Recenze: Ainol Novo 10 Hero II – čínský hrdina se čtyřjádrem

14

Do redakce se nám nedávno dostal tablet od jednoho z největších čínských výrobců elektroniky – Ainol. Ve střední Evropě sice zatím nejde o úplně známého výrobce, brzy by se to však mohlo změnit. Firma totiž stojí za celou řadou poměrně kvalitních a hlavně za nízkou cenu dostupných tabletů, jako například i za dnes recenzovaným Ainol Novo 10 Hero II.

Hardwarové specifikace

  • CPU: čtyř-jádrový ACT-ATM7029 @1,5GHz (Cortex A9)
  • GPU: čtyř-jádrová Vivante GC1000+
  • RAM: 1GB RAM DDR3
  • ROM: 8/16/32 GB
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Fotoaparát: 2MP zadní, 0,3MP přední
  • Baterie: 8000 mAh

Balení

Pojďme se podívat na balení. Když jsem tablet očekával, neměl jsem vůbec žádnou představu o tom, jak krabička od tabletu bude vůbec vypadat. Představoval jsem si nějakou škaredou, nevkusnou kartonovou krabici, na které bude nějakým „levným tiskem“ vytištěno něco o tabletu.

Namísto toho jsem byl po otevření balíčku mile překvapen. Vykoukla na mne krásná, čistá bílá krabice, přes kterou byl přetáhnut kousek kartónu s názvem tabletu a pár technickými údaji. Balení tedy na mne zvenku velice zapůsobilo a já si myslel, že nedržím v ruce nějaký produkt z Číny, nýbrž něco od Apple.

Po otevření krabice uvidíte samostatné zařízení a, vedle něj, štíhlou krabičku. V ní nalezneme příslušenství, u recenzovaného kousku konkrétně pouze USB kabel, a návody – jeden v Češtině a druhý, originální, v Angličtině.

Poměrně zajímavý je způsob, kterým je přiložen nabíjecí adaptér. Nenachází se totiž v hlavní krabici, ale je dodáván v samostatném balení. Důvodem je nejspíše snaha, aby krabička s tabletem nenabrala na šíři.

 Ainol_hero_II_8 Ainol_hero_II_13 Ainol_hero_II_15

První pohled na telefon/tablet

Konec povídání o krabičce, přeci jen, nerecenzujeme ji, ale tablet. Hned na první uchopení se tablet zdá mírně těžší, než by se mohlo zdát. Není to však na škodu, díky větší váze působí robustněji a celkově odolněji. Co se týče výbavy, tak ta patří již mezi dnešní standard.

Na levé straně tabletu nalezneme vstup pro napájení, mikrofon, slot na MicroSD karty, HDMI konektor, MicroUSB port a také port na sluchátka. Na horním okraji nalezneme tlačítko na zapnutí/uzamknutí tabletu, tlačítka na zesílení/zeslabení a také tlačítko „Domů“, které dokáže nahradit virtuální tlačítko na displeji. Na zadní straně na nás kouknou stereo reproduktory a čočka fotoaparátu, která je mírně zapuštěna do plastu. V přední části se poté ukrývá webkamera.

Ainol_hero_II_18 Ainol_hero_II_19 Ainol_hero_II_2

První spuštění

Navzdory papírově silné výbavě si při spouštění chvíli počkáte, zapínání konkrétně trvá okolo jedné až dvou minut. Po spuštění tabletu Vás přivítá systém celý v angličtině (čínštiny se tak nemusíte obávat) a tapeta s přírodním motivem. Pokud neumíte anglicky, tak ale nemusíte zoufat, tablet jde totiž snadno přepnout do českého jazyka.

Když se podíváme do hlavní nabídky aplikací, tak si určitě všimneme, že dodatečná softwarová výbava tabletu není moc pestrá. Oproti základním aplikacím nalezneme navíc pouze předinstalovaný multimediální přehrávač MX, Twitter, Flash Player (který určitě ocení nejeden milovník webu), Facebook a programy ES (File Manager a Task Manager). Jinak se jedná o čistý Android bez jakýchkoliv zjevných nadstaveb.

 Screenshot_2013-04-07-20-25-55 Screenshot_2013-04-07-20-26-10 Screenshot_2013-04-07-20-26-26

Display

Ačkoliv by se od takto levného tabletu dalo očekávat, že výrobce bude šetřit na displeji, tak tomu tak naštěstí není. Tablet disponuje poměrně kvalitním displejem s dobrými pozorovacími úhly. Barevné podání patří mezi standard, jednotlivé barvy nejsou příliš vybledlé ani přesaturované. Horší je jen podání černé, ovšem to je vcelku běžná vlastnost IPS panelů.

