Xiaomi Hongmi (Red Rice): Nejlevnější z Xiaomi [Recenze]

9

xiaomi-hongmi_01

Do redakce nám nedávno dorazil telefon Xiaomi Hongmi (Red Rice), který pochází od velmi populárního čínského výrobce Xiaomi. Populární se stává především díky tomu, že společnost je známá díky velice kvalitním telefonům za nízkou cenu – takřka výrobní náklady. Stane se Red Rice levnou úspěšnou pýchou této společnosti?

Za zapůjčení Xiaomi Hongmi (Red Rice) děkujeme společnosti Alza.cz, u které si smartphone můžete zakoupit.

alza-logo

Výbava

  • Testovaná verze: Xiaomi Hongmi (Red Rice)
  • Displej: 4,7″ IPS s rozlišením 1280 x 720 pixelů (HD) a jemností 312 ppi
  • Procesor: čtyř-jádrový procesor Mediatek MT6589T, @1,5 GHz
    • Grafický čip: PowerVR SGX544
  • RAM: 1 GB
  • Interní paměť: 4 GB
  • Zadní fotoaparát: 8MP s LED přisvětlením
  • Přední fotoaparát: 1,3 mpx, natáčení HD videí při 30 fps
  • 3G/4G: HDSPA, HSUPA
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n
  • Další konektivita: A-GPS, Bluetooth 4.0
  • Konektory: microUSB 2.0, 3,5mm jack pro připojení sluchátek
  • Senzory: akcelerometr, g-senzor, digitální kompas, proximity
  • Baterie: vyjímatelná Li-pol s kapacitou 2 000 mAh
  • Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean s nástavbou MIUI ROM, očekávána aktualizace na Android 4.4 KitKat
  • Rozměry: 137 x 69 x 9.9 mm
  • Hmotnost: 158 gramů
  • Cena v době psaní recenze: 6 690 Kč (Alza.cz)

Obsah balení a první dojmy

Hongmi_1 Hongmi_5 Hongmi_6

Vaše Xiaomi Vám domů dojde v již tradiční kartonové krabici, na které nenaleznete téměř nic. Krabici zdobí na přední části logo Xiaomi a na zadní části nalezneme specifikace telefonu (v čínštině, moc si tedy nepočtete.)

Po otevření krabičky se dostanete k samotnému telefonu, pod kterým naleznete již jen velmi chabé příslušenství – napájecí kabel a adapter do zásuvky. Právě zde totiž společnost Xiaomi šetří a za originální sluchátka musíte vytáhnout z peněženky docela velkou sumu, neboť výdělky stojí právě na příslušenství, které si zákazníci k telefonu dokupují.

Telefon se velmi příjemně drží a je vyroben z velmi kvalitních materiálů. To, co mě potěšilo, je možnost výměnných krytů, díky kterým je společnost Xiaomi taky proslavená – jakmile Vás omrzí barva zad Vašeho telefonu, stačí si nový, barevný kryt a vyměnit (v nabídce je například zelená, oranžová, růžová a další.).

Telefon také neupadl do trendu nevyměnitelných baterií, baterku můžete z telefonu zcela bez problémů vytáhnout a případně vyměnit za jinou. Jediné, co mě trochu zamrzelo, je nutnost vytáhnutí baterie pro zasunutí SIM karet.

Tlačítka a konektory

Všechna hardwarová tlačítka telefonu jsou umístěna na pravé straně telefonu, přičemž disponují lesklou stříbrnou barvou. Nalezneme zde tlačítka pro ovládání hlasitosti telefonu a pod ním i tlačítko na odemykání/zapínání telefonů.

Co se týče typických ovládacích tlačítek systému Android (menu, domů, zpět), nalezneme je pod displejem telefonu. Tlačítka disponují červenou barvou a bohužel nesvítí. Pod tlačítky nakonec nalezneme i stavovou LED diodu.

Hongmi_12 Hongmi_10  Hongmi_14

Konektory nalezneme na telefonu dva a to konkrétně 3,5 mm výstup na sluchátka, který nalezneme na horní straně telefonu a MicroUSB konektor pro nabíjení telefonu/synchronizaci telefonu s PC na spodní straně.

