Alcatel OneTouch Idol X – dvousimkáč pro náročné [Recenze]

6

Většina lidí si pod značkou Alcatel představí jeden ze svých vůbec prvních mobilních telefonů, které v ruce třímali. Doba cihlovitých zařízení je už ale dávno za námi. Ví to i Alcatel a já mám dnes tu čest vám představit jeho vlajkovou loď OneTouch Idol X.

Alcatel-One-Touch-Idol-X

Specifikace

  • CPU: MediaTek MT6589T 1,5 GHz, čtyři jádra
  • GPU: PowerVR SGX544
  • RAM: 2GB
  • ROM: 16GB, bez možnosti rozšíření
  • Display: 5″ IPS LCD (tvrzené sklo DragonTrail), 1080×1920 (441 ppi)
  • OS: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Fotoaparát: 13,4 MP zadní; 1,8 MP přední
  • Baterie: 2000 mAh
  • Konektivita: 3G, Jack (3,5mm), USB micro, Bluetooth, WiFi, GPS, USB OTG
  • Rozměry: 140.4 x 67.5 x 6.9 mm (hmotnost 120 g)
  • Cena v době recenze: 9 990,- Kč (Alza.cz)

Výbava telefonu se na internetu liší, já jsem však použila aplikaci MyDroid System Info, která z telefonu extrahovala reálné a autentické parametry.

Screenshot_2013-11-23-15-46-02 Screenshot_2013-11-23-15-46-17Screenshot_2013-11-23-15-45-43

 

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Alza.cz, u které si můžete telefon Alcatel OneTouch Idol X i zakoupit.

alza logo

Původně francouzská firma, kterou si pod křídla vzali zruční Číňané, se snaží nově prosadit na poli smartphonů pro náročnější uživatele a zaujmout chce především cenou. Pokud jste nejen náročný uživatel, ale náročný uživatel, který vyžaduje navíc ještě dvousimkový telefon, je Idol X trefou do černého.

Obsah balení

Bílá krabička mě zaujala svou jednoduchostí. Nachází se na ní pouze zdobné stříbrné písmo, což dodává balení punc luxusu. Z pod víčka jsem vysoukala příjemně lehký telefon a hned po něm klasicky manuál, nabíječku, USB kabel s micro konektorem – jak už bývá zvykem – a překvapivě sluchátka špuntová, nikoli pecky. Marně jsem pátrala po náhradních špuntech rozličných velikostí, nedočkala jsem se však.

 IMG_0467 IMG_0469

Pod obalem naleznete:

  • přístroj (Alcatel OneTouch Idol X 6040D)
  • nabíječka
  • kabel pro připojení k PC (typ USB-microUSB)
  • krátká příručka (manuál)
  • špuntová sluchátka

Design, konstrukce a kvalita zpracování

Precizní zpracování bylo znát již při vytažení z krabičky a můj dojem při podrobnějším zkoumání jen nabyl na síle. Přední část tvoří kvalitní displej s tvrzeným sklem DragonTrail, který je velmi odolný proti poškrábání.

Při zhasnutém displeji je celá přední plocha elegantně černá. V dolní části naleznete tři tlačítka pro ovládání telefonu, nahoře je to 1,8 MP přední kamera, sluchátko, senzory a dioda. Dioda je bohužel pouze v bílé barvě a nastavení je zcela zbytečné hledat, jelikož se v telefonu zkrátka nenachází.

Záda jsou vyrobena z polykarbonátu a chlubí se soft-touch povrchem, díky čemuž je telefon na dotek velmi příjemný. Prodává se v několika pastelových barvách a i přes mé vehementní úsilí dostat se smartphonu při prvním použití pod kapotu – neuspěla jsem. Kryt není odjímatelný.

U lehce vyčnívajícího fotoaparátu s rozlišením 13,4 MP mám obavu, že ne příliš chráněná čočka se časem poškrábe. Pod foťákem se nachází relativně silná LED dioda.

IMG_0484 IMG_0500

Dále na zadní straně nalezneme stříbrný nápis OneTouch, který by dle mého názoru na zádech úplně postačil, značka Alcatel a relativně velký certifikát nezávadnosti dojem ze zadního krytu poněkud kazí. Poslední položkou na této straně je reproduktor, který má na bocích malé vystouplé prvky, tudíž kvalita audia příliš neutrpí položením mobilu na stůl.

