Androidmarket.cz

Oficiální výpis novinek, které přináší Android 4.1 Jelly Bean

Minulý týden byla započata v České republice distribuce OTA nejnovější verze systému Android, 4.1, Jelly Bean na zařízení Google Nexus S. Další zařízení na aktualizaci již čekají. Na webu android.com se objevil výčet nových vlastností a funkcí, jak je oficiálně Google uvádí. Pro ty z vás, kteří angličtině příliš neholdují, přinášíme jeho český překlad.

Android 4.1, Jelly Bean je doposud nejrychlejší a nejplynulejší verze Androidu. Jelly Bean zvýrazňuje jednoduchost a krásu Androidu 4.0 a přináší řadu zásadních novinek.

Níže přiložené video demonstruje rozdíl v rychlosti systému. Pro lepší vizualizaci byl záznam pořízen na rychlozáznamovou kameru.

Co je nového v Jelly Bean

Přístupnost

Android Beam

Audio přílušenství

Webový prohlížeč

Kalendář

Fotoaparát a galerie

Využití dat

Odemykání pomocí obličeje

Internacionalizace

Klávesnice

Zprávy a Talk

Sítě

Zprávy a počasí

Lidé

Telefonování

Nastavení

Systém

Čtení textu

Diktování textu

Widgety

Nový zážitek s Google na Androidě

Google search

Google Now

Google Now je nová funkce, která vám přináší informace v reálném čase. Na začátku dne vám ukáže aktuální počasí na základě vaší polohy, následně vám ukáže podmínky na cestách a vybere trasu, která je nejrychlejší, abyste se vyhnuli dopravním zácpám. Google Now vám také vyhledá nejbližší autobusovou/vlakovou zastávku, a nebo různé restaurace, bary a jiná místa, které vás zajímají. Pakliže často lítáte, Google Now vám přinese info o odložených/meškajících/aktuálních letech. Google Now využijete i při zjišťování aktuálních sportovních výsledků, a nebo informací o měně v zemi, ve které se aktuálně nacházíte. Jestli potřebujete něco rychle přeložit, Google Now vám to přeloží do lokálního jazyka.

Google+

Došlo i ke změnám v aplikaci pro sociální síť Google+. Na tabletech vás čeká nové uživatelské rozhraní. Přibylo nové navigační menu, možnost vidět aktuální video streamy a Party mode zase jednoduše a rychle uploaduje fotky v průběhu nějaké události.

Gmail

Aktualizace se dočkal i Gmail, který je již optimalizovaný pro 7 palcové tablety v portrait módu. Oznámení již zobrazují celý obsah emailu.

YouTube

Aplikace YouTube má nové a intuitivnější rozhraní. Aplikace přednačítává odebírané videa pro plynulé přehrávání i na slabším internetovém připojení. S novým menu můžete jednoduše využívat YouTube na veliké obrazovce s Nexus Q a nebo YouTube TV.

Mapy

Novinek se dočkaly i Google mapy. Můžete si vybrat oblast, která se má uložit do cache paměti a budete tak mít přístup i bez připojení k internetu. Mód kompasu je pro street a indoor view přesnější.

Google Play

Změn se dočkali i Google Play Movies and TV, Google Play Books, Google Play Music, které u nás zatím nejsou dostupné.

Video níže demonstruje ukázku systému v Galaxy Nexus S:

Zdroj: android.com via aha.sk