišel v povedené krabičce, kterou zdobí jakýsi dřevený vzor a fotografie samotného přístroje. Celkově to na mě zapůsobilo hezky, nic kýčovitého, ale na balení produktů firmy Apple je to stále málo. Uvnitř na nás poté vykoukne samotný přístroj, který, stejně jako jakákoliv jiná nová věc, zahalí vaši duši pocitem nadšení. Těch pět palců tomu dodává ještě větší efekt.

Pod přístrojem se nachází přihrádka, po jejimž otevření se dostaneme k příslušenství. Nechybí tady strohá příručka, nabíječka, USB kabel, pecková sluchátka či výměnné pryžové krytky.

Design, konstrukce a kvalita zpracování

Při prvním pohledu mě přístroj nadchnul, mé nadšení nevyprchalo po celou dobu testování. Krásný pětipalcový displej je zasazen do, po stranách úzkého, rámečku. Vše působí opravdu výborně, elegantní vzor na zadní straně přístroje to vše jen dovršuje. trochu jsem se bál, že po estetické stránce budou můj dojem ze zařízení kazit fyzické tlačítka v dolní straně přístroje, ale není tomu tak. Veskrze se mi tam líbí.

Jak jsem již trochu nakousl, konstrukce se povedla. V horní části přístroje nalezneme otvor sluchátka a také kvarteto senzorů. Pod nimy se pak pyšně blíští logo společnosti Samsung. V dolní části nalezneme trojici fyzických tlačítek, které jsou vyrobené z příjemného, neklouzavého materiálu. Nachází se zde také zdířka pro microUSB. V horní části pak najdeme pouze 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Po stranách najdeme funkční tlačítko (slouží pro vypínání, zamykání a odemykání přístroje) a kolébku regulace hlasitosti.

Konstrukce je, jak by se u telefonu této cenové kategorie dalo očekávat, na velmi dobré úrovni. Nic nevrže, neohýbá se. Vše lícuje a sedí.

První spuštění a softwarová výbava

Po prvním zapnutí přístroje na vás pohlédne celkem povedená animace od Samsungu. Může to trvat déle, takže se hlavně neděste. Pak už jen provedete prvotní nastavení a hurá, telefon můžete začít používat. Samsung pravidelně „vylepšuje“ Android o nadstavbu TouchWiz, které jsem se nejdříve bál, ale ono vlastně není čeho. Je to podobné, líbivější. Nesmím zapomenout zmínit, že v základu přístroj běží na Androidu verze 4.2.2.

 

Samsung společně s prostředím TouchWiz dodává i řadu aplikací. Mě asi nejvíce zaujala aplikace S Health, která dokáže sledovat a zaznamenávat řadu zajímavých věcí, především z oblasti zdraví. Dost se mi líbil i hudební přehrávač, který je jednoduchý, funkční a ještě jde ovládat hlasovými příkazy. Za dobu používání jsem naopak nedokázal využití pro aplikaci Optická čtečka.

Zajímavou funkcí jsou gesta a snímání očí. V aktuální fázi mi to příjde spíše na hraní, než na reálné využití, ale časem si dokáži představit, že scrolluji po webu s pomocí pohybu vlastních očí.

Displej

Krásný displej je jednou z vlastností, která určuje výslednou krásu celého produktu. Tento model se jím jednoznačně pyšní, ačkoliv by to mohlo být lepší, protože jeho nevoděodolný bratříček má displej typu AMOLED, zatímco u Activu nalezneme „jen“ FullHD displej typu TFT. Každopádně, při takhle vysokém rozlišení, kdy počet pixelů na palec přesahuje hodnotu 400, vás mohu ujistit, že z jeho kvality a jemnosti budete nadšeni.

Z celého mobilu mě totiž nejvíce štvala ta přehnaně velká, pětipalcová úhlopříčka. Nechápu, proč výrobci soutěží o to, kdo vyrobí větší telefon. Ono to hezky vypadá, všechno na tom uvidíte, ale problém nastane při prvním pokusu o vložení do kapsy. Displej kryje Gorilla Glass 2.