Po obvodu telefonu, který je vyroben z pevné a kvalitní titanové slitiny, jsou rozmístěny další důležité prvky. Nahoře se nachází klasický 3,5 mm jack a tlačítko pro vypnutí a zapnutí s dobrou odezvou. Osobně mám docela malé ruce a tlačítko jednou rukou zkrátka nezmáčknu. Výrobce na tuto možnost problému myslel, ale příliš ji nedomyslel. Telefon se dá probudit i tlačítky určenými k ovládání hlasitosti. Bohužel – opravdu jen probudit. Jako nevýhodu to vnímám zejména při poslouchání muziky. Zeslabíte či zesílíte hudbu a telefon svítí. Pořizování snímků obrazovky bývá také nadlidský úkol.

IMG_0499 IMG_0491IMG_0498 IMG_0487

Ovládání hlasitosti se nachází na pravé straně, v ideální poloze přímo pod mým palcem. V dolní části rámu naleznete mikrofon a samozřejmě microUSB konektor.

Na levé straně telefonu je slot pro první a na pravé pro druhou microSIM kartu. Ačkoli byste mohli čekat, že časem se lehce otevíratelné krytky budou uvolňovat a vyklápět se samy, musím vás vyvést z omylu. Krytky totiž drží na místě díky silným magnetům. Překvapilo mě, že s tímto vynikajícím řešením jsem se nesetkala již dříve.

Celkově hodnotím vzhled, zpracování a použité materiály velmi kladně. Vše drží pevně, nesetkáte se s žádným vrzáním a i přes nízkou hmotnost máte pocit, že v rukou držíte telefon na úrovni.

Klady designu a konstrukce

  • dvě SIMkarty a jejich magnetické krytky
  • kvalitní použité materiály
  • váha

Zápory designu a konstrukce

  • poloha zap/vyp tlačítka
  • neodjímatelný kryt

Displej

Pětipalcový fullHD displej disponuje technologií IPS. Dovoluji si tvrdit, že určitě patří k lepším příkladům displejů. Ačkoli barvy nejsou tak hezké, jako u konkurenčních AMOLEDŮ, jsou zpracovány kvalitně a věrně. Černá je černou jak má být a osobně mi podání barev přišlo příjemné.

IMG_0520 IMG_0517 IMG_0503

Pro čínské mobily je fullHD většinou samozřejmostí. Jemnost detailů vás oslní okamžitě a už nebudete chtít nic jiného. Čitelnost na slunci patří k těm nejlepším, jaké jsem v poslední době zakusila – a to už i při nižším jasu. Důvodem je technologie MiraVision. Pozorovací úhly jsou taktéž na dobré úrovni.

Automatický jas u mobilních telefonů většinou nepoužívám, ale Alcatelu jsem dala šanci. Funguje perfektně, nepocítíte žádné zpoždění a nestávalo se mi, že by byl displej v některých situacích tmavší či jasnější, než bych potřebovala. Navíc je povrch odolný vůči poškrábání díky tvrzenému sklu DragonTrail.

Klady displeje

  • čitelnost na slunci
  • fullHD
  • pozorovací úhly
  • tvrzené sklo proti poškrábání DragonTrail

Zápory displeje

  • barvy mohly být o maličko lepší

Hardwarová výbava a výkon

Papírově by člověk zařadil Idol X někam mezi loňské či současné špičky renomovaných značek. Ačkoli je procesor čtyřjádrový, na konkurenci nedosáhne. Grafika a další parametry také mírně zaostávají. Jak už to u čínských telefonů bývá, většinu modelů převyšuje Idol rozlišením, kvalitou displeje a RAM pamětí, která má celé 2 GB.

Ale! Se Snapdragony se sice čipset MediaTek srovnávat nedá, ovšem nesetkala jsem s téměř žádnými neplynulostmi. Model od Alcatelu je opravdu svižný, za což může dobře optimalizovaný systém. Za tři týdny testování mě jen dvakrát zazlobilo načítání plochy, což byla otázka pár sekund navíc.

Nezaznamenala jsem žádné přehřívání, občasné zteplání zadní části při náročných úlohách bych hodnotila jako normální. Operační paměť byla občas trochu zahlcená více, než bych si přála, což je pravděpodobně tím, že v rámci testování mám v mobilním telefonu přes sto aplikací. Nicméně Android jako systém s pamětí RAM pracuje klasicky tak, že je zhruba z poloviny plná, takže se není čeho obávat a obyčejný apps killer s uvolňováním místa pomůže.

