Farming Simulator 2014 [RECENZE]

1

Farming simulator hlavička

Rok se s rokem sešel a vývojáři z GIANTS Software nám poskytli nový díl simulátoru moderního farmaření. Bohužel se od loňského dílu příliš neliší. Vývojáři splnili to co slíbili, tedy vetší mapu a nové stroje, jenže vše se vrátilo do starých kolejí, a to díky neférové platební politice a ne příliš zdařilému ovládání.

Screenshot_2013-11-20-14-22-57 Screenshot_2013-11-22-14-11-48

Platit a platit…

Farming Simulator 14 je ukázkový příklad toho, jak to vypadá, když jde vývojářům hlavně o zisk, namísto hráčské spokojenosti. Letošní díl oproti loňskému výrazně podražil, a to z 20 Kč na 73 Kč. To by bylo ještě v pořádku, kdyby to byla cena konečná a zahrnovala všechny zemědělské stroje ve hře. Jenže světe div se, máme zde stejnou situaci jako v minulém ročníku, to znamená, že za každý lepší stroj ve hře zaplatíte nejen herní měnou, ale i reálnými penězi. Pokud budete chtít ve hře všechny dostupné stroje, bude vás hra stát celých 315 Kč, což je na hru tohoto formátu částka opravdu vysoká. Na druhou stranu hraje vývojářům do karet to, že Farming Simulator zatím nemá přímou konkurenci a jen tak hned ji mít asi nebude.

Screenshot_2013-12-03-19-28-37 Screenshot_2013-12-03-19-01-45

Grafika a ovládání

Oproti loňskému ročníku se grafika příliš nezměnila, je zde pouze pár nových textur a nově zpracované menu, jinak je to ale stále stejná bída. U kamery je stejný problém jako vloni, nelze s ní pohybovat vertikálně, což znemožňuje rozhled po okolí. Nicméně nemůžeme to brát jako chybu, neboť ve skutečnosti se nevykresluje celá mapa, ale jen kousíček kolem vás, tudíž je nastavení kamery logické a Farming Simulator si tedy zahrají i lidé, kteří nevlastní zrovna high-endové zařízení.

 Screenshot_2013-11-22-14-10-49 Screenshot_2013-12-03-19-01-20

Hra nám nabízí dvojí možnost ovládání, a to směrovou osou nebo akcelerometrem. U obou variant se plyn ovládá na virtuální ose. Opět se zde nachází klakson, na který když zatroubíte, auta kolem vás uhnou na stranu nebo úplně zastaví a vy máte volný průjezd.

 Screenshot_2013-11-20-14-29-18 Screenshot_2013-11-20-14-31-11

Kariéra

Na začátku hry máte k dispozici pouze pár základních stojů a dva malé pozemky. Hra žádný přímý cíl nemá, znamená to tedy, že záleží jen na vás, jaký podnikatelský záměr zvolíte. Pozemky můžete volně nakupovat, a tak zvyšovat svoje výnosy. To platí i o moderních zemědělských strojích, se kterými bude sklizeň efektivnější a úspornější. Ve hře se opět setkáváme s proměnlivými výkupními cenami plodin. Znamená to tedy, že můžete vaši sklizeň uložit v silech a následně prodat až když výkupní cena vzroste.

 Screenshot_2013-11-22-14-01-15 Screenshot_2013-11-23-11-49-26

Závěr

Klidně bychom mohli zkopírovat hodnocení z loňské recenze, neboť změn je opravdu velmi málo. Jedinou novinkou tak zůstává multiplayer, který ale reputaci celé hry rozhodně nezachrání. Farming Simulator tak i nadále zůstává záležitostí pouze pro skalní fanoušky zemědělské techniky, bohužel platební politika pánů z GIANTS Software tuto hru příliš nepodpoří. Recenzi na loňský Farming Simulator naleznete zde.

 Screenshot_2013-12-03-19-01-55 Screenshot_2013-11-23-11-46-11


logo-app
App Name
GIANTS Software
Free   
qrcode-app