Špatné není ani doteková vrstva, podporuje až 10 prstů a větší problémy jsme během redakčního testu neměli ani s její odezvou.

Ainol_hero_II_6 Ainol_hero_II_5 Ainol_hero_II_4

Hardware

V tabletu je použit čtyř-jádrový procesor s taktem 1,5GHz, který by měl teoreticky poskytnout dostatečný výkon pro v podstatě jakékoliv používání. V reálu je to bohužel trochu jinak, i při běžném používání tabletu, například listování v menu, je pozorovatelné občasné lehké zasekávání. Nejde sice o nic hrozného, tablet se dá normálně bez problémů používat, u čtyřjádrového Cortex A9 procesoru s 1GB RAM je to ale přeci jen škoda.

Drobné problémy jsou také s WiFi čipem. Je sice poměrně citlivý, občas má ale problémy se stabilitou. Nejvíce patrný je tento problém v Google Play, kde Vám tablet umí docela často zahlásí, že vypršel časový limit spojení.

Co se týče grafického akcelerátoru, který je v tabletu zabudován, bohatě postačí na plynulé přehrání 1080p videa (1920×1080). Poradí si také s některými, i náročnějšími 3D hrami, ovšem o tom podrobněji až dále v recenzi. Navzdory relaitvně nerozšířenému výrobci procesorů na tabletu bez větších problémů funguje multimediální centrum XBMC.

Jediné, co tabletu chybí, je Bluetooth a GPS čip. Jedná se sice o u tabletů ne úplně důležitý hardware ovšem k plné dokonalosti to v tomto tabletu prostě chybí. Nepotěší také absence plnohodnotného USB portu pro případné připojení flash disků a dalšího příslušenství.

Fotoaparát

Jak by se dalo od levnějšího tabletu čekat, tak fotoaparáty nejsou jeho silnou stránkou. Přední kamera trpí mírným přepáleným kontrastem a fotky jsou z ní přesvícené. Co se týče zadního fotoaparátu, ten je naopak až moc zašedlý a barevné podání je přinejlepším vybledlé. Fotoaparát je tedy v tabletu zcela zbytečný, neboť kvalita snímků je na téměř nepoužitelné úrovni.

Mezi další problémy fotoaparátu se řadí také i chybějící Autofocus, kvůli čemuž se tablet v podstatě nedá použít na ofocování dokumentů.

Tablet dokáže nahrávat pomocí svých kamer i video. To na tom bohužel s kvalitou také nikterak valně není, navíc je problém i s jeho plynulostí. Pomocí zadní kamery můžete konkrétně nahrávat v HD rozlišení (1280×720 při 30 snímcích za sekundu), pomocí přední pak ve VGA (640×480, opět 30 snímků za sekundu).

IMG_20130411_223423 IMG_20130411_223438 IMG_20130411_223339 IMG_20130411_223357

Výdrž baterie

Tablet má kapacitu baterie nadprůměrných 8000mAh. V závislosti na používání, úrovni jasu a případné zapnuté / vypnuté WiFi s ní vydrží jeden až dva dny. Když jsme na tabletu téměř neustále hráli hry, dívali se na filmy, surfovali na webu a prováděli testy, tak jsme vždy vydrželi něco málo nad 6 hodin(měřeno s plně zapnutým jasem, WiFi a automatickou rotací obrazu). Pokud se k tabletu budete chovat trochu slušněji (stáhnete jas na polovinu a nebudete jej používat celý den), není problém s výdrží okolo oněch 2 dnů.

Kvůli vyšší kapacitě baterie je bohužel trochu delší nabíjení tabletu, konkrétně trvá 6 – 10 hodin. Doporučujeme tedy nabíjen spíše přes noc.

Výkon tabletu

Výkon tabletu dle papírových specifikací by měl být zcela dostačující pro plynulý chod systému, což ovšem není až tak moc pravda. Po příchodu tabletu do redakce jsme neměli tak moc velké problémy se „škubáním“ tabletu, které ovšem postupem času začaly projevovat čím dál více.

Rychlost načítání aplikací je velice proměnná. Pokud aplikace vlastní grafické rozhraní pro tablety, nedělá Ainolu žádný problém spustit aplikaci během „mrknutí oka“. Pokud ale aplikace nevlastní tabletové rozhraní/je napsána pro menší display, spouštění aplikace může trvat až několik vteřin, což je určitě pro každého nepříjemné.

Web běží na tabletu plynule, přičemž problémy nejsou ani s Flashem. Celkově se dá říci, že na web je tablet jako dělaný.