Hardware

Uvnitř telefonu nalezneme čtyř-jádrový procesor Mediatek MT6589T s taktem @1,5 GHz na jádro, díky čemuž procesor poskytne telefonu potřebné množství výkonu jak pro plynulý chod systému, tak pro poměrně náročné aplikace. Procesoru napomáhá operační paměť o hodnotě 1GB, jejíž velikost se dnes řadí již mezi běžný standard u telefonů. Součástí procesoru v Hongmi je také grafický čip PowerVR SGX544, který Vám poskytne potřebný výpočetní výkon pro téměř všechny 2D a 3D hry. Během našeho testování jsme se nesetkali se žádnou hrou, u které bychom měli problém s velkými záseky.

Screenshot_2014-01-13-09-09-01 Screenshot_2014-01-13-09-09-13 

Displej

Telefon disponuje displejem s výrobní technologií IPS. Díky ní má telefon vcelku dobré barevné podání displeje a žádné barvy mi nepřišly bledé či přepálené. Viditelnost na displej za svitu přímého slunce je na skvělé úrovni a pozorovací úhly displeje jsou též nadprůměrné.

Také rozlišení displeje, které u tohoto telefonu činí dnes již standardních 1280×720 pixelů, je naprosto skvělá volba – okem nejsou patrné tzv. „rastry“ a obraz na displeji dosahuje skvělých kvalit.

Jediné, co bych displeji vytknul, je nefunkční autoregulace jasu (může se ovšem jednat o chybu v ROM) a zbytečně vysokou hodnotu jasu na minimální hodnotu – často se může stát, že při nočním používání telefonu Vás mohou bolet oči.

Paměť

Xiaomi Hongmi disponuje pouze 4GB interní paměti, přičemž si musíme odečíst cca 1GB pro Android a následně další 2GB pro aplikace. Zbývá Vám tedy zhruba pouze 1GB uživatelského prostoru, což je velmi málo.

Screenshot_2014-01-13-09-11-21

Naštěstí Hongmi disponuje slotem na MicroSD kartu a tak není problém si paměť v telefonu následně rozšířit pomocí externích karet, díky čemuž se již můžeme dostat na docela příjemnou hodnotu.

Konektivita

Xiaomi Hongmi disponuje připojením Wi-Fi 802.11 typu a/b/g/n, přičemž mobilnímu telefonu nechybí ani funkce mobilního WiFi hotspotu pro sdílení mobilního internetu. V telefonu je také přítomný Bluetooth 4.0 (včetně profilu A2DP) a GPS s A-GPS, která disponuje pouze průměrnou kvalitou příjmu signálu díky chipsetu procesoru. Ve výbavě telefonu ovšem chybí připojení pomocí NFC, což vzhledem k ceně telefonu je pochopitelné. Telefon disponuje síťovými standardy 900/1800/1900/2100, což znamená, že u nás telefon využijete i na 3G sítích (pouze v případě WDCMA verze tohoto zařízení).

Software

V telefonu nalezneme momentálně Android ve verzi 4.2.2 (Jelly Bean) s nástavbou MIUI ROM, která je pro tyto telefony typická a jedná se o jeden z nejvyladěnějších a nejplynulejších systémů vůbec. Co se týče čínské podpory, ta je na velice dobré úrovni, přičemž stabilní aktualizace vydává komunita MIUI přibližně každé 3 měsíce. Existují ovšem i tzv. týdenní balíčky, kde vychází aktualizace každý pátek (pátek večer ji vydává CZ MIUI), ovšem pro nainstalování této aktualizace již potřebujete ROOT samotného zařízení.

Screenshot_2014-01-13-09-14-42

Vývojáři Xiaomi se nedávno nechali slyšet i o tom, že se Hongmi dočká aktualizace na Android 4.4 KitKat. Ten by měl telefon získat v průběhu jara letošního roku a telefon by se po této aktualizaci měl stát ještě rychlejším, především díky vylepšené optimalizaci RAM, kterou KitKat disponuje.

