ASUS Transformer Book Trio: Hybrid s Androidem [Recenze]

4

ASUSTransformerBookTrio_2

V redakci neustále střídáme smartphony a velmi zřídka se stává, že recenzujeme tablet. Tentokrát jsme dostali na recenzi ASUS Transformer Book Trio, který je v něčem vyjimečný – jedná se totiž o hybrid, který spojuje stolní počítač, notebook a tablet, přičemž v zařízení nalezneme celkem dva operační systémy – Android a Windows 8. Najde si zařízení své místo na trhu?

Za zapůjčení tabletu ASUS Transformer Book Trio děkujeme společnosti Alza.cz, u které si tento tablet můžete také zakoupit.

alza-logo

Výbava

  • Testovaná verze: ASUS Transformer Book Trio
  • Displej: 11,6″ IPS s rozlišením 1920 x 1080 pixelů (HD) a jemností 190 ppi
  • Procesor: Základna: čtyř-jádrový Intel Core i7 4500U, Haswell, @1,8GHz Tablet: čtyř-jádrový Intel Atom Z2560, @1,6GHz
    • Grafický čip: PowerVR SGX 544MP
  • RAM: 4 GB základna, 2 GB tablet
  • Interní paměť: 500 GB základna, 16GB tablet
  • Zadní fotoaparát: 1,2MP
  • Přední fotoaparát: 5MP
  • Wi-Fi: 802.11 a/c/b/g/n
  • Další konektivita: A-GPS, Bluetooth 3.0
  • Konektory: microUSB 2.0, 3,5mm jack pro připojení sluchátek
  • Senzory: akcelerometr, g-senzor, digitální kompas, proximity
  • Baterie: nevyjímatelná Li-pol s kapacitou 19 000 mAh (celková kapacita)
  • Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Rozměry: 304.8 x 193 x 9.7 mm
  • Hmotnost: 700 g tablet, 1000g základna
  • Cena v době psaní recenze: 26 599 Kč (Alza.cz)

 

Obsah balení a první dojmy

Transformer_Trio_29 Transformer_Trio_23 Transformer_Trio_21

ASUS Transformer Book Trio Vám domů přijde v poměrně velké a těžké krabici, která bude v černé barvě. Na přední straně nalezneme vyobrazené zařízení, na bočních stranách pak nalezneme specifikace samotného zařízení a různé detaily o produktu. Po otevření se krabice dělí na dvě části – na pravou a levou. V levé části po odklopení víka na nás vykoukne samotný tablet. Pod podlážkou, která se nachází pod tabletem, následně nalezneme základnu (dock), která obsahuje systém Windows a procesor Intel Core. Opět zde je další podlážka a pod ní máme následně pár manuálů, záruční listy, adaptér k notebooku, hadřík na čištění displeje a nechybí ani pásky na stáhnutí kabelů.
Transformer_Trio_20 Transformer_Trio_19 Transformer_Trio_18

V pravé části balení následně nalezneme již pouze další adaptér s MicroUSB kabelem, pomocí kterého můžete nabíjet tablet, pokud jej nechcete nabíjet ze základny zařízení. Co se týče pohledu na celkové zařízení, přijde mi velmi mohutné a těžké, díky čemuž máte pocit, že držíte v ruce kus kvalitního kovu. Velikost tabletu je nadprůměrná a musím uznat, že chvíli trvá, než si na ni zvyknete. Základna je váhově podobná, jako tablet a opět jsem dostal pocitu, že držím velmi kvalitní zařízení. Jediné, co bych vytknul je, že v klávesnicové části mohl být použit též kov namísto plastu. Plast je ovšem velmi pevný a díly lícují dokonale k sobě, díky čemuž nic nevrže.

Tlačítka a konektory

Transformer_Trio_4 Transformer_Trio_9 Transformer_Trio_6

Na tabletu nalezneme konektory pouze na spodní hraně tabletu. Zde nalezneme slot na MicroSD kartu, MicroUSB konektor, konektor na připojení do docku a výstup na 3,5mm sluchátka. Po připojení do klávesnice se ovšem znepřístupní všechny konektory, až na slot pro MicroSD kartu. Co se týče základny, u té nalezneme konektorů již trochu více. Na levé straně nalezneme výstup na sluchátka a USB port. Na pravé straně následně nalezneme zdířku pro napájení, další USB port, port miniVGA a miniHDMI. Jediné, co mě mrzí, je to, že zařízení nemělo v balení redukci z USB na LAN – jste tedy odkázání pouze na bezdrátový přenos dat.

Transformer_Trio_12 Transformer_Trio_15 Transformer_Trio_11

Co se týče tlačítek, na klávesnici nalezneme funkční klávesy, které fungují jak ve Windows, tak v Androidu. Ve stejné řadě kláves nalezneme také přepínací tlačítko na Android/Windows a také zapínací tlačítko celé základny. Na tabletu pak nalezneme pouze tlačítka pro zapnutí tabletu a tlačítka pro zesílení/zeslabení reproduktorů.