Výkon ve hrách a aplikacích

Konečně se dostáváme k zábavnější fázi, což jsou hry a aplikace. V redakci jsme na tabletu vyzkoušeli několik her – od základních, běžně hratelných i na nejlevnějších telefonech, až po ty graficky nejnáročnější , které dokážou zatopit i nejvýkonnějším zařízením.

3D Hry

GTA 3

S touto hrou měl tablet velké problémy. Hra byla kvůli nízkému počtu snímků za sekundu v podstatě nehratelná.

Real Racing 3

Velice populární závodní novinka, která dokáže zaujmout svým grafickým zpracováním. Na tabletu se hra sekala jen občas, velice dobře běžel třeba při pohledu z nárazníku. Při pohledu z auta nebo na auto (kamera následující auto, kokpit) tablet bohužel nestíhal a hra se v podstatě nedala hrát.

Shadowgun: Deadzone

Při testování této hry jsme se bohužel také setkali s zasekáváním, sem tam hra dokonce i spadla. Na druhou stranu ale problémy nebyly tak velké, jako u GTA 3. Z pohledu plynulosti na tom byl Shadowgun někde mezi Real Racing 3 z nárazníku a GTA 3, hrát se tedy hra dala, ale úplně v pořádku to nebylo.

2D Hry

Angry Birds

Populární série „naštvaných ptáků“ běžela na tabletu zcela bez problémů, s problémy se nesetkáte ani ve vyšších úrovních.

Cut The Rope

I další známá hra si na tabletu vedla dobře. Jediné, co bychom vytkli je zbytečně velké rozhraní, které zkrátka není optimalizováno pro tablety. Hra běžela zcela bez záseku i ve vyšších úrovních.

Doodle Jump

Otestovali jsme také na tabletu hru Doodle Jump, kterou ovládáte pomocí akcelerometru. Hra běžela plynule, problém byl pouze z orientací hry, díky kterému bylo nutné tablet celou dobu držet v celou dobu na výšku.

Benchmarky

Pojďme se ale nyní zaměřit na výkon celkového tabletu. S problémy jsme se setkali i tady a to konkrétně u programu AnTuTu Benchmark, který se nám nepodařilo vůbec spustit.

Quadrant Standart Edition

Zařízení v tomto testu dostalo 2762 bodů, čímž se zařadilo mezi Samsung Galaxy Tab 10.1 a ASUS Transformer Prime TF201. Čím více bodů, tím lépe.

Screenshot_2013-04-11-22-32-20

Linpack for Andorid

V benchmarkovacím  nástroji Linpack for Android jsme změřili výkon jak jednoho jádra, tak celé jednotky. Při single-core testu jsme dostali výsledek 28,898 MFLOPS. Při použití všech jader v tabletu jsme se dostali až na výsledek s číslem 63,124 MFLOPS. Čím více, tím lépe.

Screenshot_2013-04-11-22-25-55 Screenshot_2013-04-11-22-26-16

Smartbench 2012

Posledním testovacím nástrojem se stal Smartbench 2012, kterým jsme tento tablet potrápili. Po otestování jsme dostali 1734 bodů pro herní výkon (test grafiky) a 1430 bodů pro produktivní výkon (test procesoru). Čím více bodů, tím lépe.

Screenshot_2013-04-11-22-29-36

Závěr

Čínská firma Ainol se postupně dostává do podvědomí obyčejných lidí. I když v Evropě tuto firmu válcují světové jedničky typu Samsung, ASUS a jiné, v Číně si své prvenství určitě zaslouží. A dost možná se časem stane jedničkou i u nás, časem se u ní dá totiž počítat i s výkonnějšími tablety a pokud u nich zachová přijatelnou cenu (konkrétně u tohoto tabletu se cena pohybuje na 6500,-), tak nebudou mít zavedené značky moc velkou šanci.

Tablet bych doporučil hlavně začátečníkům, kteří od tabletu moc nečekají, a těm, kteří hledají 10″ tablet na prohlížení internetu a přehrávání videa – na to totiž tablet bohatě stačí. Naopak hráčům bych doporučil spíše tablet zavedší značky s procesorem od Qualcommu nebo NVidie.

Za zapůjčení tabletu děkujeme firmě Satomar s.r.o.

Tipy redaktora

I když tablet je výkonnostně na docela solidní úrovni, jeho největší brzdou je nevyladěnost operačního systému. Naštěstí má tablet již od výroby zpřístupněná práva ROOT. Pro tablet navíc už existuje CyanogenMod, který tablet údajně nejen zrychlí, ale prý i prodlouží jeho výdrž.

Pokud ovšem nechcete měnit systém, tak postačí i přejít na jiný launcher – třeba Chameleon Launcher, který na tomto tabletu běží skvěle. Základní launcher totiž trpí lehkým zasekáváním a úplně ideálně na tom není ani z pohledu funkcionality.