Hardwarová výbava a výkon

Ačkoliv v srdci přístroje tiká starší procesor od Qualcommu, konkrétně model s čísleným označením 600, jedná se stále o velmi výkonný model. V kombinaci s dvěma gigabajty operační paměti se Active nezapotí ani při náročnějších operacích. V případě potřeby mu pomůže grafický čip Adreno 320. S odladěností systému tedy samozřejmě není sebemenší problém. Vše je naprosto plynulé.

Z hlediska konektivity je model Samsung Galaxy S4 Active opravdovým „švýcarským nožem“. Těžko totiž budeme hledat nějákou funkci, kterou opomíjí. Nalezneme zde microUSB (ver. 2.0), které podporuje USB OTG a USB Host. Potěší také přítomnost Bluetooth a fakt, že s pomocí čtečky paměťových karet si lze snadno a levně rozšířit paměť přístoje. Přítomen je i příjmač LTE, což v kontrastu s aktuálními událostmi, kdy spol. T-mobile spouští ostrý provoz sítě, působí efektně.

Na přístroji najdeme také řadu senzorů, konkrétně pak akcelerometr, gyroskop, senzor pro regulaci jasu, kompas, barometr a senzor pro snímání gest.

Přítomen je i modul GPS, který fixuje opravdu velmi rychle.

Fotoaparát a multimédia

Z hlediska multimédií je přístroj vybaven více než dobře. Dobrým základem pro vás zážitek je povedený hudební přehrávač, který je dle mého názoru opravdovým přehrávačem, narozdíl od mnohých parodií, které najdeme v základu přístrojů jiných značek. Jako bonus dostal přehrávač do vínku také možnost ovládání hlasem, nebo zajímavou funkci filtrování dle nálad uživatele.

Z hlediska přehrávání videí už na tom defaultní aplikace již bohužel tak dobře není, přesto si však dobře poradí s videi ve formátu *.mp4 a *.avi. Potěší i podpora titulků. Hudbu i videa si pak můžete vložit do plovoucích oken, zatímco pracujete na jiných věcech.

Kvalita fotoaparátu je v exteriéru velmi dobrá, v interiéru je pak občas patrný šum. Horší je to v noci, ale stále lze kvalitu zařadit do nadprůměru. Kvalita natočeného videa je také celkem ucházející, v horších světelných podmínkách ale spíše průměrná.

 

 

Výdrž přístroje

Přístroj disponuje baterií o kapacitě 2600 mAh, výdrž je ale bohužel ve srovnání s bratříčkem bez přídomku „Active“ o něco nižší. Při plném vypětí sil přístroje jsem se dostal na hodnotu 4 hodin a 32 minut, při střídmějším používání pak nebylo problém přístroj používat necelé dva dny. Nižší výdrž je nejspíše dána tím, že u modelu S4 Active je využit displej typu LCD, který je energeticky náročnější, než displej typu AMOLED.

Herní výkon a benchmarky

Z hlediska výkonu je přístroj bez větších kompromisů. V klidu si na něm zahrajete i ty nejnovější a graficky nejnáročnější hry, zmínit mohu například Real Racing III či hru Dead Trigger, která mimochodem pochází od českých vývojářů.

Tentokrát níže nenajdete screenshoty z benchmarků, ale rovnou video (od zahraničního autora).

httpvh://www.youtube.com/watch?v=lFbvGnbg-MQ

Závěr a dostupnost

Samsung Galaxy S4 je jedním z mála přístrojů, který mi opravdu přirostl k srdci. Je skvělým kompromisem mezi dostatečným výkonem, perfektní výbavou a dostatečnou odolností. Koupi přístroje vám každopádně doporučuji.

Za zapůjčení zařízení děkujeme společnosti Alza.cz, u které si můžete tento smartphone také zakoupit.