V benchmark testech dopadl testovaný model následovně:

  • AnTuTu Benchmark – 15 458 bodů
  • 3D Mark – Ice Storm – 3 685 bodů
  • Ice Storm Extreme – 1 898 bodů
  • Ice Storm Unlimited – 2 849 bodů

Screenshot_2013-11-23-15-46-57 Screenshot_2013-11-23-15-47-23

Výsledky nejsou nijak závratné, což mě osobně velmi překvapilo. Výkon Idolu X totiž nasvědčoval výsledkům podstatně lepším.

Při hraní her jako Asphalt 7 či Dead Trigger 2 jsem nezaznamenala žádné problémy.

IMG_0526

Co vnímám jako velmi negativní je dále nerozšiřitelná, 16 GB velká interní paměť. Prostoru je poměrně málo a SD karta zkrátka chybí. Věřím, že pro jednu polovinu uživatelů bude paměti dostatek, ale druhá bude kroutit hlavou při promazávání fotografií, videí a místo zabírajících her.

Obě SIMkarty měly výborný signál a i kvalita hovoru byla v pořádku, na čemž se pravděpodobně podepsal druhý mikrofon nacházející se nad fotoaparátem. Jeho úkolem je eliminovat nežádoucí zvuky okolí. Další položky ve výbavě už nepřekvapí – GPS, WiFi, bluetooth i spousta senzorů včetně gyroskopu, akcelerometru a proximity.

Nějakým způsobem číňané chovají nevraživost vůči NFC a ve většině telefonů, včetně testovaného Idolu X, ho nenajdete.

Přes různé popisované problémy s fixací GPS jsem žádné nezpozorovala. Déle trvalo jen první určení polohy. Aplikace Foursquare, kterou využívám, fungovala relativně přesně. Samozřejmě, prostor pro zlepšení je tu vždy.

Co se týče dalšího příslušenství k telefonu, setkáte se na českém trhu s velkými obtížemi.

Klady hardwaré výbavy a výkonu

  • skvěle optimalizovaný systém
  • 2 GB ram paměť

Zápory hardwarové výbavy a výkonu

  • nerozšiřitelná interní paměť
  • absence NFC

Software

Testovaný model v současnosti běží na Androidu 4. 2. 2. Na zprávy o aktualizaci na 4.3 jsem nenarazila. Pokud však bude v budoucnu Idol X na 4.3 aktualizován, pravděpodobně na tomto čísle také skončí.

Jsem typ uživatele, který je neustále nespokojen a hledá různé alternativy v podobě rozličných custom roms či launcherů. U Alcatelu OneTouch Idol X jsem byla s uživatelským prostředím natolik spokojena, že se mi v hlavě touhy po jiném vzhledu nehonily. Vše je krásně svižné a plynulé. Žádná přehnaná personalizace vás nečeká.

Screenshot_2013-11-22-14-41-58 Screenshot_2013-11-22-14-42-17 Screenshot_2013-11-22-14-41-49

Co mi po prvním spuštění vadilo bylo nepřeberné množství nepotřebných předinstalovaných aplikací. Většina z nich se dala klasicky manuálně stáhnout z Google Play store. Tento počin mi přijde zcela nelogický a jen uživatele obtěžuje. Ale předinstalovaná alternativní klávesnice SwiftKey mi nevadila.

Menu aplikací se v telefonu nenachází, vše naleznete na plochách s možností tvořit si z aplikací složky. Pokud by vám však prostředí Alcatelu nevyhovovalo, buďte bez obav. Stažením launcheru podle svých představ dosáhnete jakéhokoli vysněného výsledku.

Klady softwaru

  • vzhled
  • jednoduchost
  • bez sekání

Zápory softwaru

  • žádné zprávy o aktualizaci systému
  • personalizace

Fotoaparát

Zadní fotoaparát u tohoto modelu láká na vysoká čísla. 13,4 MP (na zadní straně telefonu naleznete údaj 13,1 MP) je číslo opravdu vysoké. Ovšem – megapixely nejsou vším.

Focení za horších světelných podmínek dopadlo pod má očekávání a řadila bych výsledek spíše k podprůměru. Fotoaparát tedy není žádným zázrakem, špatný však rozhodně také není. Například ostření na malé předměty a makro fotografie mu jdou opravdu skvěle. S rozsáhlými nastaveními ale nepočítejte. Nenaleznete je ani u fotoaparátu či videa.Čeká na vás naprostý základ v podobě HDR, panorama a nastavení blesku. U videa je toho ještě méně. Zhruba nic. Zkrátka točíte sice fullHD video, tím to však končí.

