Facebook Home – Vítejte v matrixu [recenze]

0

facebook home

Grafická nástavba Facebook Home už je nějaký ten den na Google Play. Háček byl v tom, že si tuto aplikaci mohli stáhnout pouze američtí uživatelé vybraných sedmi telefonů. Včera se situaci změnila, a ačkoliv se počet a druh zařízení nezměnil, aplikace byla uvolněna pro evropský trh.

Facebook Home je určen především pro uživatele, kteří bez této sociální sítě nevydrží ani minutu a neodmyslitelně patří k jejich životu. Bohužel zatím zažívá velmi negativní přivítání bezmála od všech, kteří si ji stáhli. Hodnocení 2,2 na Google Play dává jasně najevo, že je tu něco špatně. Funkcí je málo a chybám se tento skoro launcher neobešel.

Úvodní obrazovka a Aplikace

Ihned na úvodní obrazovce se setkáváme s aktuálními novinkami od vašich přátel. V dolní části po najetí na váš profilový obrázek, můžeme prstem přejet na tři ikonky. Ikonka pro zprávy a tlačítko zpět není potřeba představovat. Poslední a tedy ikonka pro aplikace nám vytáhne veškeré aplikace z ploch do jakého si menu, které ale bohužel odstraní veškeré widgety a je tak potřeba si menu přeuspořádat. Tato akce nemá jakýkoliv vliv na uspořádání ploch ve vašem zařízení. Vedle tohoto alternativního vytažení aplikací, máte též menu se všemi aplikacemi, které již jsou v telefonu. Zde bych vyzdvihl čisté prostředí, které je velmi pěkné a jednoduché.

Screenshot_2013-04-17-21-20-03 Screenshot_2013-04-17-21-18-04

Stavy, příspěvky, obrázky

První kámen úrazu přichází ihned, co zjistíte, že příspěvky přátel se neřadí tak jak chcete. Můžete tak najít pár vteřin starý příspěvek, mezi těmi co jsou již třeba hodinku zveřejněny. Tím to ale nekončí. Jak jsme již zvyklý z Pc verze této sociální sítě, vždy pod příspěvkem je uveden čas zveřejnění. Tady si někdo popletl minuty s hodinami a právě místo například 5 min, je zde uvedeno 5 h. Po překročení 60 minut se situace napraví. To způsobí situaci, že vedle sebe můžete mít dva příspěvky s 1 h od uveřejnění, přičemž jeden příspěvek je zobrazen 1 m. a druhý opravdu 1h.. I to může mít za následek špatné řazení aktuálních příspěvků.

Pokud je stav příspěvku pouze v textové podobě, Facebook Home si vytáhne autorovu úvodní fotografii a dá ji na pozadí jeho příspěvku. Pokud je v příspěvku uveřejněna fotografie, na pozadí bude právě ona. Pozadí pak slouží něco jako aktivní tapeta a fotka buďto přejíždí ze strany na stranu nebo se přibližuje.

Screenshot_2013-04-17-21-18-24 Screenshot_2013-04-17-21-14-15

 

 

Gesta

Zde jen jednoduše představím funkce pro zrychlení práce. Pokud dvakrát poklepáte na příspěvek, označíte ho tlačítkem – To se mi líbí. Pokud podržíte prst na jakémkoliv příspěvku, skryje se vám text a fotografie na pozadí se přizpůsobí velikosti displeje v základních poměrech obrázku.

Nastavení

V nastavení si můžeme zvolit, jestli chceme zobrazit nebo skrýt notifikační lištu nebo zobrazit Home při zapnutí obrazovky. Další nastavení jsou převzata z aplikace Messenger nebo přímo z hlavní aplikace Facebook.

Screenshot_2013-04-17-21-17-53

Závěr

Co dodat. Základní funkci o aktuálnosti sociální sítě aplikace nesplňuje, navíc zobrazuje špatný čas. Obrázky, které se promítají na pozadí, se vytahují z úvodních fotek autora, které jsou v širokoúhlém formátu a to působí časté rozmazání a neostrost. Jediné co se aplikaci nedá vyčíst, je uzamykatelná obrazovka. Proto se i já přikláním k bídnému hodnocení.

Hodnocení: 3/10


logo-app
App Name
Developer
Free   
qrcode-app

Zarovnání obrázku na pozadí po podržení prstu na displeji

Screenshot_2013-04-17-21-17-33 Screenshot_2013-04-17-21-17-38

Představení Facebook Home, vyskakovacích okének pro Facebook Messenger a jejich vzájemné propojení.