Telefon je možné odemknout pomocí posuvného zámečku, u kterého je kromě odemknutí telefonu také možnost rychle přejít na vytáčení hovoru, do SMS zpráv či rychle zapnout fotoaparát, přičemž při zaheslování telefonu se následně nedostanete do galerie do doby, dokud nezadáte své heslo a telefon plně neodemknete.

Screenshot_2014-01-12-20-48-32 Screenshot_2014-01-12-20-48-36

Systém MIUI je ovšem trochu odlišný od všech Android nástaveb. Nevyužívá totiž typického výpisu aplikací po stisku tlačítka, nýbrž všechny aplikace máte vyskládány přímo na ploše telefonu. Tento styl je tedy podobný tomu v iOS.

Screenshot_2014-01-12-20-49-00 Screenshot_2014-01-12-20-48-54 Screenshot_2014-01-12-20-49-12 Screenshot_2014-01-12-20-49-26 Screenshot_2014-01-12-20-57-26

Notifikační lišta v systému MIUI je ovšem již naprosto stejná, jako u ostatních Android systémů. Notifikační lištu lze přepínat mezi notifikacemi a rychlým nastavením pomocí tlačítek na spodní části notifikační lišty. Velkou výhodou je i to, že rychlé nastavení si můžete přizpůsobit naprosto dle sebe.

Screenshot_2014-01-12-20-51-37 Screenshot_2014-01-12-20-51-40

Mezi předinstalovanými aplikacemi nenalezneme žádnou známou aplikaci, za to zde však nalezneme spoustu aplikací od vývojářů MIUI, které Vám napomůžou zabezpečit Váš telefon a neustále udržovat optimální běh systému díky možnosti vypnutí aplikací po startu či čištění systémových prostředků.

Screenshot_2014-01-13-09-13-48 Screenshot_2014-01-13-09-15-40 Screenshot_2014-01-13-09-15-56

Systém MIUI je ovšem mnohem rozsáhlejší, přičemž jeho zpracování je prostě úchvatné. Na následujících obrázcích můžete vidět další zajímavé screenshoty z MIUI ROM, které jsme pořídily v průběhu testování telefonu.

Screenshot_2014-01-12-20-50-29 Screenshot_2014-01-12-20-50-41 Screenshot_2014-01-12-20-50-46 Screenshot_2014-01-12-20-52-32 Screenshot_2014-01-12-20-51-57 Screenshot_2014-01-12-20-52-44 Screenshot_2014-01-12-20-53-01 Screenshot_2014-01-12-20-53-14

Multimédia

Fotoaparát

Xiaomi Hongmi disponuje fotoaparátem s rozlišením 8MP, přičemž světelnost fotografií je na velmi dobré úrovni. Hůř je na tom telefon co se týče kvality fotografií a na fotografiích můžeme vidět velmi patrný šum, který je v tmavých podmínkách až moc silný a fotografii většinou naprosto zničí.

Ovšem, nebylo by to MIUI, kdyby nepředělalo téměř každou aplikaci, kterou v telefonu máte. Díky tomu se můžete dočkat aplikace, která disponuje velkou možností nastavení fotoaparátu a také jednoduchým a poměrně přehledným ovládáním.

Screenshot_2014-01-12-20-54-26 Screenshot_2014-01-12-20-54-38 Screenshot_2014-01-12-20-54-43 Screenshot_2014-01-12-20-55-33 Screenshot_2014-01-12-20-55-41 Screenshot_2014-01-12-20-55-35

Zajímavou funkcí je tzv. Burst mode, což jest sekvenční snímání, při kterém Vám telefon vytvoří 20 fotografií v průběhu přibližně 5 sekund. Sekvenci vyfotíte pomocí dlouhého podržení spouště, což občas dokáže být i nepříjemné (funkce jde ale bez problémů přenastavit v nastavení fotoaparátu).

Představu o tom, jak telefon fotí si můžete udělat pomocí následujících snímků, které jsme s testovaným modelem zachytili.