Snažila jsem se tento nedostatek řešit alternativními aplikacemi z Google Play store, ale i těm nejlépe hodnoceným se v testovaném přístroji sekal obraz. Nemám tušení, co mohlo tento stav způsobit, jelikož sama některé z vyzkoušených aplikací používám bez problémů.

Přední kamera s podporou Skype má mizerných 1,8 MP. Pokud ale nepatříte k lidem neustále fotícím sebe sama, překážet by vám to nijak nemělo.

Klady fotoaparátu

  • makro

Zápory fotoaparátu

  • focení při špatných světelných podmínkách
  • žádné nastavení

Prohlédněte si neupravené fotografie pořízené za různých podmínek:

IMG_20131119_093307 IMG_20131118_080621 IMG_20131110_234800 IMG_20131107_125757 IMG_20131109_183745IMG_20131107_203201DetailIMG_20131123_165652IMG_20131119_095936

Výdrž přístroje

Ačkoli Idol X disponuje baterií o kapacitě pouze 2000 mAh, zklamáni opravdu nebudete. Při neustálém připojení na WiFi, stahování, brouzdání po webu či chatování na facebooku a občasném hraní her při polovičním jasu jsem se dostala ze sta procent na nulu asi za 8 a půl hodiny, což je velmi dobrý výsledek.

Při datovém připojení se výdrž pohybuje okolo 7 hodin, i tak je to ale nadprůměr. Může za to zřejmě optimalizovaný systém.

Testovaný model nabízí zajímavou funkci navíc. Jedná se o režim maximální úspory energie, kdy se ukončí všechny aplikace, mobil se odpojí od internetu a k používání vám při sníženém jasu zbyde pouze hrstka aplikací sestávající se z telefonování, sms či kalendáře.

Screenshot_2013-11-23-16-16-01 Screenshot_2013-11-23-16-15-46 Screenshot_2013-11-23-16-15-37

Závěr

V kategorii chytrých „dvousimkáčů“ v tuzemsku je Alcatel OneTouch Idol X králem. Když se budeme soustředit pouze na výkon, trochu pokulhává za letošními či loňskými špičkami na trhu. I přes pár nedostatků je to výborný telefon a rozdíly ve výbavě oproti známějším kolegům vyvažuje příznivou cenou, která se pohybuje okolo 10 000 Kč. Na přístroj jsem si rychle zvykla a doporučila bych ho jak uživatelům vyžadujícím dvě SIMkarty, tak lidem, kteří chtějí výkonný smartphone a nechtějí překročit hranici deseti tisíc korun.

  • Eva

    Je pěknej, ale drahej..

  • ČSOB poj

    Kvalitní recenze.Díky :-)))

  • Venca

    Kupte si radsi OPPO R819, sice neni na CZ trhu ale poslou ho z VB. Je na dve simky, ma 1gb ram, ale vse jede super. fotak od Sony 8mpx, fullhd videa. Aktualizace jsou zajisteny-dobra podpora-OTA aktualizace. Moznost pro pokrocile si tam nahodit cistou verzi androida. Vazi jen 110 gramu, tenky je 7,3mm , displej HD, 4,7″. A stoji 7tis.! Jako idol X nemusi byt spatna volba, ale mit jen tak 10tis. tak si v akci koupim spise HTC one!

  • mato

    tento mobil som kupil uplne novy sice s ENG lokalizaciou za 7600,- v Prahe. Cesku lokalizaciu som vyriesil aplikaciou MoreLocale 2 a bola potrebna trosku uprava vyvojarskych prav v mobile…inak setko fachci moc fajnovo …

    • Blauza

      Poradis prosim jak?

  • Wiko Darkfull

    Moc pekna recenze, dobre se cte a pusobi realisticky.
    Ja jsem si na nemeckem Amazonu koupil v lednu 2014 za 230€ technicky velmi podobny model Wiko Darkfull (Wiko=Francie, vyroba Tinno). Stejne jako Idol X ma opravdu moc pekny 5″ full HD displej, supr na cteni i psani. Procesor MTK6589T + 2GB RAM je dostatecne vykonny (asi soucasny prumer).
    Bohuzel grafika SGX544MP je na full HD asi to nejslabsi, co se momentalne jeste prodava, takze na hrani narocnych her tenhle telefon naopak vubec dobry neni. Vydrz baterky je pri hrani tak maximalne 2 hodiny.