Kompletní fotogalerie

Ainol_hero_II_21 Ainol_hero_II_20 Ainol_hero_II_19 Ainol_hero_II_18 Ainol_hero_II_17 Ainol_hero_II_16 Ainol_hero_II_15 Ainol_hero_II_14 Ainol_hero_II_13 Ainol_hero_II_12 Ainol_hero_II_11 Ainol_hero_II_22Ainol_hero_II_10 Ainol_hero_II_9 Ainol_hero_II_8 Ainol_hero_II_7 Ainol_hero_II_6 Ainol_hero_II_5 Ainol_hero_II_4 Ainol_hero_II_3 Ainol_hero_II_2 Ainol_hero_II_1

  • ctenar

    Ještě chvíli a ty články vážně nepůjdou číst..

  • Víc by mě potěšila recenze Ainol Novo Everestu. Měl se objevit na trhu v březnu a pořád skutek utek 🙁

  • deextaar

    co třeba říci cenu ?

    • Márty

      Stačí se mrknout na stránky prodejce, který ho zapůjčil ;)…cena se pohybuje okolo 6500.-

  • Márty

    Jste si jistí tím taktem procesoru až na 1,5GHz? Ainol je v poslední době znám tím, že lehce ve specifikacích klame a procesory ve skutečnosti neběží na uvedené frekvenci. Příkladem může být např. Ainol Novo 7 Venus (který má mimochodem totožný procesor), který má dle specifikací procesor taktovaný na 1,5GHz, ve skutečnosti však má pouze 1,1GHz 😀

    • Vaness

      a ako zistím, aká je skutočná frekvencia procesora? 😀 keď ten tablet nemám, ale chcela by som si ho kúpiť cez net 🙂 ..

      • Márty

        YouTube to jistí ;)…nebo zkus mrknout po zahraničních recenzích, tam určitě bude skutečná frekvence procesoru uvedena.

        • Vaness

          aha 🙂 ďakujem, a náhodou nevieš a aký je tablet Energy Sistem x10? že čo je to za značku, či je to aspoň trochu kvalitné a sa to oplatí? lebo uvažujem nad tabletom, ale vyberám si podľa výzoru (potom by som chcela 10 palcovy, rozlisenie displeja 16:10) alebo je lepší Ainol Novo Hero II. resp. nejaká iná alternatíva? 🙂 ďakujem
          http://www.energysistem.com/en/products/tablet/tablet_x_series_widescreen_hd_16_10/39504-energy_tablet_x10_quad/

          • Márty

            No za procesor se asi výrobce trochu stydí, když ani nechce uvést název :D…ale mělo by se jednat o Rockchip 3188. V tom Ainolu je bohužel ne zrovna vhodně zvolen čipset ACT, konkrétně model ATM7029 a velkým problémem bude grafika Vivante GC1000+, která se rozhodně nemůže chlubit dobrou podporou her a aplikací. Celkově bude výkonově Ainol slabší, na druhou stranu o značce Energy Sistem (au, to „i“ v názvu fakt nesedí :D) slyším osobně poprvé :D…nebylo by lepší za tu cenu sáhnout byť po menším, ale ověřeném, Nexusu 7 druhé generace nebo třeba po nějakém zánovním Transformeru od Asusu?

          • Vaness

            to som aj ja pozerala, že keby si ho kúpim tak tú značku asi by som musela prelepiť, lebo s pravopisnou chybou chodiť na tablete, nič moc ::D ale tak neviem, aký si zvoliť, v tabletoch sa nevyznám vôbec a čo by som chcela Samsung alebo takú lepšiu značku na to nie sú financie,keďže som študentka a nedávno som si kupovala nový NTB 🙂
            .. chcela som 10 palcový preto, aby som si ho mohla aj do školy brávať na písanie poznámok a tak. ale možno porozmýšľam aj nad tými menšími 🙂

          • Márty

            8″ plus klávesnice přes USB (nebo Bluetooth) = ideální ;)…třeba nějaké levnější Prestigio nebo pokud si našetříš (a hezky třeba poprosíš Ježucha :D), tak ideálně LG G Pad

          • Vaness

            ja som asi natoľko neposlúchala 😀 a nad Prestigio som tiež rozmýšľala, ale ževraj nemajú až tak kvalitné displej 🙂

          • Márty

            No…nepočítal v cenové kategorii do 4500.- s moc kvalitním displejem :)…to nemá asi žádný výrobce.

          • Vaness

            ja som do tych 250 eur pozerala 🙂 a ten LG som pozerala na alze, ale vyzerá perfektne 🙂 .. veru, už aj nad tým začínam uvažovať, len ešte trocha by trebalo našetriť 😀