Hardware

Uvnitř tabletu nalezneme čtyř-jádrový procesor Intel Atom s taktem @1,6GHz, který poskytuje velké množství výkonu pro optimální běh systému. Systém je vyladěn a za průběhu testování jsem se nesetkal s žádnými nechtěnými záseky v prostředí systému a ani v předinstalovaných aplikacích. Optimálnímu běhu navíc napomáhají 2GB operační paměti, které jsou plně dostačující. Nepotěším ovšem hráče, kterým se tento tablet zalíbil. Grafika PowerVR SGX 544MP je sice dostatečně výkonná, ale vzhledem k tomu, že použitý procesor od Intelu využívá jinou architekturu, na tabletu si moc dobře nezahrajete. Většinu her tak nespustíte vůbec, některé vám spadnou ihned po startu, a pokud se hra úspěšně spustí, budete mít problémy s její plynulostí. Screenshot_2014-01-13-09-39-25

Displej

Displej u zařízení Transformer Book Trio je velmi kvalitní a výrobní technologie IPS, která byla v tomto případě použita, je skvělou volbou. Displej má výborné podání barev a dobrou čitelnost na přímém slunci. Pozorovací úhly díky použité výrobní technologii jsou výborné. Rozlišení 1920×1080 (Full HD), které je u tohoto zařízení použito, Vám zajistí dostatečný počet pixelů a díky poměrně vysoké hustotě pixelů na palec (190ppi) získáte ničím nerušený obraz a běžné lidské oko nedokáže z dálky postřehnout samotné pixely – tzv. „rastry“.

Screenshot_2014-01-13-09-47-41 Transformer_Trio_16 Transformer_Trio_1

Vlastnosti displeje ovšem ASUS dokáže ještě vylepšit pomocí aplikace Splendid, kterou naleznete v tabletu. Díky jednoduchému nastavení si budete moci nastavit odstíny barev přesně dle Vašich představ. Jedná se o velmi zajímavou funkci, kterou většinou u takových zařízení nenacházíme. Jas na minimální úroveň je příjemný, v noci jsem nepostřehl při práci se zařízením žádné problémy s nepříjemným taháním očí.

Paměť

Tablet disponuje 16 GB interní paměti, přičemž pro uživatele je připraveno přibližně 11 GB úložného prostoru. Pokud Vám interní úložiště nebude stačit, lze jej rozšířit pomocí MicroSD karet.

Screenshot_2014-01-13-14-03-28

Toto ovšem není poslední možné rozšíření. Velikosti interní paměti se rozšiřuje i o harddisk s operačním systémem Windows (500GB), přičemž do disku se připojíte pomocí speciální WiFi, kterou vysílá sama dockovací stanice. Díky tomu můžete nahrávat/stahovat své soubory i do/z tohoto úložiště.

Konektivita

Transformer Book Trio disponuje připojením Wi-Fi 802.11 typu b/g/n, přičemž mobilnímu telefonu nechybí ani funkce WiFi tetheringu pro vytvoření vlastní WiFi sítě. Bohužel, tato funkce je v tomto tabletu zbytečná, neboť tablet nedisponuje 3G modulem. V tabletu nechybí ani připojení pomocí technologie Bluetooth 3.0. Pokud byste chtěli tablet používat jako navigaci, potěším Vás – tablet disponuje čipem GPS s A-GPS, který má průměrnou kvalitu příjmu signálu.

Software

V tabletu nalezneme operační systém Android ve verzi 4.2.2 (Jelly Bean), který je mírně upraven pomocí nástavby výrobce. V systému se dočkáme například přepracovaného launcheru, přeladění celého systému do bílé barvy a upravení pár základních aplikací. Nejedná se tedy o žádné dramatické zásahy do systému (například jako u HTC Sense či Samsung TouchWiz) a systém se snaží zachovat co nejvíce originálních prvků z původního systému, který můžeme znát z rodiny Nexus.

Screenshot_2014-01-13-09-44-37 Screenshot_2014-01-13-09-46-46 Screenshot_2014-01-13-13-37-33

Android 4.2.2 je ovšem v dnešní době již rok starý systém a vzniká otázka, jak dobře se bude ASUS starat o své zařízení. Zatím bohužel nejsou žádné informace o tom, že by výrobce připravoval nejnovější Android 4.4. KitKat pro své zařízení.