IMG_20131215_182849 IMG_20131215_155523_3 IMG_20131212_091642 IMG_20131211_142727 IMG_20140112_184659 IMG_20140112_144632

Reproduktory

Telefon disponuje pouze jedním reproduktorem, který je umístěn na zadní straně telefonu. Kvalita zvuku je na úrovni, kterou můžeme od této cenové kategorie očekávat. Při vyšší hlasitosti se můžeme dočkat i mírného chrčení, což rozhodně není známkou kvalitního poslechu. Mnohem příjemnější poslech tak získáte po připojení sluchátek do telefonu.

Baterie

Výrobce dodal modelu Xiaomi Hongmi baterii o kapacitě 2000mAh, což je již poměrně velká baterie. Díky optimalizaci systému na míru HW se telefon dokáže dostat přes dva dny běžného používání, což je již velmi pěkný čas. Při vypnuté WiFi a automatické synchronizaci by se ovšem telefon mohl dostat opět o kus dále a troufám si tvrdit, že zcela bez problémů by překonal hranici 3 dnů.

Screenshot_2013-12-22-02-00-38

Závěr a hodnocení

Xiaomi Hongmi je telefon, který rozhodně dělá dobré jméno svému výrobci. Za poměrně nízkou cenu získáte skvělý výkon, pro který je navíc naprosto dokonale optimalizován systém telefonu. Právě to jsou jedny z důvodů, proč jsou modely Xiaomi po uvedení na trh tak velmi žádané a trhají prodejní rekordy.

Zpracování telefonu je na velmi dobré úrovni a musím uznat, že za celou dobu testu jsem nepostřehnul žádné „zavrzání“ krytu. Potencionální kupce tedy nemá téměř co odradit od tohoto čistokrevného číňana.

Klady a zápory

+ Kvalita zpracování

+ Kompaktní rozměry a dobrá ergonomie

+ Výborný displej

+ Možnost výměnných krytů, výměnná baterie

+ Nízká cena

+ Vysoká výdrž baterie

– Nepodsvícená HW tlačítka

– Malé interní úložiště

– Kvalita fotoaparátu

– Vysoký jas na minimální hodnotu

– Slabší příjem GPS

– Poměrně vysoká cena originálního příslušenství

  • pedro1

    Zdravim,
    mate tam nejake nesrovnalosti v popisu.
    V popisu pisete, ze ma nevyjimatelnou baterii a v clanku zase, ze neupadl do trendu nevyjimatelnych baterii, tak co je pravda? Ma vyjimatelnou, nebo ne. Ten clanek si docela protireci. Kontrola by nebyla od veci jeste pred zverejnenim :).

    • strucky

      Má vyjímatelnou. Leží tu vedle mě, takže mě můžeš věřit.

    • Velekrt

      Dobrý den,

      za chybu v recenzi se omlouvám a děkuji Vám za upozornění. V článku jsem tuto nesrovnalost již upravil.

      Přeji hezký zbytek dne,
      Martin Kadlček

  • slanecek

    Motorola moto g se mi zdá výhodnější.

    • Velekrt

      Dobrý den,
      Motorola Moto G je velice zajímavý telefon, ovšem není v češtině a bohužel se ani neprodává zde v ČR. Pro mnoho lidí je tedy velmi komplikované takový telefon získat.

      Přeji hezký zbytek dne,
      Martin Kadlček

      • slanecek

        Skoro každý umí anglicky, telefon se velmi snadno dá objednat z německého amazonu. I s poštovným vyjde na 4 500 Kč.

  • miro

    Slabsi GPS? Co si pod tim predstavit? Neni tedy vhodný na geochaching?

    • Velekrt

      Dobrý den,

      telefon na GeoCaching vhodný je, pod pojmem „slabší GPS“ si musíte představit trochu delší délku fixace a možné občasné výpadky.

      Přeji hezký zbytek dne,
      Martin Kadlček

  • Illumination19

    Xiaomi telefony mám hodně rád, ale bohužel se musím smát tomu, za kolik se prodávají v ČR.