Co se týče předinstalovaných aplikací, těch nalezneme na tabletu velkou spoustu. Jedná se ovšem o aplikace, které většinou napomáhají k dokonalému ucelení Vaší dockovací stanice s Windows a tabletu s Androidem. V nabídce nalezneme tedy například Správce souborů s možností připojit se do systému Windows. Nechybí ale ani zabezpečení aplikací proti používání návštěvníky či balíček Office, pomocí kterého si budete moci prohlížet dokumenty na Vašem tabletu (jedná se o balíček Polaris Office). Dále zde nalezneme například i aplikaci, pomocí které si budeme moci vylepšit zvukové vlastnosti – o tom ale až později.

Screenshot_2014-01-13-09-44-28 Screenshot_2014-01-13-09-47-17 Screenshot_2014-01-13-09-44-16

Přeměn se dočkaly i některé aplikace (například Galerie a Kalendář), ovšem musím uznat, že design na mě v některých aplikacích působí velmi chaotickým dojmem (například galerie).

Screenshot_2014-01-13-09-42-56 Screenshot_2014-01-13-09-43-13 Screenshot_2014-01-13-09-43-05

Multimédia

Fotoaparát

ASUS Transformer Book Trio disponuje 5MP fotoaparátem, který ovšem trpí velmi špatnou kvalitou výsledných fotografií. Aplikace Fotoaparátu je mírně přepracována a byla pro uživatele zjednodušena na naprosté minimum nastavení. Pokud ovšem neradi fotíte na automatické nastavení, ASUS přidal i možnost manuálně nastavit fotoaparát.

Screenshot_2014-01-13-09-42-14 Screenshot_2014-01-13-09-42-27 Screenshot_2014-01-13-09-42-37 Screenshot_2014-01-13-09-42-44 Screenshot_2014-01-13-09-42-00 Screenshot_2014-01-13-09-42-10

Představu o tom, jak tablet fotí, si můžete udělat pomocí následujících snímků, které jsme s testovaným modelem zachytili.

P_20140113_143839 P_20140113_143919 P_20140113_143804

Reproduktory

Tablet disponuje stereo reproduktory, které jsou umístěny po stranách tabletu. Ty zajišťují vcelku kvalitní poslech zvuku, výraznost basů je na dobré úrovni. ASUS ovšem myslel i na posluchače hudby a do tabletu přidal funkci AudioWizard, pomocí které si budete moci upravit nastavení reproduktorů. Použití tohoto nastavení velmi doporučuji, neboť kvalita poslechu se mírně zvýší. Screenshot_2014-01-13-09-47-23

Baterie

Tablet disponuje nevyjímatelnou baterií, bohužel o neznámé kapacitě. Použitá kapacita ovšem dokázala udržet tablet v našem testu přes dva dny bez nutnosti nabíječky. Tablet lze ale vybít i během několika hodin pomocí náročných aplikací. Screenshot_2014-01-12-14-49-44 Pokud si zapnete úsporný režim v tabletu, u kterého se Vám rapidně sníží výkon procesoru, můžete se dočkat výdrže až okolo 5 dnů, což je rozhodně příjemná doba.

Závěr a hodnocení

Z tabletu ASUS Transformer Book Trio mám velice zajímavé dojmy. Jedná se o hybrid, který zaujme svým zpracováním a možností mít 3 zařízení v jednom. Tablet, který zde hodnotíme, je velice dobré kvality, jeho zpracování je taktéž skvělé. Jediné, na co si potencionální kupce musí zvyknout, je nadměrná velikost tabletu samotného. Bohužel díky Intel procesoru se ovšem nedočkáme moc velké podpory od vývojářů. Pokud tedy hledáte společníka na cesty, který má být kombinací notebooku a tabletu, přičemž zařízení má mít kompaktní rozměry a vysoký výkon, ASUS Transfromer Book Trio může být velmi zajímavou volbou.

Klady a zápory

+ Zpracování

+ Kompaktní rozměry a dobrá ergonomie

+ Výborný displej

+ Výdrž baterie

– Vyšší váha

– Vysoká cena

– Horší podpora od vývojářů díky procesoru Intel

– Starší operační systém (Android)

  • cervicek

    Já tedy myslím že v tabletu není žádná GPS. Alespoň můj Android se tváří že v systému nic není… Mám i7 verzi.

    • Velekrt

      Dobrý den,

      GPS tablet opravdu obsahuje, naleznete ji v nastavení / Služby určování poloh. Zde by se mělo nacházet tlačítko pro zapnutí GPS satelitů.

      Přeji hezký zbytek dne,
      Martin Kadlček

      • cervicek

        Něco tady asi nesedí, ale v tom nastavení opravdu nic o gps není. Jediný zdroj polohy který tam lze zaškrtnout je „wi-fi a mobilní sítě“.

  • Novak

    Mám také i7 verzi a nevidím tam možnost zapnutí GPS.

    Navíc se mi poněkud kývá display a v pravém horním rohu je světlejší podsvícení, máte podobnou zkušenost někdo ?